Image: Beth Cavener Stichter. “Humiliation by Design,” 2009
και τώρα, φίλησε κατουρημένες ποδιές
Η Αυγή δημοσίευσε τα κείμενα Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, τα οποία αντιγράφω παρακάτω, ως πλαίσια αναφοράς των διαπίστωσεων που εκτίθενται εδώ.
Η στάση του Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει την παρατήρηση ότι η ανοχή που είναι διατεθειμένοι να δείξουν οι ευρωπαίοι εταίροι "μας", κύρια αυτοί που απο καίριες θέσεις χαράζουν την πολιτική της ΕΕ, είναι μηδενική, και ότι απαιτούν πλήρη συνθηκολόγηση χωρίς παιχνίδια για επικοινωνιακή κατανάλωση.
Ο Μοσκοβισί, απ' τη μιά, προτείνει στο κείμενο συμφωνίας του Γιούρογκρουπ να γίνει αναφορά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης
"να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση".
Συμπληρώνει βέβαια σαν προυπόθεση για το παραπάνω ότι
"Θα εξασφαλίσει πως όλα τα νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της".
Ο Ντάισελμπλουμ, απ' την αλλη, σβήνοντας τα περί "πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος" και άλλες γαρνιτούρες, ξεκινά το κείμενο του με την απαίτηση από την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει δήλωση (μέσω της συμμετοχής της στο Γιουρογκρουπ και υπογράφοντας το συμφωνητικό που ο ίδιος βάζει στο τραπέζι εκεί) ότι εκτιμά
"τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια"
Και με αυτό τον τροπο να κλείσει ο κύκλος που ευθύνεται για το ότι
"Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση".
Έτσι, απαιτείται να αξιολογήσει η σημερινή κυβέρνηση ως θετικα τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, με άλλα λόγια, να "φιλήσει τις κατουρημένες ποδιές τους", όπως λέει ο λαός, κάτι διόλου λιγώτερο απο δήλωση Μετανοίας!
Ειναι άξιο απορίας το γιατί επιδεικνύεται τέτοια εχθρότητα σε οτιδήποτε αμφισβητεί (ακόμα κι αν αμφισβητεί μόνο φραστικά) την πολιτική ορθότητα που έχει επιβληθεί απο τα μεγαπώλια της Ευρώπης, με το διαπλεκόμενο μ' αυτα χρηματιστικό κεφάλαιο σε πρωτοκαθεδρική θέση ανάμεσα τους;
Είναι άραγε απλά τόσο "ανόητοι" ώστε, όπως λέει ο Κρούγκμαν, να "έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό";
Και αληθεύει οτι "αντί να της παραχωρήσουν κάποιο χώρο, προτιμούν να την δουν να χρεοκοπεί και πιθανώς να εγκαταλείπει το ευρώ, με τα συντρίμμια να αποτελούν το μάθημα σε όποιον άλλο σκεφτεί να ζητήσει ανακούφιση";
Δεν αποκλείεται, αν πίστευαν πως η Ελλάδα, ή μάλλον η σημερινή κυβέρνησή της, δεν θα υποχωρούσε στους εκβιασμούς τους...
Το θέμα είναι οτι η ανελέητη στάση τους δεν είναι αποτέλεσμα μιας "εκπληκτικής και τρομακτικής έλλειψης σοφίας" που, κατα τον Κρούγκμαν, τους χαρακτηρίζει . Πρόκειται για αποτέλεσμα μιας επαρκώς φιλοσοφημένης ψυχρής λογικής που εκφράζει ανεπίστροφες αλλαγές στον καπιταλισμό.
✴✴✴✴
[Στο επόμενο, περισσότερα σε σχέση με το ερώτημα "γιατί τοση εχθρότητα;]
✴✴✴
Α) Το Προσχέδιο Μοσκοβισί
«Προσχέδιο 15χΦεβρουαρίου - κλείσιμο εργασιών
Σήμερα το Eurogroup εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα με βάση τον εντατικό διάλογο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και πιο ενισχυμένη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει στόχο την ανθεκτική βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν κατά πολύ καθυστερήσει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα εξασφαλίσει πως όλα τα νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της.
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, επιτυγχάνοντας και διατηρώντας ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το εφικτό της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του φόρτου του χρέους και για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα πρέπει να εξετασθούν στη βάση των δεσμεύσεων του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους σχετικά με τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.
Τα παραπάνω αποτελούν την βάση για μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, που θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα που θα συζητηθεί και θα καταλήξει μέσα σε αυτήν την περίοδο
Όταν θεωρηθεί χρήσιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Το Eurogroup προσκαλεί τους θεσμούς να καταλήξουν την τεχνική τους δουλειά με τις Ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων και της επισήμανσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, των τρόπων κάλυψής τους και των κατάλληλων προϋποθέσεων. Οι θεσμοί θα υποβάλουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις [21] Φεβρουαρίου».
Β) Το σχέδιο Γ. Ντάισελμπλουμ
«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας, όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον, κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μη θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία.Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα των ελληνικών αρχών.Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές, αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου