Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

από αυτήν την σφηκοφωλιά...



Ποιος είναι ο Edward Snowden;

Είναι ένας φαινομενικά τυπικός Αμερικάνος νεος (γεννήθηκε στις 21 Ιούνη 1983).


Ένα απο τα πολλά ευφυή νέα παιδιά που ξεκινούν απαρατήρητα την καριέρα τους στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και συχνά αποστρατεύονται, αρκετά γηραιότεροι, με ελάχιστους να γνωρίζουν τι δουλειά έκαναν. 

Ο Edward ήταν τεχνικός, πρώην εργαζόμενος στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Έγινε γνωστός γιατί πρόσφατα αποφάσισε, για λόγους συνείδησης, να αποκαλύψει άκρως απόρρητα προγράμματα της NSA για μαζική παρακολούθηση στον ηλεκτρονικό τυπο κι επικοινωνίες,  συμπεριλαμβανομένου και του διαβόητου PRISM.



Που είναι τώρα ο Edward Snowden;

Το τελευταίο που γνωρίζω είναι ότι έφυγε σήμερα απ’ το Ηονγκ Κονγκ αεροπορικώς για την Μόσχα. Από εκεί θα φύγει για μιαν άλλη χώρα, πιθανόν το Εκουαδόρ, πιθανόν την Κούβα.
Εχτές  το ομοσπονδιακό δικαστήριο Αλεξάνδρειας, Βιργίνια, ΗΠΑ, τον καταδίκασε για μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας και κλοπή κυβερνητικής περιουσίας, που σηκώνει την ποινή τριακονταετούς φυλάκισης.

***
Ακούγοντας την συνέντευξη του 29χρονου Edward, ο οποίος αυτή την στιγμή τρέχει διωκόμενος από το ισχυρότερο κράτος του κόσμου γιατί τα έβαλε με την ισχυρότερη μυστική υπηρεσία του κόσμου και, όπως λέει, το πιθανότερο είναι να μην ξαναδεί την οικογένεια και το σπίτι του, σκέφτηκα ότι «όταν από αυτή την σφηκοφωλιά μπορεί να εμφανιστούν νέοι άνθρωποι με τέτοιο ήθος, υπάρχει ακόμα ελπίδα γι αυτόν τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου