Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τι το μη θεάρεστο, Αλέξη;

Ας αρχίσω με την εντύπωση που μου προκάλεσε η είδηση για την συνάντηση του Τσίπρα με τον Ποντίφικα, τον θρησκευτικό 'πατέρα' ενός δισεκατομμυρίου και διακοσίων εκατομμυρίων καθολικών ψυχών στον πλανήτη. Δεν ήταν μικρό πράγμα.


Έμαθα (εδώ) και ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ εκθειάζει το έργο του Πάπα Φραγκίσκου, σημειώνοντας ότι από την πρώτη μέρα ανάρρησής του στον παπικό θρόνο έδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα υπεράσπισης των φτωχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης". 


Τι το μη θεάρεστο λοιπόν έγινε με την συνάντηση αυτή, για να με ξενίσει; 

"Συζητήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές επεμβάσεις, για την ανάγκη να αποκαταστήσουμε ως αξία την αλληλεγγύη, οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση.


Σοβαρά;


Μήπως έγινε ριζοσπαστικά αριστερός ο ...Bergoglio  στα γεράματα του; 

Τι σημαίνει αυτό το "ριζοσπαστικά αριστερός", θα μου πεις.

Τίποτε το τρομερό. Είναι κάτι, ας πούμε, σαν τον Τσίπρα ή τον διαμεσολαβητη Μαρξιστή και άθεο Μπάγιερ που κανόνισε τα της  συνάντησης και συνόδευσε τον Τσίπρα στο Βατικανό.

Πριν εκκρίνει σάλια από κοινού με τον Ποντίφικα για τους φτωχούς [τω πνεύματι;] του κόσμου, θα ήθελα να ξέρω αν ο Τσιπρας πήρε συστάσεις για αυτόν απο κάποιους Αργεντινούς συμπατριώτες του....

[αναδημοσιεύω απο παλιότερη ανάρτηση για το ποιόν του Πάπα]. 

Ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων στην Αργεντινή έκαναν παγκόσμια γνωστό το  σκοτεινό παρελθόν του νέου Πάπα Francis με την πρώην δικτατορία της χώρας.

Έχει αρνηθεί να καταθέσει σε δημόσια δίκη δύο φορές, σε περιπτώσεις βασανιστηρίων, δολοφονιών και κλοπής βρεφών κρατούμενων από το καθεστώς. "Aυτή την εποχή γίνονται διάφορες δίκες, αλλά ο Bergoglio αρνείται συστηματικά να τις στηρίξει", δήλωσε η Estela de la Cuadra, της οποίας η μητέρα συν-ίδρυσε την ομάδα ακτιβιστών «Γιαγιάδες της Plaza de Mayo» την περίοδο της δικτατορίας για να αναζητήσουν αγνοούμενα μέλη των οικογενειών τους. "Υπάρχει υποκρισία εδώ, όταν πρόκειται για τη συμπεριφορά της εκκλησίας, και για τον Bergoglio ειδικότερα."

Mε βάση τις δηλώσεις της δικηγόρου ανθρώπινων δικαιωμάτων Myriam Bregman, όταν τελικά ο Bergoglio κατέθεσε το 2010, οι απαντήσεις του ήταν διφορούμενες. Από την κατάθεση του στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι  από πολύ νωρίς ήταν γνωστό σε αξιωματούχους της εκκλησίας ότι η χούντα βασάνιζε και δολοφονούσε πολίτες, ακόμη κι όταν  η εκκλησία αποδεχόταν δημοσίως τους δικτάτορες.

Η πιο βαριά κατηγορία κατά του νέου Πάπα είναι ότι, ως αρχηγός των Ιησουϊτών της Αργεντινής, απέσυρε την υποστήριξή προς δύο ιερείς των οποίων οι συνεργάτες  από το κίνημα της απελευθερωτικής θεολογίας εξαφανίζονταν. O Orlando Yorio και ο Francisco Jalics απήχθηκαν και βασανίστηκαν. Ο Yorio κατηγόρησε αργότερα τον Bergoglio ότι πρακτικά τους παρέδωσε στα τάγματα θανάτου.

Ο νέος πάπας επίσης κατηγορήθηκε ότι γύρισε την πλάτη του στην οικογένεια De la Cuadra, που έχασε πέντε συγγενείς από την κρατική τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της Elena, αδελφής της Estela de la Cuadra,  που ήταν πέντε μηνών έγκυος όταν απήχθη και δολοφονήθηκε το 1977.

Η οικογένεια προσέφυγε στους Ιησουΐτες τη Ρώμης, ο οποίοι κάλεσαν τον κ. Bergoglio να βοηθήσει.

Ο Bergoglio έστειλε έναν Ρωμαιοκαθολικό Ιερέα να μιλήσει με την αστυνομία, στον οποίο είπαν ότι η γυναίκα (η Elena) ήταν κομουνίστρια και ως εκ τούτου καταδικασμένη, αλλά ότι είχε γεννήσει σε κράτηση ένα κορίτσι . Το μωρό είχε δοθεί σε μια  οικογένεια "πολύ σημαντική" για να αντιστραφεί η έγκριση υιοθέτησης. Παρά το γεγονός αυτό, ο Bergoglio κατέθεσε το 2010 ότι είχε άγνοια για κλεμμένα μωρά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και για αρκετό διάστημα μετά την πτώση της. Ο "Bergoglio έδειξε μια πολύ δειλή στάση για κάτι τόσο τρομερό όπως η κλοπή των βρεφών", δήλωσε η κ. Cuadra. "Αλλά δεν μπορεί να αποφύγει να φτάσουν στο κοινό οι ισχυρισμοί αυτοί. Οι  άνθρωποι ξέρουν τι είναι."

Η σχέση του Bergoglio με τη σημερινή κυβέρνηση της Αργεντινής δεν μπορεί να περιγραφτεί ως θερμή. Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες σταμάτησε να παρακολουθεί τον ετήσιο «αμβρόσιον ύμνον» ("Te Deum") του και έχει παρομοιάσει τον τόνο του με μεσαιωνική ιερά εξέταση. 


Από αρθρο στον morning star 
(απόδοση: red rock views)

2 σχόλια:

  1. Δες κι αυτο στον Προλεταριο, http://nikarast.blogspot.co.uk/2014/09/blog-post_36.html
    Ή στο 902,http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/51396/o-stathis-stayropoylos-se-eidiki-antikke-apostoli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι. Το έχω δει. Φαίνεται πώς ο Πάπας είχε θεία αριστερά φώτιση έκτοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή