Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

νέα ημικρανία για την κυβέρνηση Σαμαρά - Νέα ρήξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης (έφτασ’ η σκύλα τον λαγό)



Γιάννης Στουρνάρας και Κριστίν Λαγκάρντ

Να τα μας πάλι!


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί την Ευρωζώνη ότι θα αναστείλει τις πληρωμές του προς την Ελλάδα από το τέλος του επόμενου μήνα, εκτός εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλύψουν το έλλειμμα  ύψους € 3 με 4 δισ. που έχει ανοίξει στο πρόγραμμα της λεγόμενης διάσωσης της Ελλάδα ύψους 172 δισ.  

Το έλλειμμα  προέκυψε επειδή κάποιες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αρνούνται να «μετακυλήσουν» (‘to rollover’στην οικονομική καθομιλουμένη, αγγλιστί)  ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει δηλαδή ότι αρνούνται να επανεπενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα όταν ωριμάζουν αυτά που ήδη κατέχουν - οπως προβλέπεται στο σχεδιο "διασωσης".  

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες αρνήθηκαν ουσιαστικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με τον παραπάνω τρόπο, κέρδη που πραγματοποίησαν σε ελληνικά ομόλογα, της τάξης των € 2,1 δισ. φέτος.

Παράγοντες του ΔΝΤ τόνισαν ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες αποκλίσεις από το σχέδιο διάσωσης, το σφάλμα δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά σε άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης.

Μια γρήγορη συμφωνία με την Αθήνα, (για την επόμενη δόση που είναι υπό διαπραγμάτευση) θα επιτρέψει, λενε, στο ΔΝΤ την έκδοση της επόμενη δόσης αρκετά πριν το τέλος του Ιουλίου. Αλλά η σύντομη οριστικοποίηση της επόμενης πληρωμής είναι αμφίβολη, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση. Αλλά ακόμη και αν το ΔΝΤ ήταν σε θέση να δώσει την επόμενη δόση τον Ιούλιο, αυτό θα ανάβαλε, δεν θα έλυνε το προβλημα. Το έλλειμμα θα παραμείνει και τελικά θα αναγκάσει τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν "εναλλακτικές πηγές" χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης από το τέλος του έτους.

Μια εναλλακτική βραχυπρόθεσμη λύση θα ήταν για την Αθήνα να καθυστερήσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, λένε κάποιο «ειδικοί», ενώ άλλοι λένε ότι αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη σε μια χώρα που έχει υποφέρει πέντε έτη βαθιάς ύφεσης.


Η γραμμή του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει σκληρύνει κατά τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα, παραδέχθηκε μεν λάθη στο πρώτο σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας, αλλά επέκρινε την ευρωζώνη για την αποτυχία να συμφωνήσουν νωρίτερα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τα παραπανω ειναι περιληπτική, ελεύθερη απόδοση από άρθρο στους ΦαϊνάνσιαλΤάιμς (παρεμπιπτόντως προσέξτε τις μικροδιαφορές στην απόδοση του ίδιου άρθρου από το ΣΚΑΙ, σε σύγκριση με την παρούσα - τις έχω βάλει σε έντονα εδώ).
***

red rock:

Αυτό που συμβαίνει, διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, «απληστία» των κεντρικών τραπεζών κάποιων πρωτευουσών της δεύτερης, δυσκολίες για την κυβέρνηση εδώ - για τις οποίες κρατά σιγή ιχθύος, για μην χαλάσει την «σούπα» αισιοδοξίας για την προπαγανδιζόμενη, δήθεν, επικείμενη ανάκαμψη, είναι ένταση των αδιέξοδων αυτής της πολιτικής. Αυτές οι επιπρόσθετες  δυσκολίες της συγκυβέρνησης θα περιγράφονταν απ’ την λαϊκή έκφραση «έφτασ’ η σκύλα τον λαγό». 



Μέρος του παιχνιδιού είναι να πείσουν τον λαό ότι με τα κάθε-φορά σχέδια «διάσωσης», το χρέος είναι βιώσιμο. Η κάθε φορά αποκάλυψη της μη βιωσιμότητας του χρέους, αποδεικνύει ότι μια οριστική διάσωση της Ελλάδας δεν θα επέλθει από τα όρνεα που προ πολλού τρώνε από τις σάρκες της.



Εκτός αυτού, η αποπληρωμή του χρέους δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει από τον κοινό έλληνα φορολογούμενο, από τον ελληνικό λαό γενικά. Ο «λαός» γενικά δεν χρωστάει, του χρωστάνε!



Η μόνη ρεαλιστική λύση συμβαίνει να είναι και η μόνη δίκαια λύση: διαγραφή του χρέους με αναδιάρθρωση της οικονομίας σε σοσιαλιστική βάση (που φυσικά δεν είναι δυνατή στο πλαίσιο της ΕΕ). Αν οι δανειστές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, ας τα πάρουν απ’ αυτούς που καταλήστεψαν την χώρα νόμιμα η άνομα. Ενάμισι τρισεκατομμύριο έχει βγει από αυτή την χώρα στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία. Οι δανειστές με την βοήθεια των υποτακτικών τους, που είναι οι κυβερνήσεις των, μπορούν κάλλιστα να βρουν και να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αφαιρώντας μόνο ένα μέρος (όχι όλα) των αποταμιεύσεων αυτών που έχουν γδάρει τούτη την χώρα. Θα φτάσουν και θα περισσέψουν αρκετά και για τους φτωχούς κατόχους τους…. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου