Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Όλα τα σχέδια στην Τουρκία έχουν διαταραχθεί





O αρχισυντάκτης της soL Daily και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν απαντά σε ερωτήσεις του Solidnet σχετικά με τον αγώνα στο πάρκο Gezi. Παρακάτω, η απάντησή του στην πρώτη ερώτηση:

Ήταν αναμενόμενο ένα κοινωνικό κίνημα αυτής της κλίμακας;

Ιστορικά, τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα γενικά είναι φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Εάν τα όρια κάποιου  μπορούσαν να προβλεφθούν, οι παίχτες που σχετίζονται με αυτό θα προετοιμάζονταν αναλόγως. Με αρνητικές ή θετικές παρεμβάσεις, θα προσπαθούσαν να ελέγξουν τα αποτελέσματα. Όταν συμβαίνει αυτό, κάτι πλασματικό  ρίχνει μια σκιά πάνω στο κίνημα. Η πρόοδος που μπορεί να αλλάξει τη δεδομένη ισορροπία δυνάμεων δεν μπορεί να πραγματωθεί, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα δεν δημιουργείται.

Κανείς δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τις διαστάσεις αυτού που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε. Η αντιπολίτευση γενικά δεν θα μπορούσε, η αριστερά δεν θα μπορούσε επίσης. Υπήρξαν κάποιες προβλέψεις, κάποιοι ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι τα γεγονότα θα φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συμβαίνει τώρα.

Αυτό είναι σημαντικό. Το πολιτικό και ιδεολογικό κλίμα της Τουρκίας είναι πλέον διαφορετικό από ότι ήταν 4-5 ημέρες πριν. Όχι εντελώς διαφορετικό, αλλά σε μια κλίμακα που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

******
ολόκληρη η συνέντευξη (στα αγγλικά) στο solidnet
image borrowed from here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου