Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ένα επίκαιρο άρθρο του Ιλία Έρεμπουργκ

25 Ιούλη 1941
Πράβντα

Έπεσε στα χέρια μου ένα γράμμα μιας Γερμανίδας με την υπογραφή Κέτχεν σταλμένο σε κάποιον Γκρόκιμαν. Είχε σταλεί από την πόλη Ντρόσεν κοντά στη Φρανκφούρτη στον Όντερ. Η Κέτχεν εξηγεί ότι γράφει το γράμμα στο οίκημα του τοπικού παραρτήματος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος Ortsgruppe. Το γράμμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις ομολογίες, για τη συμπεριφορά του πολωνικού πληθυσμού προς τους χιτλερικούς*. 
Να το πιο αξιόλογο σημείο: "Μαζί μου ταξιδεύει η φράου Μπράντικαμ για να μη μου συμβεί τίποτα. Εδώ δραπέτευσαν δύο Πολωνοί και τους φοβούνται όλοι. Δεν ακούστηκε τίποτα για το τι κάνουν τώρα αυτοί οι Πολωνοί. Την περασμένη βδομάδα πολλούς Πολωνούς τους έφεραν στην αστυνομία. Εκεί πήραν ένα καλό μάθημα. Έγινε αντιληπτό ότι από όταν άρχισε ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, οι Πολωνοί φέρνονταν προκλητικά. Απειλούν τους εργοδότες. Αρκετούς από αυτούς τους φυλάκισαν. Στις 22 Ιούνη, όταν έφθασε η είδηση για την εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας, στο Ντρόσεν, με σταμάτησε ένα υποκείμενο, με απειλούσε. Αυτοί, όπως φαίνεται, σκέφτηκαν να κάνουν τώρα αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν το φθινόπωρο του 1939 **. Αλλά αυτή η σαβούρα θα δαμαστεί. Σε μια φάρμα ένας Πολωνός σκότωσε τον ιδιοκτήτη και τη γυναίκα του και το έσκασε. Ο γιος που ήρθε με άδεια από το μέτωπο βρήκε τα πτώματα. Τι αηδία αυτοί οι Πολωνοί! Φανήκαμε πάρα πολύ ανθρωπιστές σ' αυτό το συρφετό."
Στη συνέχεια η Κέτχεν γράφει ότι έλαβε από τη Mutti μπισκότα, ότι τη στιγμή που γράφει πρόκειται να πιει ένα λικέρ με το γραμματέα του τοπικού τμήματος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, τον χερ Ρόβε και ότι στέλνει στον Γκρόκιμαν πολλά "φλογερά φιλιά". 
Αυτή η Κέτχεν είναι συναισθηματική, σαν την κλασσική Γκρέτχεν. Είναι αιμοβόρα και ηλίθια, σαν υποδειγματική φασίστρια. Οι ομολογίες της παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, επειδή γράφει όχι από κατεχόμενη χώρα αλλά από την ίδια τη Γερμανία, όπου οι χιτλερικοί έστειλαν εργάτες Πολωνούς. Ονομάζει σεμνά τους δουλοκτήτες "εργοδότες". Σε μια μικρή πρωσική πόλη η Κέτχεν φοβάται να μετακινηθεί μόνη της. Βρίζει με βρισιές του δρόμου μιλώντας για τους Πολωνούς. Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, με ποιο τρόπο ο χερ Ρόβε που αναφέρεται στο γράμμα, λάτρης του Μάιν Κάμπφ και των λικέρ, καταστέλλει τους Πολωνούς εργάτες. Στη νικηφόρα Γερμανία βασιλεύει ο φόβος. 
Μένει να προσθέσω ότι η Κέτχεν στο τέλος της επιστολής μιλάει για την ανησυχία της για τους συγγενείς του Γκρόκιμαν που ζουν στο Όλντενμπουργκ. "Εδώ λένε ότι προς τα εκεί πετάνε συχνά Άγγλοι" Η Κέτχεν λογάριαζε για πολύ σύντομα τη συνάντησή της με τον Γκρόκιμαν της. "Μετά την εκστρατεία στη Ρωσία, θα σου δώσουν βέβαια άδεια". Στο Ντροσεν οι Γερμανοί λογάριαζαν ότι ο πόλεμος στην Ανατολή θα είναι "αστραπιαίος". Μόνο οι Πολωνοί δεν πίστευαν στο θρίαμβο του Χίτλερ και της Κέτχεν. 
Σε ότι αφορά στον Γκρόκιμαν, χάθηκε κάπου στη Λευκορωσία. Οι αστραπές του Χίτλερ πάγωσαν στον ουρανό σαν μαγεμένες. Αποδέιχτηκε ότι οι Πολωνοί είχαν δίκιο... 
Σημειώσεις
* Αναφέρεται σε μαζική βίαιη μετακίνηση Πολωνών εργατών που έγινε το 1940. Οι Πολωνοί εργάτες "νοικιάστηκαν" υπό μορφή σύγχρονων δούλων σε μεγαλοαστούς και μεγαλογαιοκτήμονες της Γερμανίας, οι οποίο είχαν δικαίωμα ζωής και θανάτου επάνω τους.

** Αναφέρεται στην επίθεση της Γερμανίας στην Πολωνία την 1η Σεπτέμβρη του 1939.

KOKKINOΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου