Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

κυρώσεις και πολεμικά παιχνίδια με στόχο τη Λ.Δ. Κορέας



Mετά από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, oι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα  κατέληξαν σε συμφωνία να διευρύνουν δραστικά τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λ.Δ. Κορέας με αφορμή την τρίτη πυρηνική δοκιμή της, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή. Aπο την μεριά της, η Λ.Δ. Κορέας απειλεί ότι θα καταργήσει την συμφωνία ανακωχής που έβαλε τέλος στον Πόλεμο του 1950-53. Απο τη Λ.Δ. Κορέας ανακοινώθηκε επίσης ότι θα καταργήσει την «κόκκινη γραμμή», εάν η Νότια Κορέα και η Ουάσιγκτον προχωρήσουν στα παιχνίδια πολέμου που σχεδιάζουν τα οποια θα διαρκέσουν δύο μήνες.

Η Κίνα,σημειωτέον, υπηρξε ο στενότερος σύμμαχος της Λ.Δ. Κορέας με μια ιστορία αντίστασης σε απόπειρες να τεθούν αυστηρές κυρώσεις εναντίον της απο τον ΟΗΕ.  Όμως, ο κινέζος  απεσταλμένος Li κατέστησε σαφές ότι το Πεκίνο δυσαρεστήθηκε με την Λ.Δ. Κορέας εξ αιτίας της 12ης  πυρηνικής δοκιμής της το Φεβρουάριο – της τρίτης από το 2006 - αν και προειδοποίησε oτι θα ανταποκριθεί πολύ αυστηρά..
«Ένα ισχυρό μήνυμα έπρεπε να σταλεί ότι μια πυρηνική δοκιμή είναι ενάντια στη θέληση της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε. (ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - Reuters).
  ****

Οι κυρώσεις που περιέχονται σε αυτό το ψήφισμα, από τις πιο σκληρές που επιβλήθηκαν ποτέ από τα Ηνωμένα Έθνη, στοχεύουν, εκτός από το να εμποδίσουν σημαντικά την ικανότητα της Λ.Δ.  Κορέας να αναπτύξει περαιτέρω τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της, και στις εμπορικές ανταλλαγές της χώρας, ενώ λέγεται ότι στο στόχαστρο είναι και οι παράνομες δραστηριότητες του βορειοκορεάτικου διπλωματικού προσωπικού, όπως η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και η εισαγωγή ειδών πολυτελείας για τους ηγήτορες της χώρας.

Όλα τα κράτη μέλη θα επιθεωρούν τα φορτία που διέρχονται από το έδαφός τους και θα μπορούν να αρνηθούν την άδεια σε κάθε αεροσκάφος να απογειωθεί, να προσγειωθεί ή να υπερίπταται του εδάφους τους, εάν διαθέτουν πληροφορίες ή έχουν  βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι το αεροσκάφος μεταφέρει απαγορευμένα προϊόντα από, ή προς την Λ.Δ.  Κορέας.
Όσον αφορά τα πλοία στη θάλασσα, το σχέδιο λέει οτι όποιο πλοίο αρνείται να επιθεωρηθεί από ένα κράτος δεν θα μπορεί να ελλιμενίζεται στην επικράτεια του.

Μια ειρωνεία είναι ότι Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον κάλεσε την Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, αντί να απειλεί για κατάργηση της συμφωνίας εκεχειρίας. Την ίδια ώρα που οι χώρα του μαζί με την Νότια Κορέα προετοιμάζονται για τα απειλητικά προς την ΛΔ Κορέας πολεμικά  παιχνίδια τους. 
Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου