Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

H Τράπεζα της Αγγλίας πωλούσε χρυσό για λογαριασμό των Ναζί



 


Πριν λίγες μέρες τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας «βούιξαν» με την δημοσίευση ντοκουμέντων της Τράπεζας της Αγγλίας που  αποκαλύπτουν τον ρόλο που έπαιξε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ειδικά την σχέση της με τους Ναζί.. Τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, λειτουργώντας για λογαριασμό της Ραϊχσμπανκ,  (της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας) πωλούσε χρυσό - που άνηκε στην Τσέχικη κεντρική τράπεζα. Η βρετανική κυβέρνηση είχε παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τσεχοσλοβακίας που βρίσκονταν στη Βρετανία μετά την εισβολή και κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας από τους Ναζί.

Η είδηση αναφέρεται σε μεγάλη ποσότητα χρυσού που με τιμές εκείνης της εποχής, τον Μάρτιο του 1939, ξεπερνούσε τα 5,6 εκ. λίρες,  η οποία μεταφέρθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Τσεχοσλοβακίας σε λογαριασμό διαχείρισης στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements – BIS). Μετά από αίτημα της BIS ο χρυσός, μπήκε στον λογαριασμό της Ναζιστικής Ραϊχσμπανκ, το Μάρτη του 1939.

Κατά την βρετανική Guardian, o Καθηγητής Neville Wylie, ιστορικός που έχει πραγματοποιήσει σχετική έρευνα  στο θέμα του χρυσού λεηλατημένου απο τη ναζιστική Γερμανία και στον ρόλο που έπαιξαν η  Βρετανία και η Ελβετία, δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόκειται για μια νέα είδηση. Ο Wylie είπε ότι η συμπεριφορά της Τράπεζας της Αγγλίας σε κείνη την ιστορική φάση (σύμφωνα και μ’ αυτό που προέκυψε από τη δική του έρευνα για την βρετανική στάση σε σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες της Γερμανίας εν καιρώ πολέμου), ήταν «πλημμελής».

***

Εγώ θα έλεγα ότι η συμπεριφορά της εν λόγω τράπεζας ήταν τυπική του τρόπου με τον οποίο οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, σε Βρετανία, Γερμανία και επέκεινα,  έβλεπαν τους Ναζί. Οι ΝΑΖΙ ήταν τερατογέννημα τους. Αυτοί το ανέθρεψαν...    

***


Residents and fighters of Prague Uprising greet Soviet tanks and troops during the liberation of the city as part of the Prague Offensive, May 1945. {source: wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου