Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Νανοπολιτική - ή "η νέα μέλισσα."




Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν, στο εγγύς μέλλον να δούμε πραγματοποιημένο το εξης σενάριο επιστημονικής φαντασίας:
Ο πληθυσμός των μελισσών στον πλανήτη μειώνεται σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία που απ' ένα σημείο και πέρα είναι και τεχνιτή. Πολυεθνικές εταιρίες, έχοντας προσδέσει ολοκληρωτικά τις πολιτικές και κρατικές δομές του πλανήτη με τρόπο που απροκάλυπτα να λειτουργούν ως υπηρετικός μηχανισμός τους, δημιουργούν συνθήκες για την πλήρη εξαφάνιση της μέλισσας απ' τον πρόσωπο της γης. Μια εξαφανιση, η οποία, ούτως ή άλλως, θα ήταν αναπόφευκτη λόγω της τρομακτικής περιβαλλοντικής καταστροφής που επιφέρει η καπιταλιστική οικονομική δραστηριότητα  σε πλανητική κλίμακα. Επιταχύνουν αυτή την διαδικασία τεχνιτά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μονοπωλιακή διάθεση στην διεθνή αγορά ενος προϊόντος, ως λύση του τρομακτικού πρόβληματος που εμφανίζεται με την εξαφάνιση της μέλισσας - που ειναι η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής σε πλανητική κλίμακα. Χωρίς την φυσική μέλισσα, η αγροτική παραγωγή καθίσταται δυνατή μόνο με την χρησιμοποίηση ενός εμπορεύματος υψηλής τεχνολογίας, η παραγωγη και διάθεση του οποίου είναι κάτω απ' τον πληρη ελεγχο των πολυεθνικών μεγαπωλίων. Για να συνεχίσει να παράγεται επι γης ο,τι διατηρει εν ζωή τα έμβια όντα της, όσα διαφεύγουν ακομα την εξαφάνιση τους σε μια επίγεια χλωρίδα και πανίδα που υφίσταται πτώχευση, προϋποθέτει μαζική χρήση αυτού του προϊόντος. 
Και τι είν' αυτό;
Ενα εντομοειδές μικρο-κατασκεύασμα: η ρομπότ-μέλισσα. 
Το σενάριο δεν είναι απίθανο να πραγματοποιηθει, και όχι απλά και μόνο  σαν κινηματογραφική ταινία.


Οι  δημιουργοι του Robobee [ρομπότ-μέλισσα ] έκαναν επίδειξη της πρώτης ελεγχόμενης πτήσης ενός ρομπότ σε μέγεθος εντόμου,  ως αποκορύφωμα έργου που διήρκεσε πάνω απο  μια δεκαετία. Πολύ μικρότερο σε μέγεθος από μιά πραγματική μέλισσα  το Robobee, ζυγίζει λιγότερο από ένα δέκατο του γραμμαρίου. Είναι  εμπνευσμένο από τη βιολογία της μύγας, με ανατομία  κλίμακας χιλιοστού. Τα δύο λεπτά φτερά του ειναι σχεδόν αόρατα, και κινούνται 120 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Η Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Harvard έχει συνεργαστεί με το προσωπικό του Τμήματος Οργανισμικής και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Northeastern για να αναπτύξει τις ρομπότ-μέλισσες . Αυτά τα εντομοειδή αυτόματα [insectoids] είναι ικανά για μια δέσμη εργασιών: αυτόνομη επικονίαση, αναζήτηση και διάσωση, επικίνδυνη εξερεύνηση, στρατιωτική επιτήρηση, χαρτογράφηση του κλίματος, παρακολούθηση της κυκλοφορίας, κ.α.


Τα ρομπότ, που δημιουργήθηκε από μια  διαδικασία απίστευτης μικρο-μηχανικής, είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαζική παραγωγή. Κάθε «Μέλισσα» ειναι σχεδιασμένη να διαθέτει το δικό της  ηλεκτρονικό νευρικό σύστημα και πηγή ενέργειας, και να εκτελεί στοχευμένα  καθήκοντα με έναν αισθητήρα υπεριωδών ακτινων.

Σ' ο,τι αφορά την εφαρμογή της σε αγροκαλλιέργεια ( και, όχι - δεν πρόκειται περί αρρωστημένου αστείου), στις προδιαγραφές σχεδιασμού έχει προβλεφθεί ότι οι πατενταρισμένες ηλεκτρονικές  μέλισσες, θα μπορούν να εστιάζουν σε επικονίαση συγκεκριμένων καλλιεργειών, αναγνωρίζοντας το γενετικό κώδικα της καλλιέργειας, ο οποίος θα πρέπει επίσης να είναι πατενταρισμένος. Τι σημαίνει αυτό για τον πλούτο της χλωρίδας και πανίδας, δεν χρειάζεται ανάλυση.

Η επόμενη φάση εξέλιξης του RoboBee, λένε οι δημιουργοί του, θα περιλαμβάνει ανάπτυξη ενός "μικρο-εγκεφάλου" τοποθετημένου στο ρομπότ, εμπνευσμένου από τον εγκέφαλο μύγας και ειδικά του τρόπου με το οποίο αυτή κινείται στον αέρα.



Όσον αφορά άλλες εφαρμογές, η διαδικασία κατασκευής μικροσκοπικών οπλικών συστημάτων έχει ήδη δρομολογηθεί με την ανάπτυξη ιπτάμενων κηφήνων [drones] με πολλαπλές χρήσεις για πόλεμο, αστυνόμευση και καταστολή. Αυτά τα κουνούπια-ρομπότ θα μπορούν να παρακολουθούν απαρατήρητα,  και από απίθανα σημεία, σταθερούς στόχους, ή και να ακολουθούν κινούμενους στόχους. Θα μπορούν να βλέπουν και να ακούν, να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν στόχους, να τραυματίζουν και τελικά να  δολοφονούν τα θύματα τους.

❇❇❇❇❇

Τα στοιχεία και οι παρακάτω πηγές απ' το άρθρο Robot Bees Will Be Better Than The Real Thing Says Greenpeace

http://www.fooddemocracynow.org/blog/2013/mar/20/scientists_develop_flying_robobees_to_pollinate/

http://earthfirstnews.wordpress.com/2013/04/08/robotic-bees-to-pollinate-monsanto-crops/

Related articles covering Colony Collapse Disorder and the world of nanobots:

EU Bee-Killing Pesticide Ban Crumbles Under Corporate Interests
The Great Honeybee Conspiracy: EPA Complicit in Colony Collapse Disorder?
'Noid Rage & Angry Birds: EPA Sued over Declining Bees, Called on to Stop Bird Deaths
Insect Drone Swarms to be "Hidden in Plain Sight"
China's "Drone Swarms" Highlight Global Robotic Warfare Arms Race

1 σχόλιο:

  1. Διευκρίνηση

    O όρος "Νανοπολιτικη" δεν έχει σχέση με το τρόπο που χρησιμοποιείται στο Nanopolitics Handbook...
    Εδώ, με μια διάθεση ειρωνείας, απλά περιγράφει την χρήση μικρο-τεχνολογίας με τρόπους που έχουν άμεση επίδραση στην έμβια φύση του πλανήτη (σαν επέκταση του ορου "βιοπολιτικη"). Μια χρήση που που έρχεται σαν αποτέλεσμα, αλλά και σαν αίτιο της, ηλιθιότητας, που κατά βάθος χαρακτηρίζει την σημερινή οικονομική οργάνωση της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή