Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

η σαγηνευτική κίνηση της παρθένας τους



Διάβασα την ανακοίνωση του Σύριζα για την λεγομενη "ποσοτική χαλάρωση" .... αποσβολωμένος.

Αν είναι δυνατόν, παραμονές εκλογών!

"Καλά, ρε π... μου, οικονομολόγους δεν έχετε;" σκέφτηκα. Μετά το ξανασκέφτηκα και θυμήθηκα οτι έχουν οικονομολόγους, και αρκετούς μάλιστα.

Η εισαγωγή του μέτρου το οποίο περιγράφεται με το όρο "Ποσοτική χαλάρωση" (άλλη μια έκφραση γλωσσικής καταστολής) δεν σημαίνει κάτι άλλο απο εφαρμογή της απόφασης που έχει μαγειρευτεί, και τελικά παρθεί με "κεκλεισμένων των θυρών" διαδικασίες στα οικονομικά επιτελεία της ΕΕ  εδώ και καιρό, ήτοι της απόφασης να τυπώσουν ευρώ,
διότι η τάση  αποπληθωρισμού έχει καταστεί προβληματική, έχοντας φτάσει στο όριο του να πιέζει, απαράδεκτα για τα μονοπώλια, προς μείωση των τιμών. Ή ένεση του κυκλοφοριακού συστήματος της οικονομίας στην ευρωζώνη με πάνω απο 1 τρισ. φρέσκου τυπωμένου ευρώ, σταδιακά (60 δισ. τον μήνα), ρευστό το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τραπεζα θα διαθέσει για εξαγορά ομολόγων, δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις. Και, κατά την γνώμη των οικονομικών εγκεφάλων της ΕΕ, αυτο ανακουφίζει το πρόβλημα αποπληθωρισμού.

Απλό, δεν χρειάζονται προχωρημένες γνώσεις μακροοικονομικής για να κατανοηθεί αυτό και να μεταφερθεί στον πολίτη με κατανοήσημο τροπο.

Γιατί όμως βιάζονται οι του Συριζα να χαιρετίσουν την κίνηση αυτή ως θετική. Είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να μην βλέπουν τι παίζεται πάλι;  Όχι βέβαια. Είναι παραμονή των εκλογών, έχουν ένα προφίλ ευρωλατρείας θρησκολοπτικής φύσης, και δεν είναι ώρα να μην πλασάρουν  την είδηση όπως ο έμπορος τα γλυκά σαγκουίνια του. Βλέπουν πως το ρευστό που θα χρησιμοποιηθεί για εξαγορά χρέους, θα διοχετευθεί στο χρηματιστικό κεφάλαιο, αρχικά, και απο αυτό, υποτίθεται, θα επέλθει η "μετακύλιση" του προς την "πραγματική οικονομία" την οποία, υποτίθεται, θα αναζωογονήσει. Δηλαδή, για την υποτιθέμενη αναζωογόνηση της οικονομίας, είτε βοηθηθεί απο αυτό το μέτρο είτε όχι, ο διαμεσολαβητής, ή μάλλον ο νταβατζής που δεν εγκυάται αμοιβή στην πόρνη, είναι πάλι το χρηματιστικό κεφάλαιο του οποίου την διαπλοκή με την "πραγματικη" οικονομία (σε επίπεδο μονοπωλίων), παρεμπιπτόντως, αποφεύγουν να δουν οι οικονομολόγοι του Σύριζα.

Εκείνο που σίγουρα θα αποσιωπούσαν οι του Σύριζα είναι οτι το δόλωμα που μας προσφέρουν έχει και αγκίστρι - στο πρόγραμμα εξαγοράς χρέους απειλειται ότι μπορει να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα, που σημαίνει οτι θα λουστεί τον πληθωρισμό και την πτώση της τιμής των ομολόγων της, η οποία πτωση έχει ηδη αρχίσει.

Σε ποιά περίπτωση θα επιφυλαχθεί μια τέτοια, τόσο ασυνήθιστη μεταχείρηση της Ελλάδας απο την ΕΕ; Την απάντηση έδωσε στο Bloomberg o Hansson (το αρχίδι που φέρει τον τίτλο του προεδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας):
"Προσωπικά θα έβρισκα προβληματικό να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα [...] Αν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να πεί θα αναδιαρθρώσω το χρέος μας, η δέσμευση να αγοράσουμε τέτοια ομόλογα είναι στο όριο του τι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε".

Έτσι, δεν προσφέρθηκε απλά στο Σαμαρά η ευκαιρία να βάλει καύσιμο στην φωτιά της χαοτικολογίας του, αλλά και ένα δείγμα της Ευρώπης με την οποία είναι ερωτευμένος ο Σύριζα.

Υγ
Γιαυτό θα ψηφιζα ΚΚΕ, ακόμα κι αν ο Σύριζα μπορούσε να με μεταμορφώσει σε άσπρο ταύρο, σαν τον Δία, κι η Ευρώπη να μου προσφερόταν σαν σαγηνευτική παρθένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου