Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

το χρέος πράγματι μπορεί να αποπληρωθεί!



Με βάση δημοσίευμα της  γερμανικής εφημερίδας Die Welt "Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα επί  ένα χρόνο για να ανακτήσει αφορολόγητα κεφάλαια Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. Υπάρχει μια πρόσκληση που χρονίζει  από το 2014 από την ελβετική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων (SIF) για εντοπισμό των καταθέσεων και μεταφορά τους στην Αθήνα, ισχυρίζεται πιεστικά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σήμερα [15/2/2015] κατηγορώντας την Αθήνα για αγνόηση των μαύρων κεφαλαίων κρυμμένων σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς". [Via Greek Reporter]



Από στατιστικά στοιχεία του Ελβετικού κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, προκύπτει ότι έως το τέλος του 2013, οι  καταθέσεις Ελλήνων πλουτοκρατών σε τράπεζες της Ελβετίας έφτασαν τα 800 δισ. Ευρώ, πάντα κατά την Die Welt.

Το κατά πόσο ακριβές είναι το νούμερο που αποκαλύπτει η Die Welt, είναι ένα ερώτημα. Το σίγουρο είναι ότι η ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού συνεχίζεται, και τα κεφάλαια που έχουν εξαγάγει οι Έλληνες πλουτοκράτες αυξάνονται από το 2013,  και με επιτάχυνση λίγο πριν και μετά τις τελευταίες εκλογές.  Όπως σίγουρο  πρέπει να θεωρείται επίσης ότι συνολικά κατά πολύ υπερβαίνουν σε ονομαστική αξία το δημόσιο χρέος.

Το προαναφερθέν ποσό αφορά αποταμιεύσεις στην Ελβετία, όχι αλλού, και θα ήταν τα μάλα ενδιαφέρον να  μαθευτεί σε τι ύψος κυμαίνεται σήμερα το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα στο εξωτερικό, το οποίο πιθανολογείται ότι υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο.

Ειδικά  το ποσό κεφαλαίων που "μετανάστευσαν απ' την πατρίδα" στην " κλέφτρα ξενιτιά" στα χρόνια των μνημονίων  θα ήταν σφοδρά ενδιαφέρον να το μάθουμε.

Η Die Welt τονίζει ότι κεφάλαια και εισπραχθέντες τόκοι πρέπει να έχουν παραμείνει αφορολόγητα,  και φαίνεται να ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει και τους κατόχους των δισεκατομμυρίων ευρώ κρυμμένων αυτή τη στιγμή σε τράπεζες της Ελβετίας.  Προσθέτει δε ότι για την  έκθεση της ελβετικής υπηρεσίας έχουν ενημερωθεί τόσο ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και οι προκάτοχοί του, αλλά δεν έχουν απαντήσει στην πρόσκληση των ελβετικών αρχών.

Κατά την  Die Welt, "Πριν από 13 μήνες, η Εβελίν Βίλντμερ Σλουμπφ, η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες [...] πλούσιοι φοροφυγάδες θα καλούνταν να πληρώσουν. Όλα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε η υπουργός δεν έχει ακούσει νέα από την Αθήνα. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έμαθε να κάνει υπομονή όταν αντιμετωπίζει τους έλληνες συναδέλφους της», σημειώνει ειρωνικά η Die Welt." [via newsbeat]

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φλεβάρη του 2014, οι συνομιλίες που άρχισαν από το 2012, μεταξύ των  υπουργών οικονομικών E. Widmer-Schlumpf της Ελβετίας και  Γ. Στουρνάρα της Ελλάδας, είχαν κολλήσει σε τεχνικές διαφορές [Βλέπε σχετικά στο Reuters]. Και μιλάμε για  συνομιλίες οι οποίες άρχισαν απρόθυμα και κάτω από την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που προκάλεσε η πολιτική κατακραυγή μετά την γνωστοποίηση της ύπαρξης της λίστας Λαγκάρντ και της εσκεμμένης αδράνειας της κυβέρνησης όσον αφορα την αξιοποίηση της για να φορολογηθούν οι μεγάλοι φοροφυγάδες.

Το θέμα δεν πρέπει να περιοριστεί στο ποιοί πρέπει και μπορεί να φορολογηθούν, πώς και κατά πόσο, αλλά και να επεκταθεί στην δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους και από ποιούς. Αυτό πρέπει να γίνει το μέγα θέμα για συζήτηση, το μέγα ζήτημα. 

Αν όντως υπάρχουν 800 δισ. σε Ελβετικές τράπεζες, τότε ένα κούρεμα κατα 50% στις καταθέσεις αυτές μόνο, μπορεί να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος αφήνοντας τους κατόχους τους με 400 δισ. για να ζήσουν... φτωχικά.
Μπορούν να το κάνουν. Μπορούν να κουρέψουν καταθέσεις ιδιωτών,  το κάναν στην Κύπρο.

Αν υπήρχε πολιτική θέληση θα δημιουργείτο και η  δυνατότητα  να βάλλουν στο χέρι τον κουμπαρά που γέμισε από βρώμικο χρήμα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και εκμετάλλευσης της εργασίας. Το να μην το επιχειρήσουν και να επιμείνουν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους από την εργασία κι οι "σοσιαλιστές" μας θα είναι, οχι απλα ταξικό, αλλά και εθνικό κακούργημα σε βαθμό εσχάτης προδοσίας.

Τώρα. Αν είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο λαός δικαιούται να μιλήσει άμεσα, είναι αυτό. Και το να μιλήσει ο λαός για ακριβώς αυτό το ζήτημα συμβαίνει να είναι και η μόνη άμεση λύση στο σημερινό αδιέξοδο: η άμεση απονομιμοποίηση του δημοσίου χρέους με δημοψήφισμα, με το ερώτημα αν δέχεται ο Έλληνας  πολίτης, ναι ή όχι, να πληρώσει ο ελληνικός λαός το δημόσιο χρέος από το οποίο δεν επωφελήθηκε καθόλου και το οποίο προέκυψε με δανειακές συμβάσεις και όρους για τους οποίους ποτέ δεν ρωτήθηκε. Αν ο λαός πει όχι, (πράγμα που θα το κάνει, γιατί ενα αδιανόητο "ναι" θα είναι ψήφος υπέρ της καταδίκης του σε θάνατο μετά βασανιστηρίων)  τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί  σε άμεση στάση πληρωμών, προβάλλοντας  απαίτηση προς τους δανειστές και τους πολιτικούς υπηρέτες τους να αποζημιωθούν κουρεύοντας καταθέσεις Ελλήνων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό που έχουνε προέλθει από εξαγωγή κεφαλαίων (εξαιρώντας μικροκαταθέσεις Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό).

Ας πληρώσει και το κεφάλαιο μια φορά επιτέλους, εφόσον τόσο πολύ διαχέονται απο το αίσθημα διάσωσης του καπιταλισμού τους. Δεν χρειάζεται να είσαι μπολσεβίκος για το θεωρείς αυτό όχι απλά δίκαιο και ηθικό, αλλά και αναγκαίο.
Ποιός όμως να το επιβάλλει; Η ΕΕ; Η τρόικα; Ή ο Σύριζα που ορκίζεται ότι σέβεται την θεσμοθετημένη ληστεία;

Η ειρωνεία είναι ότι, αν δεν ήταν πλήρως διαβρωμένος από απατεώνες ο Σύριζα και το έκανε, δεν θα ξανάβλεπε κυβέρνηση άλλο κόμμα για δεκαετίες...

Αλλά ποιός πιστεύει ακόμα σε θαύματα;



✴✴✴
Image borrowed from here

1 σχόλιο:

  1. Κούρεμα καταθέσεων που έχουν προκύψει απο εξαγ η κεφαλαίων απο την Ελλάδα αφήνει τον κύριο όγκο απο το εφοπλιστικό κεφάλαιο στο εξωτερικό απείραχτο.
    Μια λαϊκή κυβέρνηση θα πρεπει νμα απαιτήσει να παρει πίσω όλες τις κρατικές επενδυτικές επιδοτήσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και με τόκους, εθνικοποιωνταςτα βαπόρια τους στο εσωτερικό, ξεκινώντας εθνικό φορέα ακτοπλοΐας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή