Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

αν δεν μπορείς να νικήσεις τον κίτρινο δράκοντα...




Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία συμφώνησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να ενταχθούν σε μια διεθνή αναπτυξιακή τράπεζα στην οποία ηγείται η Κίνα με κεφάλαια της τάξης των 50 δισ. δολαρίων, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση κρατώντας τις δυτικές χώρες εκτός του νέου ιδρύματος, το οποίο θεωρείται ανταγωνιστής της World Bank [Παγκόσμια Τράπεζα] που εδράζει στην Νέα Υόρκη.



Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έρχεται αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενταχθεί στην ΑΙΙΒ (Asian Infrastructure Investment Bank - Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών).  Η Αυστραλία, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία είχε βρεθεί κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον να μείνει έξω από τη νέα τράπεζα, έχει επίσης πει ότι θα επανεξετάσει τώρα αυτή τη θέση.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα, που υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη λειτουργία της νέας τράπεζας, αν δεν ενταχτούν και πιέσουν για υψηλότερα πρότυπα δανεισμού.

Η AIIB, η οποία ιδρύθηκε επίσημα από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping πέρυσι, είναι ένα στοιχείο μιας ευρύτερης κινεζικής προσπάθειας για δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών που θα αυξήσουν τη διεθνή επιρροή της. Έχει γίνει ένα κεντρικό ζήτημα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για το ποιος θα καθορίσει τις οικονομικές και εμπορικές αρχές στην Ασία κατά τις προσεχείς δεκαετίες.

Όταν η Βρετανία ανακοίνωσε την απόφασή της να ενταχθεί στην AIIB την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν μέρος μιας ευρύτερης τάσης του Λονδίνου να γίνει πιο δεκτικό προς την Κίνα. Βρετανοί αξιωματούχοι ήταν σχετικά συγκρατημένοι στην κριτική τους προς την Κίνα για τον χειρισμό των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο χρόνο.

Η Βρετανία προσπάθησε να κερδίσει το "πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης" την περασμένη εβδομάδα με την ένταξή της στην νεοσύστατη τράπεζα της οποίας ηγείται η Κίνα πριν από τα άλλα μέλη του G7. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα  λόγω των επικείμενων γενικών  εκλογών στις  7 του Μαΐου. Η κίνηση του George Osborne, Υπουργού Οικονομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κέρδισε επαίνους στο Πεκίνο. Η  Βρετανία ελπίζει να καθιερωθεί ως ο πρώτος προορισμός για τις κινεζικές επενδύσεις και οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αμετανόητοι. Ένας απ' αυτούς είπε  ότι η κριτική της Βρετανίας απο τον Λευκό Οίκο  ήταν μια περίπτωση του "όσα δε φτάνει η αλεπού", γιατί  δεν είναι δυνατόν να έχει την έγκριση του Κογκρέσου για να ενταχθούν οι ΗΠΑ στην AIIB, ακόμη και αν το ήθελαν.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι αναγνώρισε την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις υποδομής σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δήλωσε ότι τυχόν νέο ίδρυμα θα πρέπει να «ενσωματώσει τα υψηλά πρότυπα που η διεθνής κοινότητα δημιούργησε συλλογικά», και ότι τα νέα μέλη του AIIB θα πρέπει να «πιέσουν προς  την υιοθέτηση αυτών των υψηλών  προτύπων».
Ιδιωτικά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Αυστραλίας  λένε ότι η βρετανική απόφαση να διαταράξει την τάξη πραγμάτων και να ενταχθεί στην τράπεζα οδηγήθηκε από εμπορικούς λόγους και ότι το Λονδίνο ήταν τυφλό ως προς τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι η Σεούλ πρόκειται επίσης τώρα να επανεξετάσει την απόφασή της να μην ενταχθεί στην  AIIB. Η Ιαπωνία, η σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή που είναι η περισσότερο ανήσυχη για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, δεν αναμένεται να γίνει μέλος.
[Αποδοση απο αρθρο στους financial times απο red rock
✴✴✴
Κατα την Deutsche Welle, οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν ότι οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB - Asian Development Bank), στις οποίες ηγούνται οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αντίστοιχα, αδυνατούν να παίξουν το ρόλο που έπαιζαν, με δοσμένη την οικονομική εξέλιξη στην Ασία. Οι πρωτοβουλίες της Κίνας να δημιουργήσει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οπως η NDB (new development bank - Νεα Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το SRF (Silk Road Fund - Ταμείο της Οδού Μεταξιού) έχουν σχεδιαστεί για χρηματοδότηση έργων υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες, και μια απ' αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η ίδρυση της AIIB, η οποία τυχαίνει ευρείας αποδοχής - περισσότερα από 30 χώρες έχουν ήδη ενταχθεί.

Ο λόγος για τον οποίο δεν συμμορφώνονται με τις συμβουλές των ΗΠΑ είναι ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι το οικονομικό όφελος κατά πολύ υπερβαίνει το γεωπολιτικό ρίσκο που (κατά τις ΗΠΑ) παίρνουν. Ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρίες, με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης απο την ΑΙΙΒ, ελπίζουν να εμπλακούν σε έργα υποδομής με υψηλά κέρδη. Πέραν τούτου, με την ένταξή τους οι Ευρωπαϊκές χώρες  ελπίζουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επηρεάσουν την συμπεριφορά και λειτουργία της ΑΙΙΒ.

✳✳✳

H ύπαρξη της ΑΙΙΒ δεν φαίνεται να εξαρτάται από την ένταξη ή όχι των Ευρωπαίων σ' αυτήν. Και, συμπερασματικά, αν δεν μπούν, αυτοί θα χάσουν. Καθίσταται δύσκολο να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη δύναμη του κίτρινου δράκοντα. Το γεωπολιτικό στοίχημα θα κερδηθεί υπέρ της Κίνας αν καταφέρει να ουδετεροποιήσει με αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Άρχισαν ήδη να συμπεριφέρονται ακολουθώντας το ρητό "αν δεν μπορείς να τον νικήσεις,  πήγενε μαζί του"

***
Image bortoewd from here

3 σχόλια:

  1. Σεχτάρ ο Τρομερός22 Μαρτίου 2015 στις 10:35 μ.μ.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Asian_Infrastructure_Investment_Bank

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχτάρ,
      Θα πρόσεξες, είμαι σίγουρος, οτι στην λίστα των χωρών (wikipedia) που έχουν ενταχτεί δεν φιγουράρει η Ελλάδα...

      Διαγραφή
  2. Σωστή παρατήρηση. Πρόσθεσα στην συντόμευση ΑΙΙΒ το πλήρες όνομα του ιδρύματος:
    (Asian Infrastructure Investment Bank - Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή