Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

«ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΠΙΣΤΗΣ»



 

του Φρίντριχ Ενγκελς


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ*

Το «σχέδιο του κομμουνιστικού συμβόλου πίστης» αποτελεί προγραμματικό ντοκουμέντο που συζητήθηκε στο πρώτο Συνέδριο της Ένωσης Κομμουνιστών στο Λονδίνο, στις 2-9 Ιουνίου του 1847. Αυτό το ντοκουμέντο μαζί με το σχέδιο Καταστατικού και την Εγκύκλιο επιστολή του πρώτου Συνεδρίου προς τα μέλη της Ενωσης (Απ. τ. 42, σ. 397-414) βρέθηκε το 1968 στο αρχείο του δραστήριου στελέχους της Ενωσης Κομμουνιστών Ιοαχίμ Φρίντριχ Μάρτενς. Το χειρόγραφο που βρέθηκε είναι γραμμένο από τον Ενγκελς, με εξαίρεση κάποιες ενσωματωμένες λέξεις και την τελευταία φράση, όπως και των υπογραφών του προέδρου και του γραμματέα του Συνεδρίου. Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο: «Gründungsdokumente des Bundes der Kommunisten (Juni bis September 1847)», Hamburg 1969.
Ο Ενγκελς συμμετείχε ενεργά στο Συνέδριο (ο Μαρξ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στο Λονδίνο), γεγονός που βρήκε αντανάκλαση στις εργασίες και τις αποφάσεις του. Η Ενωση μετονομάστηκε σε Ενωση Κομμουνιστών, το προηγούμενο σύνθημα της Ενωσης των Δικαίων «Ολοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια» αντικαταστάθηκε από νέο ταξικό σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!». Στην τελευταία συνεδρίαση του Συνεδρίου, στις 9 Ιουνίου του 1847, εγκρίθηκε το σχέδιο του Καταστατικού της Ενωσης και το παρόν σχέδιο προγράμματός της.
«Το σχέδιο του Κομμουνιστικού συμβόλου πίστης» μαζί με το σχέδιο του Καταστατικού είχε αποσταλεί στις κοινότητες της Ενωσης για συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας προϋποθέτονταν να ληφθούν υπόψη στην τελική ψήφιση του Προγράμματος και του Καταστατικού στο δεύτερο Συνέδριο. Επεξεργαζόμενος στα τέλη Οκτωβρίου του 1847 άλλο, πιο τελειοποιημένο, σχέδιο προγράμματος της Ενωσης των Κομμουνιστών, τις «Αρχές του Κομμουνισμού», ο Ενγκελς αξιοποίησε το κείμενο «Του σχεδίου του Κομμουνιστικού συμβόλου πίστης», γεγονός που μαρτυρούν οι άμεσες συμπτώσεις του κειμένου σε μια σειρά σημεία, όπως και οι παραπομπές στο κείμενο των «Αρχών» σε προγενέστερο ντοκουμέντο αντί για απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, τις οποίες, όπως φαίνεται, ο Ενγκελς αποφάσισε να διατηρήσει στην προηγούμενή τους μορφή.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΠΙΣΤΗΣ

Ερώτηση 1η: Είσαι κομμουνιστής;
Απάντηση: Ναι.
Ερώτηση 2η: Ποιος ο στόχος των κομμουνιστών;
Απάντηση: Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει σε κάθε μέλος της να αναπτύσσει και να αξιοποιεί απολύτως ελεύθερα όλες τις ικανότητες και τις δυνάμεις του, χωρίς συνάμα να επιβουλεύεται τις βασικές συνθήκες αυτής της κοινωνίας.
Ερώτηση 3η: Πώς σκοπεύετε να πετύχετε αυτό το στόχο;
Απάντηση: Μέσω της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας, τη θέση της οποίας θα καταλάβει η κοινή ιδιοκτησία.

[...]

διαβάστε ολοκληρο το κείμενο στην ΚΟΜΕΠ Τεύχος: 2008 Τεύχος2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου