Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

το ΔΝΤ αναγκάζεται να κρούει νέους κώδωνες κίνδυνου






Το ΔΝΤ προειδοποιεί την ευρωζώνη για φυγή κεφαλαίου [1]

Στην πρόσφατη Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του ΔΝΤ συμπέραναν ότι εξ αιτίας των φόβων για διάλυση της νομισματικής ένωσης, η φυγή κεφαλαίων από την περιφέρεια της ευρωζώνης προς τον πυρήνα του μπλοκ έχει εντείνει έναν «ακραίο κατακερματισμό" των αγορών χρηματοδότησης της ζώνης του ευρώ, προκαλώντας νέες πιέσεις για συρρίκνωση των ισολογισμών τραπεζών, ιδιαίτερα σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Εάν η ευρωζώνη δεν επιλύσει την κρίση του κεφαλαίου της, προειδοποιεί, οι ισολογισμοί ευρωπαϊκών τραπεζών θα συρρικνωθούν δραστικά , υπονομεύοντας την ανάπτυξη και διογκώνοντας την ανεργία στην περιοχή.

Συνολικά εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εχουν απολέσει $ 2.8τρις - πάνω από 7 % των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμών τους - Οι τράπεζες στην περιφέρεια θα χάσουν κάτι λιγότερο από το 10 % των στοιχείων του ενεργητικού τους. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στη συμπεριφορά των 58 μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής.

[...]

"Δεν μπορείς να έχεις μια ένωση όταν έχεις ορισμένες χώρες που είναι μόνιμα πιστωτές και μια σειρά από χώρες που είναι μόνιμα οφειλέτες», είπε Ο κ. Draghi.

Το πλάνο εξαγοράς ομόλογων απο τη ΕΚΤ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη διαφορά στα επιτόκια της αγοράς που καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ισπανία σε σύγκριση με εκείνες στη Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί από την άνοιξη, με την κρίση της ευρωζώνης να εξακολουθεί να είναι η κύρια ανησυχία, παρά τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να καθησυχάσουν τους φόβους για διάλυση του ενιαίου νομίσματος.

*****

Γιατί να μην εχουν επαρκή διάθεση να «κάνουν κάτι»;

Όπως και στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε εδώ, Παγκόσμια Οικονομία: Απο Ελπίδες σε Αβεβαιότητα και Φόβο, φαίνεται ότι η Ευρωζώνη, αντί να λύνει τα δικά της προβλήματα οξύνει τα ήδη έντονα προβλήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, τόσο που το ΔΝΤ αναγκάζεται να κρούει νέους κώδωνες κίνδυνου. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση μαστίζει την ΕΕ με ιδιαίτερη οξύτητα - και στον μάτι αυτού του κυκλώνα βρίσκεται η Ελλάδα. Εδώ βέβαια δεν ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα είναι η αιτία του προβλήματος. Μάλλον το αντίθετο – η ένταση της οικονομικής κατάθλιψης της Ελλάδας είναι συνάρτηση των κραυγαλέων αντιθέσεων στην Ευρώπη.

Φαινομενικά, το πρόβλημα δεν λύνεται όσο το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ, το οποίο όντως εκφράζει το πιο επιθετικό τμήμα του κεφαλαίου, αδυνατεί να διανοηθεί οτιδήποτε άλλο εκτός απο κινήσεις που αποσκοπούν αποκλειστικά στην προστασία του συσσωρευμένου κεφαλαίου. Η πολιτική τους είναι συντήρηση της αιτίας της κρίσης. Στην ουσία όμως , ούτε μπορούν ούτε θέλουν να κάνουν κάτι καλύτερο για τον πάσχοντα καπιταλισμό τους. Γιατί όμως να μην "θέλουν", γιατί να μην εχουν επαρκή διάθεση να «κάνουν κάτι»;

Το ζήτημα για την μεγαλοαστική άρχουσα τάξη, η οποία βλέπει ξεκάθαρα ποίος είναι ο ρόλος κι ο σκοπός ύπαρξης αυτού του υπερ-διακρατικου μορφώματος της ΕΕ, δεν είναι τόσο το ξεπέρασμα της κρίσης όσο η δημιουργία των πλέον ευνοϊκών συνθηκών για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων οικονομικών «παικτών» στην Ευρώπη. Τους είναι σχετικά δευτερεύον αν οι πολιτικές τους οξύνουν ή διαιωνίζουν την κρίση, εφόσον το ζητούμενο γι αυτούς είναι να λειτουργήσει το σύστημα με τον πλέον ευνοϊκό τρόπο για αυτούς. Η κρίση καθαυτή είναι εν μέρει έκφραση αυτής της εγγενούς στο σύστημα τάσης: Πραγματοποίηση του μέγιστου κέρδους για τους μεγαλύτερους «παίκτες» πάση θυσία...

[1] red rock vies - synopsis-translation from http://www.ft.com/intl/cms/s/0/917df0da-121b-11e2-bbfd-00144feabdc0.html#axzz29V0xTPsj

1 σχόλιο:

  1. Έλαβα ένα ανώνυμο σχόλιο που αρχίζει με την φράση «Διαβάζοντας την πάνω πλευρά του μπλογκ θέλω να πω και εγώ κάτι».

    Να πω κι εγώ κάτι άλλο: λυπάμαι, αλλά αυτο το «κάτι» που λες δεν βγάζει νόημα. Ξαναδοκίμασε χωρίς ανοησίες περί «ανδρείας» και χαρακτηρισμούς για τις «φεμινίστριες» και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή