Μετάφραση του "Cuba Develops Four Cancer Vaccines, Ignored by the Media" στο global research
❇❇❇
Το γεγονός ότι η Κούβα έχει αναπτύξει ήδη τέσσερα εμβόλια για τον καρκίνο αναμφίβολα είναι μεγάλη είδηση για την ανθρωπότητα, αν λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 8.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα μονοπωλιακά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν εντελώς αυτή την πραγματικότητα.
Το 2012, η Κούβα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο στον κόσμο κατά του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα, που ονομάζεται CIMAVAX-EGF. Τον Ιανουάριο του 2013, το νησί ανακοίνωσε το δεύτερο εμβόλιο κατά του καρκίνου, που είναι γνωστό ως Racotumomab.
Κλινικές δοκιμές σε 86 έθνη, αποκάλυψαν ότι, αν και αυτά τα εμβόλια δεν θεραπεύουν τη νόσο, μειώνουν τους όγκους βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.
Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας
Το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Αβάνας είναι ο δημιουργός αυτών των εμβολίων. Το κέντρο είχε αναπτύξει το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β, ήδη απ' το 1985, μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Αργότερα ήρθαν εκεί άλλα εμβόλια, όπως για την Ηπατίτιδα Β και τον Δάγκειο ιό. Εμπειρογνώμονες σ' αυτό το χώρο επίσης διεξάγουν έρευνα επί χρόνια για ένα εμβόλιο κατά του HIV-Aids.
Η κουβανική ατζέντα κατά του καρκίνου συνδέεται επίσης με την φαρμακευτική επιχείρηση Labiofam, η οποία αναπτύσσει ομοιοπαθητικά φάρμακα κατά της νόσου, όπως το Vidatox, κατασκευασμένο από το δηλητήριο του μπλε σκορπιού, ιθαγενή της Κούβας.
Προς το παρόν, η Κούβα εξάγει αυτά τα προϊόντα σε 26 χώρες και συμμετέχει σε κοινοπραξίες στην Κίνα, τον Καναδά και την Ισπανία. Αυτό διασπά την εκτεταμένη σιωπή των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις της Κούβας και άλλων χωρών της Νότιας Αμερικής στον τομέα αυτόν, και την εκτεταμένη αποδοχή του στερεότυπου ότι η προηγμένη φαρμακευτική αναπτύσσεται μόνο στις αναπτυγμένες χώρες.
Η φιλοσοφία της έρευνας της Κούβας αντιτίθεται στις αγοραίες πολιτικές της μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας
Παρόλο που η Κούβα εξασφαλίζει οικονομικά έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων της, η φιλοσοφία της έρευνας εκεί αντιτίθεται διαμετρικά στις αγοραίες πολιτικές της μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Ο καθηγητής Ιατρικής και νομπελίστας Richard J. Roberts κατήγγειλε πρόσφατα ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιδιώκουν με την έρευνά τους τη θεραπεία ασθενειών εν γένει, αλλά την ανάπτυξη προϊόντων για χρόνιες παθήσεις, οι οποίες είναι οικονομικά πιο ανταποδοτικές. Ο Roberts δήλωσε ότι οι ασθένειες που συνήθως απαντώνται στα φτωχότερα έθνη δεν είναι αντικείμενο έρευνας, λόγω της χαμηλής κερδοφορίας τους, και για το λόγο αυτό, το 90 % του προϋπολογισμού της έρευνας είναι αφιερωμένο στην έρευνα για ασθένειες που πλήττουν μόνο το 10 τοις εκατό της παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κουβανική έρευνα στοχεύει στην ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη ασθενειών
Η κουβανική ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία στοχεύει σε μεγάλο βαθμό με την έρευνά της στην ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη των ασθενειών και, ως εκ τούτου, μπορεί να μειώσει και τα έξοδα φαρμακευτικής αγωγής των ανθρώπων.
Η Κούβα επιτυγχάνει υψηλότερους δείκτες υγείας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας έως και είκοσι φορές λιγότερους πόρους, σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Science των Paul Drain και Michele Barry, δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Standford στην Καλιφόρνια. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι ότι δεν υπάρχουν εμπορικές ή αγοραίες πιέσεις, ή κερδοσκοπία στο κουβανικό μοντέλο, ενώ υπάρχει μια επιτυχημένη εκπαιδευτική στρατηγική για τον πληθυσμό σχετικά με την πρόληψη.
Μαζί με αυτά τα εμβόλια, η φυσική και παραδοσιακή ιατρική και άλλες εναλλακτικές φαρμακευτικές πρακτικές έχουν εισαχθεί χρόνια τωρα στον τομέα της υγείας του νησιού.
Τα Γενόσημα στην υπηρεσία των φτωχών χωρών και της ΠΟΥ
Στην Κούβα, τα φάρμακα διανέμονται στους ανθρώπους πρώτα απ' όλα, δωρεάν, μέσω του δικτύου νοσοκομειακής περίθαλψης, και μέσω ενός συστήματος φαρμακείων που τα πωλούν σε πολύ υψηλά επιδοτούμενες τιμές.
Η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία δεν χρησιμοποιεί καθόλου χρήματα για τη διαφήμιση, η οποία στην περίπτωση των πολυεθνικών εταιρειών είναι μια δραστηριότητα η οποία ξεπερνά τους προϋπολογισμούς τους που προορίζονται για να κάνουν έρευνα.
Αυτή η χώρα της Καραϊβικής, επίσης, ενισχύει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των άλλων φτωχών χωρών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες που επιβάλλονται από την μεγάλη παγκόσμια βιομηχανία.
Ο οικονομικός αποκλεισμός των ΗΠΑ βλάπτει τους πάσχοντες από Διαβήτη στις ΗΠΑ
Το τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο αξιόλογο, που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο οικονομικός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα εμποδίζει την εμπορία των φαρμακευτικών προϊόντων της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας έτσι δυσμενως και τους ανθρώπους των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ένα σύνολο 80.000 διαβητικών που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των δακτύλων κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο κουβανικό εμβόλιο γνωστό ως Heberprot-Ρ, το οποίο αποτρέπει ακριβώς αυτού του είδους ακρωτηριασμούς.
Ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Χημείας Peter Agre, δήλωσε πρόσφατα ότι η Κούβα είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί η γνώση στην επιστημονική έρευνα. Η γενικός διευθυντής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, είπε ότι ήταν εντυπωσιασμένη με τα επιστημονικά επιτεύγματα της Κούβας και εξέφρασε την επιθυμία της οργάνωσης της να τα προωθήσει σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: Θα είναι σε θέση UNESCO να συμβάλλει σε καθοριστική συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προώθηση των επιτευγμάτων της Κούβας;
❇❇❇
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου