Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αιματηρή Γεωπολιτική Φάρσα (2)



Πριν λίγες μέρες, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί απο τις ΗΠΑ στην Συρία, με το πρόσχημα  του πολέμου κατά του λεγόμενου ISIS, έγραφα εδώ πως "προς το παρόν στοχεύουν στους ορκισμένους εχθρούς της, αλλά η απόσταση είναι μηδενική από το να αρχίσουν να βομβαρδίζουν την Συρία..."  Ομολογώ πως δεν περίμενα οτι τα προσχήματα θα άρχιζαν να πέφτουν τόσο γρήγορα.

 Εχτές η Telegraph μιλούσε για το  λάθος του  Προέδρου Ομπάμα το οποίο έχει γίνει αντικείμενο οξείας κριτικής. Λάθος που δεν παραδέχεται ο Ομπάμα, ρίχνοντας ευθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριών. Και ποιο είναι αυτό; Μα οτι δεν προέβλεψε την ταχεία ανάπτυξη των φανατικών του ΙSIS, την οποία θα είχε αποτρέψει, λένε οι κριτές του, αν είχε επιτεθεί στην Συρία ένα χρόνο πριν, ή αν δεχόταν να επέμβει πιο άμεσα στο πλάι μετριοπαθέστερων ισλαμιστών που μάχονται κατά του Ασσάντ. Το " αν είχες κάνει έτσι" δε σχετίζεται με λογική συνέπεια με το "θα είχαν εξελιχτεί τα πράγματα αλλιώς". Αλλά ποιον πειράζει αυτό; Οσο πιο επιθετικός γίνεται ο ιμπεριαλισμός τόσο λιγότερη λογική φαίνεται πως χρειάζεται.

Σήμερα γίνεται δημόσια γνωστό πως ο Ομπάμα σκέφτεται να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, δήθεν για την προστασία των αμάχων από τη συριακή κυβέρνηση, αναμοχλεύοντας απαιτήσεις μερίδας εκπροσώπων του κεφαλαίου για πιο άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο κατά της Συρίας. Στην New York Times (26 Σεπτ. 2014) γίνεται αναφορά στην απαίτηση για μια τέτοια κίνηση και απ' την Τουρκία, η οποία ανησυχεί για την τακτική συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους,  θεωρεί την ζώνη απαγόρευσης (στο βόρειο τμήμα της Συρίας) αναγκαία για την προστασία απο την Συριακή αεροπορία περιοχών της Τουρκίας (και της Ιορδανίας) απο όπου παρέχονται ασφαλή καταφύγια για τους αντάρτες της Συρίας. Απο τους ίδιους κύκλους θεωρείται αναγκαία μια βάση για την "παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας", κάτι που απαιτεί επιβολή ζώνης περιορισμένης απαγόρευσης πτήσεων και χιλιάδες αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων.  Από αυτήν την πλευρά του ατλαντικού η ιδέα χερσαίων δυνάμεων δεν στερείται υποστηρικτών.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να επιβληθεί αποτελεσματικά απαιτεί την καταστροφή της Συριακής αεροπορίας και, για να "αποτελειώσει η δουλειά", ερπύστριες και μπότες στο έδαφος της.

Σημαίνει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών, σημαίνει ένα απο τα πιο αιματοβαμμένα  μακελειά που έχουμε δει ποτέ στην γειτονιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου