Σελίδες

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τι είπε και τι δεν είπε ο κύριος των κυρίων της ΕΕ



Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει στα «ΝΕΑ» και επιμένει
Επιλέγω κάποια σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Σόιμπλε εις Τα Νέα και παραθέτω τι δεν είπε δίπλα σ΄ αυτά που είπε…
Τι είπε και τι δεν είπε λοιπόν ο κύριος των κυρίων της ΕΕ.
είπε 

[…] Στην Κύπρο φαίνεται ότι έγινε μια παρανόηση. Δεν πρόκειται για μια εισφορά που πρέπει οι κύπριοι αποταμιευτές να καταβάλουν στην Ευρώπη. Ζητούμενο είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος οι φορολογούμενοι - και οι Κύπριοι -, αλλά να επωμισθούν ένα μέρος οι πιστωτές των τραπεζών. Αυτοί επένδυσαν στις τράπεζες, εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις. Κατ' αναλογία, αυτοί πρέπει να αναλάβουν και το ρίσκο - όπως και οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα - προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ώστε η Κύπρος, όπως προηγουμένως και η Ελλάδα, να αποκτήσει προοπτική επανόδου στις χρηματαγορές.

δεν είπε
ότι η επιβολή του «λεβι» στίς καταθέσεις που θα ζημιώσει κυρίως Ρώσους μεγιστάνες του χρήματος οι οποίοι αποτελούν τον κύριο όγκο των καταθετών προτείνεται για να μην ζημιωθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γερμανικά συμφεροντα. Οι γερμανοί δεν έχουν νομίζω την παροιμία που λέει «παρά να κλαίει η μάνα μας, ας κλαίει η δική τους», αλλά πράττουν ωσάν να την ήξεραν.  
είπε 

[…] σεβόμαστε την απόφαση της Βουλής. Αλλά με την απόφαση αυτή δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα βοήθειας. […]  δεν πιστεύω ότι η απόφαση της Βουλής την Τρίτη υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον της Κύπρου. Αλλά φυσικά πρέπει να σεβαστεί κανείς την απόφαση της κυπριακής Βουλής.

δεν είπε
πως επειδή ακριβώς θεωρούν την Κύπρο «δεδομένη», κι εδώ εννοούμε «δοσμένη» σ’   αυτούς – δηλαδή δεμένη στο άρμα της ΕΕ, συνακόλουθα μπορούν να εκβιάζουν ότι αν οι «σεβαστές» αποφάσεις της Κυπριακής Βουλής δεν τους ικανοποιούν, θα οδηγήσουν την οικονομία της Κύπρου σε πλήρη κατάρρευση.
είπε 

[…] όταν κράτη με χαμηλή φορολογία και χαλαρές πρακτικές αναφορικά με την εποπτεία τραπεζών και διατάξεις περί διαφάνειας προσελκύουν κεφάλαια και μετά αποσταθεροποιούνται εξαιτίας ενός υπερτροφικού χρηματοοικονομικού τομέα, δεν μπορεί να γιατρεύεις μόνο το σύμπτωμα. Στην Κύπρο αυτό το μοντέλο κατέρρευσε.

δεν είπε
Ότι η κρίση της Κύπρου είναι καπιταλιστική. Και άσχετα από το τι συμπτώματα παρουσίασε, αυτή η κρίση δεν οφείλεται αποκλειστικά στις πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες πριν την κρίση ήταν κάλλιστα αποδεκτές ως «φυσιολογικές»,  αλλά σ ένα πλέγμα οικονομικών παραγόντων στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η συσσώρευση κυρίως του χρηματιστικοποιημένου κεφαλαίου σε παγκοσμιοποιημένη κλίμακα, ούτε είπε ότι ένα καίριο πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήρθε από την ΕΕ μέσω του PSI που συμφωνήθηκε για την πρεσβύτερη «αδελφή» Ελλάδα, και τσιμουδιά για το γεγονός ότι η μεθόδευση του PSI ήταν για να μην ζημιωθούν οι μεγάλοι παίχτες του χρηματιστικού κεφαλαίου για τους οποίους δεν ισχύει αυτό που είπε ο ίδιος, ότι δηλαδή  αφού «επένδυσαν» σε ομόλογα, κι αφού «εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις, κατ' αναλογία, αυτοί πρέπει να αναλάβουν και το ρίσκο». Το ρίσκο και τη ζημία την ανέλαβαν οι μικροί παίχτες και το Ελληνικό δημόσιο, με επιπτώσεις και στην Κυπριακή οικονομία.
Αλλά τι θα περίμενες; Σκυλιά είναι οι ιμπεριαλιστές, δαγκώνουν το ένα τ’ άλλο – επαγγελματίες δημαγωγοί και ψεύτες είναι, ότι τους συμφέρει λένε…  
Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου