Τι είπατε, ανάκαμψη;
Ξαναπέστε το, δεν άκουσα...Ενω ή διεθνής οικονομική κατάσταση, με βάση στοιχεία απο καπιταλιστικές πηγές, δεν βελτιώνεται, στο πολιτικό θέατρο που παίζεται εδώ πέρα, σε μια απο τις χώρες με τις χειρότερες επιπτώσεις αυτής της αξεπέραστης οικονομικής κρίσης, ο ένας μας λέει 'εφερα ανάπτυξη κι άλλος λέει, 'όχι, την ανάπτυξη θα την φέρω εγώ'.
Εν τω μεταξύ, ο κόσμος υποφέρει κι ο χρόνος περνάει, χωρίς φως στο τούνελ.
Αναρωτιέμαι ποιος ελπίζει και, τι περιμένει...
Αριθμητικά στοιχεία δείχνουν μια απότομη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας η οποία ώθησε την τιμη του αργού πετρελαίου, Brent crude, κάτω από $ 80 (£ 51) το βαρέλι την Πέμπτη, τρεις ημέρες μετα την πτώση των τιμών που έφερε την τιμή του βαρελιού στο χαμηλότερο επίπεδο κατα την διάρκεια τεσσάρων ετών.
Η περαιτέρω χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα - της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο - επέβαλε επίσης τη μείωση της τιμής βιομηχανικών μετάλλων και αναβίωσε τους φόβους για μια εκ νέου αποτυχία της ευρύτερης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά το κραχ του 2008.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει κατα 30% από τον Ιούνιο, ανταποκρινόμενες στις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης εν μέσω πιο αργής ανάπτυξης από την αναμενόμενη . Αρκετοί μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς έχουν μειώσει τις εισαγωγές λόγω της μικρότερης αύξησης του ΑΕΠ.
Πρόσθετες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα προέρχονται από ανησυχίες ότι το οικονομικό σχέδιο της Ιαπωνίας αποτυγχάνει και ότι οι προσπάθειες για την πρόληψη της ύφεσης στην ευρωζώνη είναι καταδικασμένες.
Πολλοί επενδυτές έχουν λίγη πίστη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να ανασύρει την Ιαπωνία από μια περίοδο 20 ετών της στασιμότητας. Ομοίως, τα σχέδια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να κάνει την πίστωση ακόμη φθηνότερη στην ευρωζώνη για την τόνωση της ανάπτυξης θεωρούνται ανεπαρκή για να σώσουν την 18μελη νομισματική ζώνη από μια επικείμενη ύφεση.
[...]
Η αδύναμη ζήτηση βιομηχανικών πρώτων υλών στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ευρώπη αναμένεται να ωθήσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω στις ερχόμενους μήνες και το επόμενο έτος, καθώς η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια περιορισμού της προσφοράς.
[...]
Υπουργοί από τις χώρες του ΟΠΕΚ συναντώνται στην Βιέννη προς το τέλος του μήνα για να αποφασίσουν σχετικά με την πολιτική της παραγωγής πετρελαίου και πώς να ανταποκριθεί σε μια πτώση κατά 30% των τιμών του πετρελαίου κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει ότι θέλουν η ομάδα να μειώσει την παραγωγή. Αλλά το πιο ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, απέφυγε να στηρίζει την άποψη αυτή, προκαλώντας σχόλια οτι που ανησυχεί περισσότερο για τη διατήρηση του μεριδίου της στην αγορά παρα για από στήριξη των τιμών.
[...]
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι παρα ένα σχέδιο των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας που, προωθώντας τις γεωπολιτικές τους ατζέντες, πασχίζουν να υπονομεύσουν την ισχύ των παραγωγών πετρελαίου Ρωσίας και Ιράν. [Πηγή - μετάφραση, περίληψη απο red rock views. Εικόνα απο εδώ]
ΥΓ
Να κι ενα πρόβλημα των καπιταλιστών που δεν πρεπει να στενοχωρεί τους εργάτες προς το παρόν - θα δουλέψει λίγο παραπάνω η κεντρική θέρμανση τον χειμώνα στο σπίτι - αν βέβαια η πτώση της τιμής του αργού σημάνει και φτηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά πάλι δεν ξέρεις τι άλλο θα σκαρφιστούν στην πορεία για να μειώσουν τη ζημειά τους σε βάρος των εργατών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου