Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Οι Νέοι Μανδαρίνοι Ξανακτυπούν

 
Χειροκροτεί τώρα ο Μάο από ψηλά;  
 



Είναι γνωστή η ρητορική της νέας ηγεσίας της Κίνας περί πάταξης της διαφθοράς, η οποία έχει καταστεί σοβαρό προβλημα που υπονομεύει την λειτουργία του συστήματος. Καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση του καθεστώτος.



Στην πράξη λίγα γίνονται, και ο λόγος φυσικά είναι ότι η διαφθορά είναι ένα εγγενές φαινόμενο ενός άγριου καπιταλισμού που συνδυάζει τεράστια συσσώρευση πλούτου για τους λίγους και φτώχια για τους πολλούς και όπου η άνοδος της κάστας των νέο-καπιταλiστών εποπτεύεται απο μια γραφειοκρατική κάστα η οποία συμμετέχει στην λεία και απαιτεί τα "οφέλη" της .

Από αυτά τα λίγα που γίνονται ήταν μερικές μανούβρες στη νότια επαρχία Guangdong, που είχαν στόχο δημόσιους υπάλληλους σε θέσεις χαμηλά στην ιεραρχία.

Γύρω από το θέμα της διαφθοράς των γραφειοκρατών αναπτύχθηκε ένας περιορισμένης κλίμακας ακτιβισμός, αίτημα του οποίου ήταν να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα. Όμως,  όπως φαίνεται, ο πλούτος των ανώτερων ηγετών του ΚΚ είναι «κομματικό απόρρητο» και η δράση αυτών που το απαιτούν να κοινοποιηθεί  συνιστά «διατάραξη της κοινωνικής τάξης».

Τρεις κινέζοι ακτιβιστές (οι Liu Ping, Li Wei Sihua και Zhongping) «διατάραξαν την κοινωνική τάξη» απαιτώντας από τους κρατικούς υπαλλήλους να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά τους.  Τώρα αντιμετωπίζουν έως πέντε χρόνια φυλακή, αν καταδικαστούν. Συνελήφθησαν στα τέλη Απριλίου, κατηγορούμενοι για παράνομη συγκέντρωση.


Καταστολή είναι η απάντηση του κορυφαίου κλιμακίου της κινεζικής γραφειοκρατίας σε αιτήματα που απειλούν να εκθέσουν το γεγονός ότι συμμετέχει σ΄ αυτό το σιχαμερό παιχνίδι εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.  Τον σιχαμερό ρόλο της εποπτείας της διαδικασίας μετάλλαξης της οικονομίας απο ένα μετα-φεουδαρχικό σοσιαλισμό σε ιμπεριαλισμό δεν γίνεται να τον παίξουν χωρίς αμοιβή. Λέω «σιχαμερό» γιατί αυτοί οι νέοι μανδαρίνοι χωρίς αυτοκράτορα εξακολουθούν να βρωμίζουν την λέξη «κομμουνιστικό» την οποία επιμένουν να έχουν στο τίτλο αυτού του κόμματος, το οποίο άλωσαν από τα μέσα    Τώρα πια δεν μιλάμε απλώς για διάβρωση από τα μέσα, μιλάμε για σαπίλα από τα μέσα.


Σκέψου όμως κι αυτό: το έκτρωμα που κυβερνά την Κίνα, κάποτε (στην ιστορια του) καθοδήγησε την επανάσταση - μια από τις πιο σημαντικές επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το κόμμα στην καρδιά της επανάστασης ήταν το Κομμουνιστικό Κομμα, ο προπάτορας του σημερινού εκτρώματος. Και σκέψου ότι αυτό το έκτρωμα διαμορφώθηκε με βάση κάποια εκδοχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού! Εμένα αυτό με προβληματίζει έντονα. Αν εσένα δεν σε προβληματίζει θα ήθελα να καταλάβω γιατί….  

M


image borrowed from here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου