Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Για το δράμα των προσφύγων






 
Γιορτάστηκε χτες διεθνώς η λεγόμενη Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων. Αλλη μια χρονιά ειπώθηκαν παχιά λόγια, ενώ εκατομμύρια ξεριζωμένοι, θύματα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, θαλασσοπνίγονται σε σαπιοκάραβα, βιώνουν ανείπωτες κακουχίες σε καραβάνια φυγής, φυλακίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα και μπουντρούμια, προσπαθώντας να γλυτώσουν από πολέμους, βασανιστήρια, κατατρεγμούς, σε μια περίοδο μάλιστα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανοίγουν νέα μέτωπα επεμβάσεων και πολέμων (π.χ. Συρία και αλλού).
Ειδικά στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες «γιόρτασαν», άλλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, αλλού) και τα αστυνομικά κρατητήρια όπου στοιβάζονται για μήνες χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Αλλοι περιφερόμενοι άστεγοι και νηστικοί στους δρόμους στο έλεος Αστυνομίας και ρατσιστικών συμμοριών. Αλλοι περιμένοντας μάταια για μήνες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου να υποβάλουν αίτημά τους. Και άλλοι αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπους να συνεχίσουν την οδύσσειά τους σε άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν εξαρχής τελικό προορισμό. Ακόμα χειρότερα βιώνουν οι πολιτικοί πρόσφυγες από Τουρκία: προσαγωγές, συλλήψεις, ενεργοποίηση διαδικασιών έκδοσης που εξαπέλυσε εναντίον τους η ελληνική κυβέρνηση σε ξεδιάντροπη συνεργασία με την τουρκική, μέχρι απαγωγές και παράδοσή τους στο τουρκικό καθεστώς, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση Μπολούτ Γεϊλά.
Σημειωτέον ότι τα κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων χύνονται με τους κουβάδες από όσους στηρίζουν ή ανέχονται το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή τη μήτρα που γεννάει το πρόβλημα. Από αυτούς που συνδιαμορφώνουν ή εξωραΐζουν την αντιπροσφυγική πολιτική ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, όπως οι νέοι Κανονισμοί που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και τη Συνθήκη Σένγκεν, που κλιμακώνουν το ανθρωποκυνηγητό και περιορίζουν ασφυκτικά τα δικαιώματα των προσφύγων. Το εργατικό λαϊκό κίνημα, Ελληνες εργαζόμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να αναδείξουν από κοινού τα πραγματικά αίτια του ξεριζωμού, να καταγγείλουν τους ενόχους, να αναπτύξουν νέους αγώνες κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ξεριζωμένων. Να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης των προβλημάτων τους, όπως:

Παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας, με γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στους διωκόμενους από αντιδραστικά - αυταρχικά καθεστώτα. Αμεση κατάργηση της ευρωενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας που επιτρέπει φυλάκιση προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά μέχρι 18 μήνες. Αμεση παύση του πογκρόμ διώξεων κατά προσφύγων από Τουρκία που εξαπέλυσε η ελληνική κυβέρνηση. Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες/πρόσφυγες έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, απειθαρχώντας σε Συνθήκη Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ. Δημιουργία ανοιχτών προσωρινών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν νομική αρωγή, αντί για την άδικη και απάνθρωπη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αστυνομικά κρατητήρια. Παύση των απαράδεκτων αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος ανυπεράσπιστων μεταναστών και προσφύγων, όπως ο «Ξένιος Ζευς». Απομάκρυνση του ευρωενωσιακού οργανισμού ΦΡΟΝΤΕΞ από την Ελλάδα που εκτός από την κατασταλτική δράση του, με την παρουσία του υπονομεύονται κυριαρχικά δικαιώματα. Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως η εξελισσόμενη στη Συρία. Επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και δυνάμεις κατοχής σε άλλες χώρες.

Αναδημοσίευση από τη στήλη "Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ" του "Ριζοσπάστη" της 21/06/2013 via 902.
images borrowed from here



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου