Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η πλοκή της ιστορίας του Έντουαρντ Σνόουντεν εξελίσσεται.





Η πλοκή της ιστορίας του Έντουαρντ Σνόουντεν εξελίσσεται.  

Σήμερα βρίσκεται στην Μόσχα και η κυβέρνηση του Εκουαδόρ εξετάζει σοβαρά την αίτηση του για πολιτικό άσυλο.

Εν τω μεταξύ η Αμερικανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ότι η Κίνα αγνόησε επιδεικτικά την αξίωση της να εμποδιστεί η έξοδος του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ και να εκδοθεί στις Αμερικανικές αρχές.

Η αλήθεια είναι ότι το Πεκίνο δεν έκανε τίποτε - υπέρ ή κατά του Σνόουντεν. Άφησε το Χονγκ Κονγκ να κρίνει, με βάση την νομοθεσία του, αν το αίτημα των Αμερικανών ήταν νομότυπο (που δεν ήταν).

Παρότι οι αντιδράσεις της Κίνας ήταν λίαν χλιαρές σε σχέση με πληροφορίες που γνωστοποίησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που δείχνουν μάλλον εχθρική συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και Βρετανίας με στόχαστρο την Κίνα, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι επηρέασαν την στάση της τελευταίας στο θέμα της ανεμπόδιστης αναχώρησης του απ’ το Χονγκ Κονγκ .

Κατά τις πληροφορίες αυτές η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Security Agency [NSA]) εκανε εκτεταμένες κυβερνο-επιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Κίνα για πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους. Επιτέθηκε επανειλημμένα στο σύστημα του πανεπιστήμιου Tsinghua, το οποίο στεγάζει ένα από τα  έξι μεγαλύτερα βασικά δίκτυα για την διαδικτυακή κυκλοφορία στην ενδοχώρα. Πραγματοποίησε παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα της Pacnet, στην έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, η οποία κατέχει ένα από τα πιο εκτεταμένα υποβρύχια δίκτυα οπτικών ινών στην περιοχή.

Και ποιος ξέρει τι άλλο…

Αν και αυτές οι ενέργειες συνιστούν εχθροπραξίες των Αμερικανών, οι οποίοι από καιρό διεξάγουν ένα νέο ιδιότυπο πόλεμο κατά του πλανήτη, τον λεγόμενο «κυβερνο-πόλεμο», με δικαιολογία την πρόληψη της τρομοκρατίας, φαίνεται ότι οι σχετικές μ’ αυτόν αποκαλύψεις δεν θα αποτελέσουν αιτία ή αφορμή για όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, διότι δεν είναι προς όφελος της μιας ή της άλλης αυτή τη την στιγμή.

Ευτυχώς για τον Σνοουντεν, όμως, αυτές οι φανερές ή υποβόσκουσες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθιστούν δυνατή την κατάληξη του στο σχετικά ασφαλέστερο περιβάλλον του Εκουαδόρ. Πρώτα όμως πρέπει να φύγει από την Μόσχα.


Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου