Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πλήρης διαλεύκανση, προς τι;



Στο κύριο άρθρο της η Καθημερινή με τίτλο «Πλήρης διαλεύκανση», γράφει


«Η υπόθεση της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ» απεικονίζει την πλήρη κατάρρευση των θεσμών στη χώρα. Κανείς εκ των χειριστών της λίστας, σε διαδοχικές μάλιστα φάσεις, δεν τη χειρίσθηκε κατά τρόπο που να προστατεύει και να σέβεται τους θεσμούς. Κάθε άλλο, ο καθένας τη χειριζόταν κατά το δοκούν και σαν να πρόκειται για προσωπική του «περιουσία». Τώρα όμως προκύπτουν ερωτήματα για τον τρόπο που οι δικαστικές αρχές χειρίζονται την υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός τρόπος να εξετασθούν τα στικάκια και να βρεθεί άκρη με την ηλεκτρονική διαδρομή της λίστας. Ούτε βεβαίως να δημιουργούνται πρόωρα σενάρια και προσδοκίες για τα αποτελέσματα της έρευνας. Η κοινή γνώμη απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με ωριμότητα, τάξη και επαγγελματισμό».


Αυτά καλά ακούγονται, παντα στο αστικό πλαίσιο αναφορας. Ας αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα, για το τρόπο που σαν στελέχη διαδοχικών κυβερνήσεων χειρίστηκαν την υπόθεση. Η ουσία του ζητήματος όμως είναι που βρήκαν τα λεφτά που φυγάδευσαν στο εξωτερικό αυτοί που περιέχει η λίστα. Ακόμα κι αν τα φυγάδευσαν νόμιμα, το ερώτημα είναι που τα βρήκαν. Κι αν κάποιος μου πει ότι προήλθαν από «νόμιμες» δραστηριότητες, το ερώτημα παραμένει: πως μπορεί αυτό να είναι δίκαιο  την στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του ταλαίπωρου λαού ζει κάτω από το όριο αθλιότητας, πως μπορεί μια κάστα να έχει αποκομίσει και να αποκομίζει ακόμα τεράστια ποσά που φυγαδεύονται έξω απ’ την χώρα.

Το ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό. Και είναι τέτοιο που η καθημερινή κι οι υπόλοιπες αστικές φυλλάδες, μαζί με όλο το τσίρκο των ΜΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΤΕ.

Μακάρι να βρεθούν κλέφτες, μακάρι να αποδειχτεί ποιοι είναι πολιτικοί που τους κάλυψαν, μακάρι να κάτσουν όλοι στο σκαμνί.

Ποιος ποτέ θα κάτσει στο σκαμνί το σύστημα που παράγει αυτά τα φαινόμενα, το σύστημα που βασίζεται στην εξαθλίωση των πολλών ληστεύοντας συστηματικά αλλά και «συστημικά» τον ιδρώτα τους, πίνοντας τους το αίμα; για να πλουτίζουν οι λίγοι, στέλνοντας τα λεφτά όπου στο διάβολο θέλουν ή κάνοντάς τα μασούρι για να το χώσουν στα οπίσθια τους;

Μ

1 σχόλιο: