Σελίδες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Παγκόσμιος διαδικτυακός χαφιές

Ο «προοδευτικός» Ομπάμα, ο «αριστερός» Κλίντον, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες ένα τεράστιο μηχανισμό αστυνόμευσης, ελέγχου και χειραγώγησης της σκέψης των ανθρώπων σε ολόκληρη τη Γη και φυσικά του ίδιου του αμερικανικού λαού. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από τις αποκαλύψεις πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, που γνώριζε σε βάθος το τεχνικό μέρος του μηχανισμού και -για τους λόγους που δηλώνει ή άλλους, που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον- αποφάσισε να τον γνωστοποιήσει διεθνώς. Την ύπαρξή του αναγκάστηκε να παραδεχτεί και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με λιγότερο θορυβώδεις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, ανάλογο μηχανισμό έχουν στήσει -σε μικρότερη κλίμακα- οι εναλλασσόμενες στην εξουσία συντηρητικές και «αριστερές» κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, αυτοαναγορευμένες σε κατηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι σε όλες τις περιπτώσεις: ο φόβος της ανατροπής του καπιταλισμού και η διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστών για τις αγορές, την ενέργεια και τη διεθνή κυριαρχία, με δυο λόγια για το κέρδος. Ιδιες και οι προφάσεις, με πρώτη την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παλιότερα, πριν την εποχή του Διαδικτύου, ήταν το πρόγραμμα «Εσελον» ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία. Τα τεράστια δορυφορικά πιάτα του είναι ακόμη στη θέση τους και πιθανώς σε λειτουργία, αλλά τώρα η ψηφιοποίηση των πάντων δίνει νέες, απίστευτες δυνατότητες. Ο οργουελιανός «Μεγάλος Αδελφός» αν και γράφτηκε με στόχο να διαστρεβλώσει και να χτυπήσει τη σοβιετική πραγματικότητα, πραγματοποιείται σε ασύλληπτο βαθμό στον καπιταλισμό, αξιοποιώντας ένα μεγάλο ανθρώπινο επίτευγμα, το Διαδίκτυο, σε βάρος της ελευθερίας της σκέψης και της ελευθερίας διάδοσης των ιδεών. Ετσι κι αλλιώς αυτές οι ελευθερίες που εδραιώθηκαν από την αστική επανάσταση, την ακολούθησαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς η κυρίαρχη πια αστική τάξη από προοδευτική έγινε αντιδραστική στις συνθήκες του μονοπωλιακού καπιταλισμού, εμπόδιο στην παραπέρα εξέλιξη.
Το Διαδίκτυο, το πλέγμα των μεγάλων λεωφόρων των πληροφοριών που αγκαλιάζει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, είναι ιδιαίτερα ευεπίφορο στην εκμετάλλευση από τις μυστικές υπηρεσίες. Ελέγχουν τα κέντρα διαμεταγωγής των πληροφοριών, με την απευθείας συμμετοχή και βοήθεια των μονοπωλίων για την εξουσία των οποίων πασχίζουν. Κι ας λέει η «Google», η «Yahoo», το «Facebook», το «Twitter» και τα άλλα μεγαθήρια ότι δεν ήξεραν τίποτε για το πρόγραμμα «Πρίσμα» («Prism»), που εδώ και έξι χρόνια παρακολουθεί κάθε μήνυμα, κάθε λέξη, κάθε αρχείο που ανταλλάσσεται στις πέντε ηπείρους. Το ίδιο δήλωναν παλιότερα για το πρόγραμμα «Carnivore» («Σαρκοφάγο»), όπου το FBI τοποθετούσε στα κέντρα διαμεταγωγής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών τα ομώνυμα μηχανήματα παρακολούθησης.
Ο,τι κάνεις στο Διαδίκτυο, ό,τι γράψεις, ό,τι πεις καταγράφεται και διατηρείται μήνες, χρόνια, ίσως για πάντα, όσο υπάρχει καπιταλισμός. Κι η αντίληψη «εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα», πέρα από λάθος είναι η κλασική μέθοδος, που ένα κοινωνικό φαινόμενο προσωποποιείται, για να το φέρουν στα μέτρα τους, να το κάνουν αποδεκτό. Αν δεν έχεις παραδοθεί, αν δεν έχεις υιοθετήσει το «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω», τότε έχεις πολλά να κρύψεις από τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους. Τουλάχιστον, μη τους δίνουμε τις πληροφορίες στο πιάτο, έτοιμα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, για να τα εκμεταλλευτούν εμπορικά και πολιτικά.

Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
image borrowed from here 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου