Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

«Τα hedge funds έχουν αγοράσει την Ελλάδα»




 


Η αγγλική λέξη hedge σημαίνει φράκτης απο φυτά. Τα μεγάλα αρχοντικά σπίτια στην Αγγλία (πύργοι, επαύλεις κτλ) βρίσκονται συνήθως κάπου έξω απο την πόλη και σε μέρος όπου δεν είναι ορατά απο περαστικούς. Στα όρια της γης που τα περιστοιχίζει οι ευγενείς-μεγαλοαστοί φυτεύουν συνήθως φράκτες απο φυτά που εχουν και την χρήση ότι εμποδίζουν τους περαστικούς να βλέπουν μέσα, αλλά και αντίθετα, προστατεύουν τους ευνοούμενους της τύχης απο το να κοιτούν προς τα έξω (η θέα δεν είναι πάντα ευχάριστη). Ο όρος hedge στα οικονομικά έχει και την έννοια της προστασίας στο πλαίσιο της χρηματιστικής αγοράς, της πρακτικής μέριμνας του επενδυτή να ασφαλίσει την επένδυση του. Τα hedge funds είναι επενδυτικοί χρηματιστικοί όμιλοι οι οποίοι παίζουν στην αγορά με τεράστια κεφάλαια, και για να γίνεις μέλος ενός τέτοιου ομίλου πρέπει να διαθέτεις ανάλογα ποσά χρήματος και τίτλων. Το ‘hedge’ έχει και την συμβολική έννοια ότι προκειται για έναν όμιλο αποκλειστικά και μόνο για λίγους που αποσκοπεί στην καλύτερη διάθεση των κεφαλαίων των μελών του. Eννοείται ότι τα hedge funds, ως εργαλεία της αριστοκρατίας του χρήματος, ασκούν μεγάλη οικονομική και πολιτική επιρροή και, εκτός του ότι ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει στην χρηματιστική αγορά ανά πάσα στιγμή, μέσω των υψηλών διασυνδέσεων τους μπορούν μεν να προβλέψουν με ακρίβεια, αλλά και να  καθορίζουν και τι θα συμβεί. Εννοείται επίσης ότι η ισχύς τους αυτοτροφοδοτείται. Η θέση τους δίνει τεράστιες δυνατότητες να ενισχύουν την θέση τους και τούμπαλιν, η ενισχυμένη θέση τους τους δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να κερδοσκοπούν...
 
Μια 'πυρωμένη απο έξαρση' δραστηριότητα της χρηματιστικής αγοράς τους τελευταίους μήνες είχε αντικείμενο της τα Ελληνικά Ομόλογα.  «Τα hedge funds έχουν αγοράσει την Ελλάδα», έγραψε πρόσφατα η Wall Street Journal (1). Όπως μας πληροφορεί η ίδια εφημερίδα, από τον Μάρτιο που η  Ελλάδα ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους της, τα hedge funds, που έγκαιρα μπήκαν στην αγορά, επωφελήθηκαν απο αύξηση των τιμών. «Τα εχουν παει καλά» όπως γράφει η ίδια εφημερίδα. Η ειδικότητα τους είναι το αλισβερίσι με προβληματικό κρατικό χρέος και στον χώρο αυτο είναι ιδιαίτερα επιθετικά, ανελέητα, θα έλεγα! 

Είναι κατανοητό ότι για να συνεχίσει να παίζεται το παιγνίδι της κερδοσκοπίας των πλέον επιθετικών κύκλων του χρηματιστικού κεφαλαίου πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να διατηρήσουν μια σχετική αξιοπιστία. Εξ ου και οι επαναλαμβανόμενοι διαπιστευτήριοι όρκοι των πολιτικών μας ότι θεωρούν την πληρωμή του χρέους της χώρας ‘ιερή’ υποχρέωση της. Εξ ου και οι διαβεβαιώσεις των Ευρο-πατρώνων μας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Μολαταύτα, στο φόντο της δραστηριότητας αυτής υπάρχει ο προβληματισμός των αναλυτών ότι όσο αισιόδοξα κι αν ειδωθεί η κατάσταση της Ελλάδας, η έξοδος από τη βαθιά ύφεση δεν φαίνεται δυνατή στο ορατό μέλλον. Επιπρόσθετα, θεωρείται σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της.

Σε τέτοιες συνθήκες, και με πολιτικές που επιφέρουν επιδείνωση της ύφεσης, η αγορά των ελληνικών ομόλογων αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για αυτούς που εχουν την οικονομική δύναμη να ρισκάρουν. Μια «σπάνια ευκαιρία ν’ αγοράσουν το χρέος ενός Ευρωπαϊκού έθνους για ψίχουλα», όπως γράφει η Wall Street Journal.  "Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες, όπως αυτή», είπε ένας κύριος Hans Humes του ομίλου Greylock, σημειώνοντας ότι στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκεται περίπου 20% του ελληνικού χρέους.

Ένας άλλος κύριος Daniel Loeb, κύριος επενδυτής του Third Point LLC, ενός απο τα hedge-funds, μέσα σε διάρκεια δυο-τριών μηνών έκανε μπάζα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε καλή εποχή για τον επενδυτή και σε τιμές ευκαιρίας.


Παρεμπιπτόντως, την  εποχή που αγόραζαν τα ομόλογα "ετυχε" ν' ακούγονται συχνά-πυκνά και οι απειλές ότι θα πετάξουν την Ελλάδα έξω απο την Ευρωζωνη, απειλές που ξεστομίζονταν απο γερμανικά πολιτικά φερέφωνα του χρηματιστικού κεφαλαίου. Αυτοί που μπορούσαν να ξέρουν ότι λίγες βδομάδες μετά θα ακούγαμε μια θαυμαστή συμφωνία  με όλη την «ορχήστρα» να παίζει το μοτίβο « η Ελλάδα παραμένει στο ευρω»,  αυτοί οι 'παίχτες με πείρα και γνώση' βρέθηκαν τότε με πολλά, μα πάρα πολλά εκατομμύρια στα χέρια τους σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τι αλλάζει όμως για τους Έλληνες; Αν εξαιρέσεις την κακομοιριά τους που χειροτερεύει και παει, τίποτε δεν άλλαζει. Και δεν θ΄αλλάξει αν δεν αλλάξουν αυτή την κατάντια τους οι ίδιοι - κάτι που προϋποθέτει ότι πρώτα πρέπει ν’ αλλάξουν οι ίδιοι, με πρωτο καθηκον την ανάκτηση του χαμένου φιλότιμου τους. Μα κι αν δεν αλλάζουν γρήγορα οι Έλληνες, αλλάζουν οι τύχες τουλάχιστον κάποιων πολιτικών εκπροσώπων τους που τυχαίνει να είναι υπηρέτες του χρηματιστικού κεφαλαίου. Πληρώνονται για την ιεροδουλία τους. 

Ποιος αναρωτιέται ακόμα γιατί τόσες πολιτικές μετριότητες που δεν κάνουν τίποτε άλλο απο το να υπηρετούν δουλικά τ’ αφεντικά τους, πρωτοτυπώντας λιγότερο απο σκυλιά και με λιγότερο χαρακτήρα απο αυτά, βρίσκονται χρυσωμένοι και βολεμένοι, αυτοί και οι φύτρες τους, για μερικές γενεές;

------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου