Ο Σαμαράς λέει πως είναι ευτυχής με τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής, σ' οτι αφορά τις Ελληνικές τράπεζες. Τα πήγαν καλά, κατα την γνώμη του.
Μας κοροϊδεύει πάλι;
Βάλε στοίχημα!
Ένα μεγάλο ποσοστό των τραπεζών, που υποβλήθηκαν στο τεστ αντοχής από την Ευρωπαϊκή Αρχή τραπεζών [EBA - European Bank Autoritity], απετυχε. Απο τις 123 ευρωπαϊκές τράπεζες, κατα το bbc, οι 24 απέτυχαν. Οι τράπεζες που απέτυχαν περιλαμβάνουν εννέα ιταλικές, τρεις ελληνικές και τρεις κυπριακές.
Παρά τα τρισεκατομμύρια που έχουν χυθεί στην μαύρη τρύπα τους, οι τράπεζες γενικά στην ΕΕ δεν τα πάνε καθόλου καλά, χωρίς βέβαια αυτό να λέει και πολλά για το γεγονός οτι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν και οι περισσότερες να κερδοφορούν. Εντούτοις έχει ενδιαφέρον το παρακάτω σχόλιο.
✴✴✴✴✴
Oι τράπεζες πάνε μια χαρά…
[Απο to pontiki/ημεροδρόμος]
Έχοντας λάβει περί τα 200 δισεκατομμύρια βοήθεια από το 2008 μέχρι και σήμερα οι τράπεζες σύμφωνα με τα stress tests εμφανίζονται υγιείς. Γεγονός που επιβραβεύει το μεγάλο παγκόσμιο κόλπο της εποχής: Ιδιωτικοποίηση των κερδών – κοινωνικοποίηση των ζημιών…
Για να περάσουν τα test οι τράπεζες ωστόσο κάποιοι πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν .Ετσι κοινωνικοποιούνται οι ζημιές για να δουλεύει το σύστημα. Το σύστημα που παράγει φτώχεια για τους πολλούς και κέρδη για τους ελάχιστους.
Δεν είναι άλλωστε μυστικό, ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο της κρίσης οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι όπως και τα δισεκατομμύριά τους αυξήθηκαν. Δεν είναι μυστικό ότι
Σύμφωνα με την έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS πάμπλουτοι που αντιστοιχούν στο 1 εκατομμυριοστό του πληθυσμού της χώρας κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse» στην Ελλάδα το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007.
Δεν είναι επίσης μυστικό ότι σύμφωνα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ των ετών 2008 – 2013:
Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 750 ευρώ αυξήθηκαν κατά 451,3%.
Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ένα δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 41,3%.
Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε κατοικίες μικρότερες των 40 τμ αυξήθηκαν κατά 31,3%.
Τα νοικοκυριά με κεντρική θέρμανση μειώθηκαν κατά 48,5%.
Τα νοικοκυριά χωρίς καθόλου θέρμανση αυξήθηκαν κατά 252,3%.
Η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 62,5%.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 243%….
Μπορεί, λοιπόν, κανείς έχοντας υπόψη του κάποια από τα πιο πάνω στοιχεία να αντιληφθεί ποιοι πλήρωσαν το λογαριασμό…
Αυτοί πλήρωσαν το λογαριασμό σήμερα που οι τράπεζες «σώθηκαν» και επισήμως, προφανώς δεν έχουν κανένα λόγο να συμμεριστούν τις κραυγές των κυβερνητικών πανηγυρισμών. Αυτοί που πληρώνουν αυτές τις «επιτυχίες» έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν με ανησυχία τη συνέχεια που έρχεται, τους επόμενους λογαριασμούς που λήγουν και που πάλι θα πρέπει να πληρωθούν από τα γνωστά υποζύγια. Τους εργαζόμενους…
Γιατί μετά την επιτυχία των τραπεζών, έρχεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα η τρόικα ζητώντας:
Απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
Απολύσεις στο Δημόσιο
Ρύθμιση του ασφαλιστικού
Αναμόρφωση στα εργασιακά
Πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία
Με άλλα πιο απλά λόγια: ο λογαριασμός της πολιτική που με συνέπεια και επιμονή ακολουθεί η συγκυβέρνηση, είναι ανοιχτός και για πάντα ανεξόφλητος. Για όσο τουλάχιστον συνεχίζουμε αδιαμαρτύρητα να συνεισφέρουμε στα κέρδη των ελάχιστων αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να πληρώνουμε και τις ζημιές τους.
✴✴✴
Γιατί αρνούμαι την ‘αισιοδοξία’ των κυβερνώντων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να ‘διαβάσουμε μεταξύ των γραμμών’ της προπαγάνδας που σερβίρεται σαν ουδέτερη είδηση.
Πάρε για παράδειγμα αυτό από την wall street journal:
Αnalysts and investors said the exams are an important opportunity to restore investor confidence in Europe’s banking industry and to revive the flow of credit to the economy.
Gross domestic product in the eurozone came close to stalling during the second quarter, and reports over the summer point to only slight growth, at best, during the third quarter.
Lending to the private sector continues to contract from year-ago levels. [http://online.wsj.com/articles/about-25-eurozone-banks-to-fail-ecb-stress-tests-1414163478]
Έτσι λοιπόν, το τεστ μπορεί να ειδωθεί όπως ποτήρι με νερό, η στα στάθμη του οποίου είναι στη μέση. Αυτοί λένε πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο (Ο Σαμαράς λέει πως είναι φίσκα), εγώ λέω πως είναι μισοάδειο.
Το ΑΕΠ στην ΕΕ είναι σχεδόν στάσιμο – η ανάπτυξη του πάσχει από χρόνια αναιμία.
Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Μια στις πέντε τράπεζες ακόμα με προβλήματα, μετά από την κολοσσιαία ενίσχυση του τραπεζικού τομέα από την γραφειοκρατία εις βάρος του φορολογούμενου είναι σκάνδαλο επί σκανδάλου.