Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κούβα - πόσο καλά μια κοινωνία φροντίζει τα παιδιά της



 

Τα τελευταία πέντε συνεχόμενα έτη,  όπως γράφει στην Granma ο Jose A. De La Osa, η Κούβα έχει καταγράψει  ποσοστά  βρεφικής θνησιμότητας κατω του 5, φετος 4.6 ανά 1.000 γεννήσεις.

Αυτή η σαφής επιτυχία εκ μέρους της κουβανικής δημόσιας υπηρεσίας υγείας, το χαμηλότερο ποσοστό στην Αμερική, έχει ουσιαστικά επιτευχθεί μέσω της δέσμευσης και πολιτικής βούλησης της επαναστατικής κυβέρνησης, η οποία έχει δημιουργήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι προσιτό και δωρεάν για όλους τους  πολίτες, καθώς και μέσω της ανάπτυξης στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

Άλλοι παράγοντες που συντελούν είναι η αφοσίωση και η ειδική ιατρική κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα, ενιαία παροχή της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των νοσοκομείων, με ύπαρξη Κέντρων μητρότητας  και διαθέσιμη τεχνολογία για τα νεογνά και τα παιδιατρικά κέντρα εντατικής θεραπείας, ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την υγεία, καθώς και το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν ελεύθερα τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν να έχουν.

Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας  βγαίνουν με βάση τον αριθμό των θανάτων βρεφών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, η πλέον κρίσιμη περίοδος στην επιβίωση του παιδιού, και χρησιμοποιούνται διεθνώς ως ένα μέτρο του πόσο καλά μια κοινωνία φροντίζει τα παιδιά της, την υγεία και την ευημερία τους.

Μ

1 σχόλιο:


  1. δες παλιοτερες πρσχετικες αναρτησεις εδω:

    α)http://fromredrock.blogspot.gr/2012/11/blog-post_24.html

    β)http://fromredrock.blogspot.gr/2012/09/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή