Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γυναίκα του Αυτοκράτορα... και ο Μανδαρίνος



Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Κομμισιόν για 10 χρόνια μέχρι το 2014,  από τον Ιούλιο 2016 ανέλαβε το πόστο του προέδρου της Goldman Sachs International, στο τμήμα ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου της τράπεζας. Ο διορισμός του στη θέση αυτή προκάλεσε υποκριτική δυσφορία στους υψηλά ιστάμενους της ΕΕ και επέκεινα.

Μεταξύ άλλων, ο τύπος πρόσφατα απασχολήθηκε με τον ρόλο που έπαιξε στο Brexit ο Μπαρόζο, ως στέλεχος της εν λόγω πολυεθνικής. Κάτω από την πίεση του τύπου, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ξεκίνησε μια έρευνα (δήθεν), έχοντας ζητήσει κι από την Επιτροπή Δεοντολογίας (ethics panel) της ΕΕ να εξετάσει αν οι κανόνες της ΕΕ έχουν παραβιαστεί  από τον Μπαρόζο.

Το σκυλοφάγωμα που προέκυψε μεταξύ των Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, του τέως και του νυν προέδρου της Κομμισιόν, έχει να κάνει με μία πρακτική που, εκ πρώτης όψεως, θα ταίριαζε με την ρήση του Ιουλίου Καίσαρα, «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Με μία διαφορά: Στην περίπτωση της συζύγου του Καίσαρα, Πομπηίας, την οποία ο ίδιος χώρισε γιατί ήθελε να παντρευτεί άλλην για να ενισχύσει την πολιτική επιρροή του, εκείνη ήταν τίμια και πιστή στον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να φαίνεται τίμια, έχοντας πέσει θύμα σκευωρίας,  που οργάνωσε ο ίδιος ο Ιούλιος για να  την εμφανίσει ως ένοχη μοιχείας. Στην περίπτωση της διένεξης μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών της γραφειοκρατίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε ο τέως μήτε ο νυν  "μπόσης" της Κομμισιόν υπήρξε εντελώς"αθώα περιστερά"... - αν "ενέχεται" σε ατιμία το να έχει  λειτουργήσει ένα στέλεχος (τέως ή νυν στην κορυφή της γραφειοκρατίας της ΕΕ),  σαν πράκτορας ή υπάλληλος του μεγάλου κεφαλαίου , και δη, του χρηματιστικού κεφαλαίου. 

Λοιπόν μία άλλη ρήση θα ταίριαζε:  «Η εταίρα ( ή, πιο λαϊκά, μία πουτάνα), που απασχολείται στη αυλή του αυτοκράτορα δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζεται απροκάλυπτα σαν τέτοια ...».

Το να φεύγει ο Μπαρόζο από την Κομμισιόν, λοιπόν, και να διορίζεται σε πρωτοκλασσάτο πόστο ενός μαμούθ οργανισμού του χρηματιστικού κεφαλαίου είναι δείγμα της πρακτικής των λεγόμενων "περιστρεφόμενων θυρών". Τουτέστιν, η πάγια πρακτική "αλλαξοκωλιάς" μεταξύ μονοπωλιακων συμφερόντων και πολιτικών του αστικού κράτους προσωποποιείται και γίνεται απροκάλυπτα προφανής, όταν ένας πολιτικός γίνεται ακριβοπληρωμένος υπάλληλος ενός μονοπωλίου, ως δοκιμασμένος και ικανός υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων απο δημόσια θέση γενικά... και τούμπαλιν, όταν ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος φεύγει από μία   ιδιωτική επιχείρηση για να πάρει πόστο πολιτικού, ή υψηλά ισταμενου κρατικού υπαλλήλου...

Κατά τ' άλλα, όπως μας πληροφορεί η Guardian, ο Μπαρόζο, αντιδρώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για το νέο του ρόλο του στην  Goldman Sachs, δήλωσε ότι θα ενεργεί  με "ακεραιότητα και διακριτικότητα".

Σ' επιστολή του προς τον Γιούνκερ, ο Μπαρόζο είπε ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως λομπίστας   ή σύμβουλος για το Brexit και ότι η τράπεζα είχε την πρόθεση να τον διορίσει πριν από την ψηφοφορία για έξοδο της Μ. Βρετανίας οπο την ΕΕ. "Δεν έχω εμπλακεί για να ασκήσω πιέσεις για λογαριασμό της Goldman Sachs και δεν σκοπεύω να το πράξω", ειπε.

Και... συνεχίζεται το "μπλα, μπλα"... που δεν έχει άλλη σκοπιμότητα από το να μας πείθει πως, τάχα μου, υπάρχει μια δεοντολογία η οποία διέπει τη συμπεριφορά των ξεπουλημένων στο κεφάλαιο μανδαρίνων της ΕΕ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου