Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει σήμερα τα παρακάτω σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Η «βιωσιμότητα του χρέους» μοχλός της νέας επίθεσηςΖητάει ένταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και σηκώνει τους τόνους απέναντι στην ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσηςΕπικαλούμενο την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που, όπως επισημαίνει, θα προκύψει για την Ελλάδα μέχρι και το 2016, ανοίγει παράθυρο για την υπογραφή νέου μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύεται και με νέα μέτρα. Ακόμα:
1. Προαναγγέλλει ότι η συγκυβέρνηση ως το τέλος του 2013 θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα άρει τους όποιους περιορισμούς έχουν απομείνει στις ομαδικές απολύσεις.2. Προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων στο φετινό προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να υπάρξουν «επώδυνες περικοπές δαπανών».3. Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ του σημερινού συστήματος είσπραξης του χαρατσιού που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και για το 2014.4. Υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014.5. Πιέζει για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις) σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αναφέροντας ότι η ενίσχυση που συνδέεται με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει 10% στην αθροιστική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, ενώ τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση.Θέλουν νέο «κούρεμα»Με στόχο να δικαιολογήσει τα προαποφασισμένα επόμενα μέτρα και να υπερασπιστεί αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, που οδηγούν το λαό στη φτώχεια από άλλο δρόμο, η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει επαρκή χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλη του 2014, αλλά στη συνέχεια και μέχρι το 2016 εμφανίζεται χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνει, επίσης, ότι στην επόμενη αξιολόγηση, τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης χρηματοδοτική κάλυψη με ορίζοντα 12μηνου, κάτι που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από το Eurogroup. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση, ότι θα συνεχίζει να εφαρμόζει με συνέπεια το αντιλαϊκό πρόγραμμα...
Η έκθεση υποστηρίζει ακόμα ότι οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν. Κατά το ΔΝΤ, το υψηλό χρέος θα διατηρηθεί όλη την ερχόμενη δεκαετία. Με δεδομένο αυτό, αλλά και με την επισήμανση για τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καλεί τους «Ευρωπαίους εταίρους» να σκεφτούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» που θα οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορη μείωσή του απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα.
Είτε «κουρευτεί» και πάλι το χρέος, είτε όχι, τις συνέπειες θα κληθεί να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός, είτε με την υπογραφή νέου μνημονίου, που θα συνοδεύει μια απόφαση για «κούρεμα», είτε σε διαφορετική περίπτωση με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στο όνομα της μείωσης του χρέους.
Δηλώσεις ΤόμσενΜε αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν, συνάρτησε την επιστροφή σε ανάπτυξη με την ανάκαμψη της κατανάλωσης, ζητώντας χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά πως οι μισθοί θα μειωθούν φέτος κατά 7% και το 2014 κατά 1,5%, ενώ η σωρευτική μείωσή τους για την περίοδο 2010 - 2014, θα είναι μεγαλύτερη του 20%.
Χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για παραπέρα συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης, είπε μεταξύ άλλων ότι «η υπόθεση της σταδιακής ανάκαμψης βασίζεται στη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, όπως η κατανάλωση». Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «για να λάβει χώρα ανάκαμψη της οικονομίας, θα απαιτηθεί σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».
Παραθέτω μετάφραση μέρους απο άρθρο των Financial Times, όπου,
αναφερόμενοι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην τριμηνιαία σχετική
αξιολόγηση του, δίνουν μια συμπληρωματική εικόνα για το αδιέξοδο στην σχέση
Ελλάδα-Ευρωζώνη.
« Το δεύτερο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα έχει έλλειμμα €11 δισεκατομμυρίων, και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συμπληρώσουν σχεδόν το ήμισυ του χάσματος πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον, είπε το ΔΝΤ, για να επανέρθει το ελληνικό χρέος σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, η Αθήνα θα πρέπει να απαλλαγεί από χρέη που οφείλει σε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 4 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της - ή περίπου € 7,4 δισ. - μέσα στα επόμενα δύο χρόνια .
» Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να αναγκαστούν να διαγράψουν ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια των δανείων διάσωσης που έδωσαν στην Αθήνα, εκτός εάν η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, ανέφερε το ΔΝΤ σε ακόμη πιο σαφή έκκλησή του προς αυτές τις κυβερνήσεις να δεχτούν μεγάλες απώλειες.
» Το ΔΝΤ στην έκθεση 195 σελίδων ανέφερε ότι "Εάν οι επενδυτές δεν πειστούν ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους είναι αξιόπιστη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι απίθανο να γίνουν, όπως έχει προγραμματιστεί». […]
» Σχεδόν όλο το ελληνικό κρατικό χρέος οφείλεται σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Είναι αναμενόμενο ότι θα κορυφωθεί το τρέχον έτος σε 176 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής.
» Η έκκληση του ΔΝΤ προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημιές από τα δάνεια διάσωσης τους και να μειώσουν το φορτίο του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι νέα, […] αλλά με την εν λόγω έκθεση για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναδεικνύει την προοπτική ακόμη μεγαλύτερων διαγραφών χρέους από αυτές που συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο, και έρχεται δύο μήνες πριν οι Γερμανοί προσέλθουν στις κάλπες, ενδεχομένως προκαλώντας προβλήματα για την καγκελάριο Μέρκελ. [...]
» Το θέμα του κλεισίματος του ελλείμματος του 2014 είναι ουσιαστικής σημασίας για το ΔΝΤ, το οποίο αποκλείει την υποβολή τριμηνιαίων εκταμιεύσεων του, εκτός εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα κρατικά έξοδα της για έναν ολόκληρο χρόνο. Από τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα έχει χρηματοδότηση μόνο για 11 μήνες, και η έκθεση αναφέρει ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί κατά την επόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση της διάσωσης, η οποία αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. [...]»
***
Εν ολίγοις: ξεχάστε και την "ανάκαμψη",
αν συνεχίσετε έτσι.
Η θέση της Γερμανίας έχει ξεκαθαριστεί. Ο Σόϊμπλε, κατά τη
διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν κάθετος - ούτε λόγος να
γίνεται. Η Μέρκελ και τα άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανικής
Δημοκρατικής Ένωσης επέμειναν τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν θα υπάρξει
«κούρεμα». Οι Γερμανοί αξιωματούχοι επικαλούνται την πρόσφατη έκθεση από
διεθνείς παρατηρητές που διαπίστωσαν ότι η Αθήνα έχει "πετύχει τους κύριους ή
όλους τους στόχους της" (και ξέρουμε ποίοι είναι) και ότι με τα
μεταρρυθμιστικά μέτρα που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες έχει (δήθεν)
ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για να απορρίψουν την
ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Παρότι το ΔΝΤ φωνάζει πιο δυνατά προς την Ευρωζώνη, στην οποία
κυριαρχούν τα συμφέροντα του Γερμανικού χρηματιστικού κεφαλαίου, και οι δύο - Γερμανία και
ΔΝΤ - είναι σύμφωνοι σε τούτο το θέμα: και οι δυο θέλουν την Ελλάδα να εξακολουθήσει
να πληρώνει τους διεθνείς τοκογλύφους έπ’ αορίστου. Αυτός ηταν και παραμένει ο βασικός στόχος τους. Εκεί που διαφωνούν είναι τι
πρέπει να κάνουν και πότε, με δεδομένο ότι το ανερχόμενο επίπεδο του χρέους της
Ελλάδας δεν είναι ευοίωνο.
Το θέμα τελικά δεν είναι τι θα κάνουν αυτοί, πως θα τα βρουν
και πότε, αλλά τι θα κάνει αυτός ο ταλαίπωρος λαός και πότε. Το θέμα τελικά είναι η δική του βιωσιμότητα...
Μ
διαγραμμα απο τους Financial Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου