Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Καθίκια


Καθήκιον, το ως φυσί ευρισκόμενον εν χρήσει και εν τοις πράγμασι ημών...


Αυτό το σημείωμα θα έπρεπε να το γράψω την 28η Οκτωβρίου. Μα "οι καιροί ου μενετοί".

Θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για εθνική υπερηφάνεια.

Αλλά, ας το αναβάλουμε για αργότερα κι ας αρχίσουμε με τον ορισμό της λέξης "καθίκι" που, κατά το SLANG.gr, είναι:

"Το γνωστό δοχείο που έβαζαν στα παλιά χρόνια κάτω απ' το κρεβάτι για να αντιμετωπίζουν τις ακάλεστες, αιφνίδιες επισκέψεις της νυχτερινής ενούρησης (κυρίως αυτής, γιατί άμα τους ερχόταν να κάνουν το χοντρό τους βραδιάτικα, τότε ίσχυε το «χέσε μέσα» με όλη του τη σημασία).
Αναγκαίο σκεύος υγιεινής τότε που τα σπίτια δεν διέθεταν καμπινέδες.
 
Ευτυχώς οι απολίτιστοι αυτοί καιροί παρήλθαν ανεπιστρεπτί, έπειτα από δικαιωμένους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες, λάβαρο και ένδοξο σύμβολο των οποίων υπήρξε ο μπιντές, κι έτσι σήμερα εμείς οι πολιτισμένοι απολαμβάνουμε καμπινέδες με ιλουστρασιόν πλακάκια, επώνυμα είδη υγιεινής, τζακούζι, χαμάμ και τα λοιπά απαραίτητα είδη κάθε αξιοπρεπούς σπα»".
Αμφιβάλλω αν αυτοί  "οι απολίτιστοι καιροί παρήλθαν ανεπιστρεπτί, έπειτα από δικαιωμένους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες". Ή μήπως αυτό που βιώνουμε δεν είναι επιστροφή από τον "πολιτισμό", μέσω Βαρβαρότητας, στο στάδιο της Υπο-αγριότητας; Λέω 'υπο-αγριότητας', διότι οι κοινότητες στο στάδιο της Αγριότητας διατηρούσαν κάποιες ηθικές αρχές.

Στο θέμα μας τώρα:
Έχω πάψει ν' ακούω για κατοχή της χώρας, για νέους Τσολάκογλου, ξενοδουλεία και ραγιαδισμό, από τους ανεξάρτητους Έλληνες  ριζοσπάστες αριστερούς (το νέο κόμμα τους θα πάρει την ονομασία ΑΕΡΑ, έτσι, για να μην ξεχνάμε την εθνική μας ιστορία).  Θέλουν να κυβερνήσουν, όσο πρόστυχο ρόλο και να γράψει η "εθνική ιστορία" μας ότι έπαιξαν.

Τώρα ακούω στα νέα για την "τρόικα" που έγινε "κουαρτέτο". Εκεί που δεν θα μιλούσαμε ποτέ ξανά για γκαουλάιτερς των δυνάμεων "κατοχής", έρχεται τώρα η τετράδα και επιπλήττει τα μαθητούδια (ο κατάλληλος χαρακτηρισμός είναι, καθίκια) της κυβέρνησης και μοιράζει "κίτρινες κάρτες". Τα αφεντικά τους, που έχουν γίνει " θεσμοί", έρχονται εδώ με όλη την αλαζονεία και τον τουπέ του κατακτητή, για να ελέγξουν αν τα ντόπια ανδρείκελά τους κάνουν αυτά που είναι υποχρεωμένα να κάνουν, εδώ στο προτεκτοράτο τους.

Τους  λένε πως δεν θα τα τους ανεχτούν, ως εκπροσώπους της "κυβέρνησης" - δηλαδή δεν θα ανεχτούν τα καθίκια τους - να πηγαίνουν στις συναντήσεις  με το "κουαρτέτο" απροετοίμαστοι κι αδιάβαστοι. Τους λένε πως δεν έχουν κάνει αρκετή δουλειά με τα προαπαιτούμενα. Τους λένε ότι δεν θα πάρουν τη δόση (που την παίρνουν για να πληρώνουν τους καρχαρίες του χρηματιστικού κεφαλαίου τους οποίους εκπροσωπεί το "κουαρτέτο", ως υπαλληλικό τους προσωπικό). Δεν θα πάρουν τη δόση , αν δεν κάνουν εμπρόθεσμα αυτά που το κουαρτέτο προστάζει,  όπως η ανακεφαλαίωση των τραπεζών.  Δηλαδή να βιαστούνε και να κάνουν τα απαραίτητα για να χύσουν μερικά δισ. στην μαύρη τρύπα των τραπεζών, μέχρι τον Νοέμβρη. Κι αν δεν το κανουν, τα αφεντικά θα διατάξουν κούρεμα καταθέσεων.

Φαίνεται ότι τα αφεντικά εκνευρίζονται με τα καθίκια που ακόμα ισχυρίζονται ότι "διαπραγματεύονται", και ότι δήθεν θα βρουν τρόπο να κάνουν το μνημόνιο λιγώτερο "επαχθές" και "επονείδιστο". Τους λένε ότι δεν θα ανεχθούν κωλυσιεργία και προχειρότητα...
Όχι, παίζουμε!

Στέκομαι στην τελευταία παρατήρηση του "κουαρτέτου", που απειλεί κούρεμα καταθέσεων. Ποιανού τις καταθέσεις θα κουρέψουν; Το μεγάλο κεφάλαιο έχει βγάλει το χοντρό χρήμα έξω απ' την χώρα πριν τη εφαρμογή των capital controls...  Οπότε, είναι ευνόητο ποιοί θα υποφέρουν το κούρεμα.... Κι αυτό επειδή οι τράπεζες τα έχουν κάνει θάλασσα (ή έτσι μας λένε).

Κι ας κάνουμε μια ρητορική ερώτηση τώρα: Γιατί, άραγε, πριν αρχίζουν το κούρεμα, δεν αρχίζουν από τα κεφάλαια και τους τίτλους που έχουν οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, βρίσκοντας ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό και απαιτώντας να τα επιστρέψουν για να συμβάλλουν στην εξυγίανση των τραπεζών τους; Γιατί δεν δημεύουν τις "πρώτες κατοικίες τους", αν αρνηθούν να επιστρέψουν ό,τι έχουν αρπάξει και φυγαδεύσει έξω από την χώρα; Και δεν μιλάω για σοσιαλισμό, ρε παιδιά...

Θα μου πεις, "με τέτοια αφεντικά, πως να το κάνουν;"

Ναι, αλλά αυτά τα καθίκια επιλέγουν να προσκυνούν τ' αφεντικά τους, και να ορκίζονται στ' όνομά τους. Και δεν το κάνουν αφιλοκερδώς. Πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους. Άκουσες ποτέ να λένε "Λαέ, μπορείς χωρίς αφεντικά";

Έχεις δει ποτέ καθίκι να κάνει κάτι άλλο από το να δέχεται το ...
"χέσε μέσα";



Υγ

Και να σκεφτείς ότι αυτό γεμίζει  και την δική μας ανιαρή ζωή με ...
περιεχόμενο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου