Πιθανόν να έχεις ακούσει για το βιβλίο, Fifty Shades of Grey (2011) [Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι]. Το βιβλίο, το πρώτο από μια τριλογία μυθιστορημάτων, ξεπέρασε 'βεστ-σέλλερ' λίστες σε όλο τον κόσμο, ενώ ολόκληρη η σειρά έχει πουλήσει πάνω απο 100 εκατομμύρια αντίγραφα. Η κινηματογραφική του εκδοχή θα εμφανιστεί στις οθόνες στις αρχές του 2015. Οι σοβαρές κριτικές λένε πως δεν έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία, αλλά, παρόλα αυτά πουλιέται σαν φτηνό γιατρικό για ανίατα άρρωστους και καταδικασμένους. Ο λόγος; Προφανώς οι περιγραφές ερωτικών σκηνών με στοιχεία σαδο-μαζοχισμού, κυριαρχίας-υποταγής, με χρήση δεσμών και ποιος ξέρει τι άλλου εξοπλισμού (δεν είχα την τύχη να απολαύσω την ανάγνωση του, ομολογώ χωρίς διαθεση πουριτανολογίας - απλά μεταφέρω αυτά που διαβάζω κι ακούω).
Αν κάποιος θεωρούσε την επιτυχία του μυθιστορήματος κριτήριο για να εκτιμήσει πως πρόσφατα έχει επηρεαστεί η σεξουαλική συμπεριφορά των Αγγλοσαξόνων θα κατέληγε μάλλον σε λάθος συμπεράσματα.
Έρευνες και απο τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, δείχνουν απογοητευτικά και ανησυχητικά αποτελέσματα. Η πρόσφατη έρευνα του Observer είναι τελευταία απο αυτές τις μελέτες που δείχνουν μια παγκόσμια μείωση της συχνότητας της σεξουαλικής επαφής και της ικανοποίησης από αυτήν. Ετεροφυλόφιλοι άνω των 35 ετών κάνουν έρωτα λιγότερο συχνά από ό, τι έκαναν οι γονείς τους στην ίδια ηλικία, και το απολαμβάνουν λιγότερο.
Η μελέτη αυτή, σε σύγκριση με παρόμοια μελέτη που έκανε ο Observer το 2008, συμπεραίνει ότι μέσα σε τούτο το διάστημα εμφανίζεται όχι απλά πτώση της γενετήσιας ορμής (libido) και του βαθμού σεξουαλικής ικανοποίησης, αλλά επίσης και της αυτοπεποίθησης που αφορά συνεύρεση, και επαφή.
Η εφημερίδα μας πληροφορεί πως "Η έρευνα δείχνει επίσης οτι, παράλληλα με τα προαναφερθέντα, κάτι νέο και ενδιαφέρον συμβαίνει πίσω από τις κλειστές κουρτίνες στα σπίτια της Βρετανίας. Για μια σημαντική μειοψηφία - και αυτό ισχύει για ετεροφυλόφιλες όπως και ομοφυλόφιλες σχέσεις - η παραδοσιακή συνουσία έχει αντικατασταθεί από άλλες, λιγότερο συμβατικές συμπεριφορές. Ίσως το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι τι, αυτές τις μέρες, μετράει σαν σεξ".
Αυτό, θα έλεγα ίσως εξηγεί την δημοτικότητα του 'fifty shades' - μας απομακρύνει όμως απο το πλέον ενδιαφέρον ερώτημα: γιατί τώρα; Πως εξηγείται το γεγονός οτι το φαινόμενο της παγκόσμιας πτώσης του ĺibido εμφανίζεται ταυτόχρονα με την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Παρότι δεν έχει εξακριβωθεί αν η οικονομική η λιτότητα είναι το αίτιο αυτού του φαινομένου, όπως παρατηρεί ο Observer, θα έλεγα πως είναι οφθαλμοφανής ο συσχετισμός των δύο.
Άλλωστε η έρευνα δείχνει οτι το φαινόμενο έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Άτομα απο πλουσιότερες τάξεις, άτομα που δεν επηρεάζονται απο λιτότητα, δεν παρουσιάζουν τέτοια καταθλιπτικά συμπτώματα. τα πάνε μια χαρά και σ' αυτό το ζήτημα.
✴✴✴
_----------
Image borrowed from here