Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η "ομηρία" του Προέδρου της Βολιβίας από τον ιμπεριαλισμό

Ο Έβο Μοράλες, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, δήλωσε ότι η απαγόρευση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας να μη διασχίσει τον εναέριο χώρο τους το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας αποτελεί καθαρά μια πράξη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με στόχο τον εκφοβισμό.

Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η απαγόρευση αυτή από τις ευρωπαϊκές αυτές χώρες είναι ένα πρόσχημα για να φιμώσουν τους κοινωνικούς αγώνες μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Ο Μοράλες είπε ότι παρά τις πολιτικές αυτές, δεν μπορούν να φιμώσουν τη φωνή, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών. Είπε ότι αυτό που συνέβη είναι λάθος και δεν είναι μόνο μια επίθεση στο πρόσωπό του, αλλά και στη Βολιβία και γενικά στη Λατινική Αμερική. "Θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί έγινε αυτό", είπε, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη νομικής διαδικασίας για τη διερεύνηση του συμβάντος.
Η Κούβα και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ALBA υποστήριξαν τον Έβο Μοράλες, εξέφρασαν της αλληλεγγύη τους, κατήγγειλαν και καταδίκασαν αυτή την νεοαποικιακή στάση της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας και συγκάλεσαν επείγουσα συνεδρίαση της UNASUR.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας δήλωσε σε ανακοίνωση του πως βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία για τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, που σχετίζονται με τον Edward Snowden, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ενός παγκόσμιου κατασκοπευτικού συστήματος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην καταπάτηση της κυριαρχίας των κρατών και των ατομικών δικαιωμάτων. Η Κούβα κάλεσε την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί ενάντια σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Δίκτυο Άμυνας των Διανοουμένων και Καλλιτεχνών της Ανθρωπότητας από τη πλευρά του εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή του για την εγκληματική επίθεση που διεπράχθη το απόγευμα της Τρίτης 2, Ιούλ εναντίον του Προέδρου της Βολιβίας, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και με τη σαφή συνενοχή πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

"Τίποτα δεν δικαιολογεί μια πράξη ασέβειας για την ανώτατη αρχή μιας χώρας", δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) σε δήλωση του και πολλοί ήταν οι Πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής που επέκριναν και χαρακτήρισαν το περιστατικό αυτό ως «απαράδεκτο», «αυθαίρετο» και «αβάσιμο», που προσβάλλει όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο Αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Alvaro Garcia Linera, είπε ότι "από αυτό που συνέβη στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας προκύπτει ότι σήμερα η Ευρώπη βυθίζεται στο σκοτάδι και πολλές από τις χώρες της ενεργούν ως αποικίες που λαμβάνουν οδηγίες από μια ξένη δύναμη" (τις ΗΠΑ). Πρόσθεσε ότι "δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Οι ευρωπαϊκοί λαοί οι ίδιοι κάποια μέρα θα ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να λογοδοτήσουν για αυτά τα σύμβολα της αποικιοκρατίας". Επίσης, ο Linera, εξ ονόματος όλων των υπουργών της Βολιβίας, κάλεσε όλους τους λαούς του κόσμου να ξεσηκωθούν εναντίον αυτού του σήματος Αυτοκρατορίας και προειδοποίησε ότι η αυτοκρατορική αλαζονεία είναι αυτή που προκάλεσε αυτό που συνέβη.



Μυρσίνη Τσακίρη για το Sierra Maestra
(Με πληροφορίες από Telesur και AVN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου