Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα σενάρια της επόμενης μέρας (Κύπρος)


[...] από χτες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, άρχισαν να διαρρέουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας με ποσά αντίστοιχα με αυτά που θα εξοικονομούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το μέτρο. Τα σενάρια έχουν στο επίκεντρο την ολοκληρωτική παράδοση του ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, ενώ ορισμένα από αυτά στοχεύουν στην αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «εναλλακτικά» σενάρια διαχείρισης που εξετάζονται είναι:
1. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και συμφωνία για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, με την παροχή επιπλέον κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα προτείνει στη Ρωσία την αγορά δύο κυπριακών τραπεζών έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ. Χτες, πύκνωσαν και τα σενάρια - τα οποία ωστόσο διέψευδε η κυπριακή κυβέρνηση - για συνομιλίες αξιωματούχων της Κύπρου με κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας, αλλά και εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «Γκάζπρομ», ώστε να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των Ρώσων στη «διάσωση» των κυπριακών τραπεζών. Τα ανταλλάγματα που διαρρέονταν ήταν να δοθεί στο ρωσικό μονοπώλιο «Γκάζπρομ» ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή, μαζί και οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, να παραχωρηθεί ένα κυπριακό λιμάνι σαν βάση για ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο.
2. Η κυπριακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ, προωθώντας ταυτόχρονα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης, κυκλοφορούσε σενάριο για την είσπραξη - τα επόμενα χρόνια - των ασφαλιστικών εισφορών απευθείας από το κράτος.
3. Να υπάρξει εθελοντικό «κούρεμα» στις καταθέσεις και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, με αντάλλαγμα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα προβλεπόμενα έσοδα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σενάριο να εκδοθεί ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.
 
Αντιλαϊκά μέτρα βρέξει - χιονίσει
 
Χτες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής). Μιλώντας στη συνέχεια στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αποκάλυψε ότι ετοιμάζονται νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και τα οποία προβλέπουν μέτρα εξυγίανσης των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δημιουργηθούν δύο τράπεζες γέφυρες που θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος να λάβουμε μέτρα που να υποχρεωθούμε να μείνουμε εκτός ευρωζώνης, ωστόσο αυτό δεν είναι δεδομένο» και προέβλεψε ότι σε περίπτωση «μη ψήφισης του νομοσχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή πιο οδυνηρά μέτρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες της Κύπρου υπολογίζεται ότι «τις πρώτες μέρες οι εκροές των καταθέσεων θα αγγίξουν το 10% και θα είναι πέραν των 7 δισ. ευρώ».
Τέλος, όπως διέρρευσε, χτες, η Βρετανία έστειλε στην Κύπρο στρατιωτικό αεροσκάφος με ένα εκατομμύριο ευρώ, για τους Βρετανούς στρατιωτικούς που εργάζονται στις βάσεις του νησιού, ως μέτρο προστασίας τους απέναντι στο κλείσιμο των τραπεζών.

***

απο αρθρο στον ριζο (διαβαστε το ολοκληρο Εδω)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου