Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο Ούγκο Τσάβες επανεκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας


(μετάφραση άρθρου του bbc απο Red Rock Views)


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κέρδισε μια τέταρτη θητεία νικώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Henrique Capriles.

Ο κ. Τσάβες κέρδισε 54% των ψήφων, ανακοίνωσε το Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας.

Θορυβώδεις εορτασμοί μεταξύ των υποστηρικτών του Τσάβες ξέσπασαν σε όλη την πρωτεύουσα Καράκας μετά το αποτέλεσμα.

Η προσέλευση ήταν πάνω από 80% και δικαίωμα ψήφου επεκτάθηκε πέρα από την επίσημη ώρα κλεισίματος σε μερικά εκλογικά τμήματα που είχαν ακόμα μεγάλες ουρές.

Η Tibisay Lucena, πρόεδρος του Εκλογικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι με το 90% των καταμετρημένων ψήφων ο κ. Τσάβες είχε πάρει 54,42% των ψήφων με τον κ. Capriles στο 44,97 %.

Ένας υποτονικός κ. Capriles συνεχάρη τον Πρόεδρο Τσάβες, αλλά είπε στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να μην αισθάνονται ηττημένοι.

«Θέλω να συγχαρώ τον υποψήφιο, πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε φυτέψει πολλούς σπόρους που σε όλη την Βενεζουέλα και ξέρω ότι αυτοί οι σπόροι θα παράγουν πολλά δέντρα."

Τα δάκρυα της ήττας

Περιχαρείς υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό παλάτι Miraflores στο Καράκας με σφυρίχτρες και ανεμίζοντας σημαίες.

"Γιορτάζω με μια μεγάλη καρδιά – ο Τσάβες είναι η ελπίδα του λαού και της Λατινικής Αμερικής", δήλωσε η Mary Reina, οπαδός του Τσάβες.

Ο εργάτης Κατασκευών Edgar Γκονζάλες είπε: «Δεν μπορώ να περιγράψω την ανακούφιση και την ευτυχία που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή.

»Η επανάσταση θα συνεχιστεί, χάρη στον Θεό και τους ανθρώπους αυτής της μεγάλης χώρας».

Στην έδρα της εκστρατείας του Καπρίλες, κάποιοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ήταν δακρυσμένοι μετά την είδηση.

Ο κ. Τσάβες, 58 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο χρόνο, αλλά λέει ότι έχει πλέον αναρρώσει πλήρως.

Είναι στην εξουσία από το 1999 και είπε ότι χρειάζεται άλλη μια εξαετή θητεία για να συνεχίσει τη «Μπολιβαριανή επανάσταση" του προς το σοσιαλισμό.

Κατά τη διακυβέρνηση του ο κ. Τσάβες έχει εθνικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας της χώρας.

Η Βενεζουέλα είναι μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν επιτρέψει στην κυβέρνησή του να χρηματοδοτήσει την υγεία -περίθαλψη, εκπαιδευτικά προγράμματα και την κοινωνική στέγαση.

Στην εκστρατεία του, ο κ. Capriles, ο οποίος ήταν επικεφαλής ενός συνασπισμού των 30 κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι πολιτικές του προέδρου εχουν οδηγήσει σε γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα και ελλείψεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Henry Rangel Silva δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν εντοπίσει κάποιες ομάδες που σχεδιάζουν να προκαλέσουν διατάραξη της δημόσιας τάξης, αλλά είπε η βία ήταν "απίθανη".

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, τρεις ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου της εκστρατείας, ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια μιας πρόβας ψηφοφορίας το Σεπτέμβριο.

Από το βράδυ του Σαββάτου προς το βράδυ της Δευτέρας, η πώληση του αλκοόλ είχε απαγορευτεί και μόνο στις δυνάμεις ασφαλείας επιτρεπόταν να φέρουν όπλα.

Οι αναλυτές λένε ότι η νίκη του κ. Τσάβες θα είναι ευπρόσδεκτη από πολλές χώρες της περιοχής - συμπεριλαμβανομένης της Κούβας και της Νικαράγουας - που επωφελούνται από το καθεστώς του Petrocaribe που παρέχει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας σε προνομιακές τιμές.

Έχει ισχυρούς δεσμούς επίσης με την πρόεδρο της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner, υποστηρίζοντας την Αργεντινής στην διαφορά της με τη Βρετανία για την κυριαρχία των Νήσων Φώκλαντ.

Αφου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών, η Πρόεδρος Fernandez έγραψε: "η νίκη σας είναι νίκη μας και νίκη της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής!"

Η νέα εξαετής θητεία του Προέδρου Τσάβες θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου.

(http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-19867445)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου