Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

χρυσόψαρο σε ρόδες



Το γύρο του διαδικτύου κάνει μια είδηση για ενα έξυπνο ενυδρείο που σκάρωσε μια ψηφιακή εταιρεία σχεδιασμού από την Ολλανδία (Studio DIIP). Το ενυδρειο ειναι τοποθετημένο πάνω σ' ενα όχημα-υπολογιστή που κινείται ανταποκρινόμενο στις κινήσεις του ψαριού. Το ψάρι, χρυσόψαρο στην προκειμένη περίπτωση, οδηγεί το όχημα και το πάει βόλτα στο πάτωμα του δωματίου.

Για τους ζωόφιλους να προσθέσω πως ο Thomas De Wolf, συν-ιδρυτής του Studio DIIP, εξήγησε στο BBC News πως η συσκευή λειτουργεί, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να προστατεύσει την ευημερία των ψαριών.



"Τι είναι αυτό παλι;"  μπορεί να αναρωτιέσαι, όπως εγώ... Παιχνίδι; Ποιός να το χρειάζεται; Η απορία σου, είναι και δική μου... Σε γενικότερες γραμμές, πρόκειται για ένα δείγμα του ρομπότ που εισέρχεται με σταθερά βήματα στο χώρο του νυκοκυριού.

Εγώ πάντως νομιζω πως πρόκειται για ακούσια, φιλοσοφική φάρσα.

Το χρυσόψαρο είναι συμβολισμός για τον σύγχρονο άνθρωπο.  Οδηγεί ενστικτωδώς  το όχημα της τεχνολογίας, χωρίς να ξέρει που πάει, μέσα σ' ενα αυστηρά καθορισμένο και περιορισμένο χώρο, ακολουθώντας τον σχεδιασμό του ιδιοκτήτη του οχήματος, του ίδιου του χρυσόψαρου, και του χώρου μέσα στον οποίο κινείται το όχημα. 

Σημειωτέον οτι το χρυσόψαρο, ανεξάρτητα απο το που κινείται το όχημα, δεν μπορεί να κινηθεί παρά μόνο μέσα στον ακόμα πιο περιορισμένο χώρο του ενυδρείου του.

Δεν πειράζει όμως. Ουτε μνήμη έχει, ουτε φαντασία που να το βασανίζουν με εικόνες μιας ανοικτής θάλασσας, στην οποία να κολυμπά ελεύθερο.

✴✴✴✴
Εικόνα απο εδώ οπου μπορειται να διαβάζετε περισσοτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου