Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Προσωρινή ανακωχή πριν ένα ξέσπασμα ενδο-ιμπεριαλιστικού νομισματικού πολέμου;



 imageJapan's Prime Minister Shinzo Abe.

ΛΟΝΔΙΝΟ-Η Ομάδα των Επτά κορυφαίων οικονομιών προσπάθησε να αποτρέψει έναν δυνητικά αποσταθεροποιητικό γύρο νομισματικών υποτιμήσεων. Δημοσιοποίησαν μια δήλωση επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να αφήσουν τις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, λέγοντας ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών τους θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εγχώριους στόχους.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τα σχόλια  του Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και των συμβουλών του τους τελευταίους μήνες, ότι στόχευαν σε μια συγκεκριμένη ισοτιμία. Αυτή η ρητορική, και μια απότομη πτώση του γιεν, έχουν προκαλέσει προειδοποιήσεις από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη για έναν επικείμενο νομισματικό  πόλεμο στο οποίο τα έθνη θα υποτιμούν το νόμισμά τους για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.


Το ερώτημα των νομισματικών υποτιμήσεων είναι δύσκολο για τις βιομηχανικές χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν ξεκινήσει νομισματικές πολιτικές που αποσκοπούν στην τόνωση των οικονομιών τους, που έχουν ως αποτέλεσμα να  μειώνουν την αξία των νομισμάτων τους. Η πολιτική Αγοράς ομολόγων - της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ έχει προκαλέσει στο παρελθόν παγκόσμια ανησυχία, δεδομένης της επίπτωσής της στο δολάριο.


Η G-7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Ευρώπη, η γαλλική κυβέρνηση ήταν πιο ηχηρή τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας ανησυχίες για την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ.
[…]


Οι αγορές συναλλάγματος έμειναν αμετακίνητες σε γενικές γραμμές από τη δήλωση, εκτός από το γεν, το οποίο εξασθένησε ελαφρώς έναντι του δολαρίου πέφτοντας στο ασθενέστερο επίπεδο του σε 33 μήνες αργότερα τη Δευτέρα.

"Ο λόγος που αγορές συναλλάγματος δεν αντέδρασαν σημαντικά είναι επειδή το πιο σημαντικό όργανο αυτές τις μέρες είναι η G-20, η οποία δεν θα συνέλθει μέχρι αργότερα αυτή την εβδομάδα. Και δεύτερον επειδή βλέπουν αυτή τη δήλωση ως τίποτα περισσότερο από μια λεκτική προσπάθεια να συγκρατήσουν αυτό που έχουν κάνει τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες οι επενδυτές, οι οποίοι εμπορεύονται επιθετικά τις γιεν'',  δήλωσε ο Adam Myers, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Crédit Agricole SA.


                                                                 Από το Wall Street Journal (απόδοση Red Rock Views)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου