Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

η «πολυπόθητη ανάκαμψη» της παγκοσμιας οικονομίας αναβάλλεται για λίγο ακόμα



Η εικόνα της οικονομίας των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών δεν ήταν ευχάριστη με το πέρασμα στο 2013 και τα νέα διαρρέουν ακόμα. Μια ανασκόπηση του τύπου σήμερα δείχνει την «πολυπόθητη ανάκαμψη» της παγκοσμιας οικονομίας να αναβάλλεται από την πραγματικότητα.   

Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία με αποδυνάμωση του γιεν. Αυτό, διαμαρτύρονται οι εμπορικοί εταίροι της Ιαπωνίας, θα γίνει σε βάρος τους και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παγκόσμιο ντόμινο νομισματικών υποτιμήσεων.

Ο  Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά τη δεύτερη προεδρική θητεία του καταμεσής σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων. Έχοντας προσωρινά αποφύγει το λεγόμενο δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff), τώρα βρίσκεται ενώπιον «δύσκολων αποφάσεων». Το πεντάγωνο δέχτηκε πρόταση για περικοπή προγραμματισμένων δαπανών της τάξης των $ 485 δισ. Αλλά, πριν τρέξει πολύ η φαντασία μας, έχει γίνει ήδη γνωστό ότι οι συντάξεις των βετεράνων πόλεμου θα είναι το πρώτο θύμα των περικοπών.

Δυσκολοχώνευτα για την κυβέρνηση συνασπισμού της Μ. Βρετανίας τα νέα για το γλίστρημα της χώρας προς την λεγόμενη «τριπλή βύθιση» (triple did) σε ύφεση. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3 τοις εκατό κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η οικονομία έχει ουσιαστικά μείνει στάσιμη για 2 ½ χρόνια, βάζοντας στο στόχαστρο την στρατηγική Osborne, ο οποίος όμως φαίνεται να εμμένει στο πρόγραμμα λιτότητας απορρίπτοντας νουθεσίες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος της χώρας.

Εξαίρεση δεν αποτέλεσε η γερμανική οικονομία. Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας επιβραδύνθηκε απότομα το 2012. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αναπτύχθηκε κατά 0,7% το 2012, μια απότομη επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος που σημειώθηκε κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η εικόνα ήταν αρκετά κάτω από το 3% αύξηση που παρατηρήθηκε για το 2011. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η γερμανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.  Οι προβλέψεις ανάπτυξης της κεντρικής τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), ήδη  μειώθηκαν στο 0,4% για το τρέχον έτος.

Εδώ πέρα, ο Σαμαράς μου θυμίζει φουσκωμένο διάνο, αλλά δεν ξέρω που βασίζει την αισιοδοξία του ότι «είμαστε» στο κατώφλι της ανάκαμψης...

Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου