Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

εμπρηστής για να έρθουν …επενδύσεις!


Δάση

ΔΑΣΗ Νομοσχέδιο 

Νικος Περπερας • 17 Ιουνιου 2014, 


Σα να μην έφταναν οι πυρκαγιές, που άρχισαν ήδη να ρημάζουν και το φετινό καλοκαίρι το δασικό πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει μπουρλότο στα δάση και τις δημόσιες δασικές εκτάσεις με ένα νέο νομοσχέδιο – εμπρηστή με τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» το οποίο σκοπεύει να φέρει για ψήφιση σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής! Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) τον περασμένο Σεπτέμβρη και είχε δεχθεί επικρίσεις από το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων.

Στόχος βέβαια της κυβέρνησης των μνημονίων και της αντιλαϊκής επιδρομής δεν είναι άλλος παρά μια ακόμη- κραυγαλέα αντισυνταγματική μάλιστα – «μεταρρύθμιση» που θα εντείνει την αλλαγή χρήσης και την εμπορευματοποίηση των δασών και γενικότερα των δημόσιων δασικών εκτάσεων και θα διευκολύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να  γίνουν οι περιβόητες ιδιωτικές επενδύσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος γενικότερα, των προστατευόμενων φυσικών οικοσυστημάτων και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής  του λαού. Δεν λείπουν βέβαια και αρκετές διατάξεις που, στο όνομα της …επίλυσης αντιθέσεων της υπάρχουσας δασικής νομοθεσίας, βολεύουν διάφορα μικροσυμφέροντα και διεκδικήσεις δημόσιων δασών διαιωνίζοντας την πολιτική αλητεία των πελατειακών σχέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια σειρά από διατάξεις οι δασικές εκτάσεις που αλλάζουν χρήση, μετά από πυρκαγιά, δεν θα κηρύσσονται πλέον υποχρεωτικά ως αναδασωτέες! Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δικαιώνει, αλλά οπλίζει το χέρι των διαφόρων εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων, που κάθε καλοκαίρι μετατρέπουν τη χώρα σε «κρανίου τόπο». Παράλληλα με άλλες διατάξεις επέρχεται κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα περίπου 19 εκατομμύρια στρέμματα των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπου προφανώς αναμένεται, μετά την ψήφιση του νόμου, να σημειωθεί ένα όργιο παραχωρήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και τσιμεντοποίησης…
Το σχέδιο νόμου αν και τυπικά υιοθετεί τον συνταγματικό ορισμό του δάσους, εντάσσοντας σε αυτόν αστικά και περαστικά πάρκα και άλση, καθώς και βαλτώδεις περιοχές, στη συνέχεια, με μια σειρά από άλλες διατάξεις,  προβλέπει την οικονομική εκμετάλλευση προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή χρήσης του δάσους, προσδιορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό. Κι όλη αυτή η καταστροφή επέρχεται υποτίθεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση αναγκών του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή η επέλαση κατά των δημοσίων δασών και η παράδοσή τους στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση ξένων και ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων, βαφτίζεται ως … «δημόσιο συμφέρον»!
Προς την κατεύθυνση αυτή παρατίθεται ένα πλήθος αντιδασικών διατάξεων, που είναι αδύνατο να τις καταγράψει κανείς στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Θα σταθούμε, επομένως σε ορισμένες από αυτές:
- Ξεκαθαρίζει ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που τώρα ονομάζονται δημόσιες γαίες δεν υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας ακόμη ένα κόλπο. Αμφισβητεί την ευκρίνεια των αεροφωτογραφιών του 1945 ως αποδεικτικό στοιχείο της μορφής των εκτάσεων. Εξαιρούνται της προστασίας οι δημόσιες γαίες «που στη λήψη αεροφωτογραφιών του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960 εμφανίζουν αγροτική μορφή». Εκτός των άλλων οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να πολεοδομηθούν για κατοικία και ας είναι δημόσιες, αφού σύμφωνα με το άρθρο 60 «επιτρέπεται η ένταξή τους σε οικιστική περιοχή, εφόσον η ένταξη αυτών επιβάλλεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό».
-      Προβλέπει την ανέγερση τουριστικών χωριών μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά δάση, ακόμα και μέσα σε προστατευμένες περιοχές!
-      Πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις, προσθέτοντας βιοτεχνίες γεωργικών προϊόντων, τυροκομεία, σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, μπάζων μέχρι και υδατοδρόμια ή ακόμα και σκαπτικές εργασίες για …την ανεύρεση θησαυρού!
-      Στις επιτρεπόμενες παρεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, μοναστήρια, φυλακές και κέντρα υποδοχής μεταναστών! Επίσης περιλαμβάνονται διάνοιξη δρόμων, κατασκευή αγωγών υδρογονανθράκων, εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας ξύλου ή εμφιάλωσης νερού, λατομεία, αεροδρόμια, φράγματα ή τεχνητές λίμνες. Όλα επιτρέπεται να αδειοδοτηθούν, μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, για λογαριασμό είτε του Δημοσίου είτε και ιδιωτών…
-      Καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας του δάσους με βάση τις παραγωγικές και λοιπές λειτουργίες του. Το δάσος, λοιπόν, χάνει επομένως την οποιαδήποτε αξία του ως φυσικό κοινωνικό αγαθό, που έχει καθοριστική σημασία για τη ζωή του ανθρώπου και καθίσταται ένα απλό εμπόρευμα!
-      Παρατείνεται για δύο χρόνια η λειτουργία αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, χιονοδρομικών κέντρων και παρατείνεται η λειτουργία λατομείων χωρίς άδεια.
-      Όσον αφορά στην εγκατάσταση ορυχείων, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως το αντάλλαγμα για τη χρήση του δάσους για εξορυκτική δραστηριότητα, θα καταβάλλεται μόνο για την επιφανειακή επέμβαση και όχι για υπόγεια εξόρυξη, χαρίζοντας τεράστια κέρδη στις εξορυκτικές  επιχειρήσεις, όπως αυτή της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική και σε όλες τις υπόλοιπες.
-      Με απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος, παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτες κτιρίων του Δημοσίου που βρίσκονται σε δάση και δεν χρησιμοποιούνται, όπως Δασικά κτίρια, Δασοφυλακεία, Πυροφυλάκεια, Αποθήκες και άλλα.
-      Καταργούνται ή περιθωριοποιούνται μια σειρά από δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να διευκολυνθεί ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων. Ειδικότερα καταργείται η Δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, ώστε να επισπευστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, κατά 5 ή και 10 χρόνια ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής ή μη δασικής, ενώ οι πράξεις χαρακτηρισμού δεν θα δημοσιεύονται πια στον Τύπο, αλλά μονάχα ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου υπάρχει, για ευνόητους λόγους, η όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα.
-      Παρέχεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που κατέχουν δασική έκταση να ανταλλάξουν τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με δομήσιμες εκτάσεις μέσω της Τράπεζας Γης, ένα πολεοδομικό «εργαλείο» που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει την εμπορευματοποίηση της γης.
-      Για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, αυστηροποιούνται οι ποινές για τις δασικές παραβάσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, τα έργα που αφορούν σε δασικές περιοχές που κάηκαν, αποκτούν πλέον το ελεύθερο εκτέλεσής τους, καθώς για δασικές περιοχές για τις οποίες υπήρχε έγκριση επέμβασης πριν καούν, πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες ώστε να είναι δυνατή η …«αξιοποίηση» τους!  Μόνο σε περιοχές που κρίθηκαν αναδασωτέες κατόπιν πυρκαγιάς και ανεγέρθηκαν κτίσματα μετά το 2007 ορίζονται προς άμεση κατεδάφιση, με χρήση αεροφωτογραφιών εκ μέρους του υπουργείου, ενώ οι Περιφέρειες θα ορίζουν και τις τριμελείς επιτροπές που αναλαμβάνουν τη σύνταξη των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
- Τα κληροτεμάχια που αποκτήθηκαν μετά το 1975 και τα οποία δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθούν, δεν θα υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εάν δεν καλύπτονται από δασική βλάστηση, την περίοδο δημοσίευσης του νόμου. Αυτό δίνει το χρονικό περιθώριο αποψίλωσης των κληροτεμαχίων από κάθε είδος δασικής βλάστησης!
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό προετοιμάζει ένα όργιο λεηλασίας του δασικού πλούτου της χώρας, που δένει απόλυτα με μερικά ακόμη νομοσχέδια όπως αυτό για την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων στους ίδιους τους …καταπατητές, ή όπως το άλλο για τους αιγιαλούς, στα οποία θα αναφερθούμε σύντομα με άλλα σημειώματά μας.
imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου