Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Τι έχει ο φτωχός Τσακαλώτος να φοβηθεί...
Πέρα απ' τους διθυράμβους της κυβέρνησης για ανάπτυξη κι έξοδο από το μνημόνιο, κρατείστε το 'ζουμί' από τις δηλώσεις Τσακαλώτου....«το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022»... που σημαίνει συνέχεια του ξεπουλήματος της χώρας συν κατακρεούργηση των δημόσιων δαπανών και εντεταμένη καταλήστευση του λαού με φορολογία, κι ότι «Υπάρχουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, άλλες που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής και άλλες που πρέπει να ξεκινήσουν»... ότι δηλαδή δεν τελειώσαμε... ερχονται κι άλλες υπαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις... 

Τι έχει ο φτωχός Τσακαλώτος να φοβηθεί, 
σπίτι, ουρανός όπου σταθεί, 
το δισάκι του στον ώμο,  
για το δρόμο… για το δρόμο

***

[πιο εκτεταμενα στο παρακατω απο το 902]


Ετοιμάζουν τα «εργαλεία» συνέχισης των αντιλαϊκών μέτρωνΞεκινούν από αύριο οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Ήδη οι συζητήσεις έχουν αρχίσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τις δύο πλευρές να μεταφέρουν την αίσθηση του «κατεπείγοντος» για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Παράλληλα, χτίζεται το «μεταμνημονιακό πλαίσιο» για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Προς την κατεύθυνση της διαιώνισης των μέτρων συνηγορούν τόσο οι θεσμοί που σχεδιάζουν την αντικατάσταση του μνημονίου από ένα «εργαλείο ενισχυμένης επιτήρησης» όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μέσω του «αναπτυξιακού σχεδίου» θα αποδείξει την «αξιοπιστία» της.
Από τις συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα στο Washington Group και στο Euro Working Group προκύπτει ότι παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ, καθώς και ότι η «ελάφρυνση» του χρέους θα συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις.
Στη συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group (συμμετέχουν οι θεσμοί και οι ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης) που έγινε χθες το πρωί, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για την «ελάφρυνση» του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο θέλει κάθε αίτημα για «ελάφρυνση» χρέους να περνάει μέσα από το γερμανικό κοινοβούλιο. Με αυτή την άποψη διαφώνησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση μετέφερε αυτή την θέση και στη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου έγινε συζήτηση και επί της «ενισχυμένης επιτήρησης» της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο. Επίσης, το Euro Working Group ζήτησε να επισπευσθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

«Αξιοπιστία» στη συνέχιση των μέτρων 

Στους θεσμούς η συζήτηση περί «προληπτικής γραμμής στήριξης» δεν είναι και τόσο «τελειωμένη». Υπέρ αυτής της θέσης τάχθηκε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, Φρ. Ντρούντι, υποστηρίζοντας πως «ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές». Μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» τόνισε ότι «τα προσεχή χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμο τρόπο». Ως πρώτη προϋπόθεση για αυτό έθεσε την επάνοδο σε «πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης» που «μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, επανέλαβε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει «προληπτική γραμμή στήριξης» μετά τη λήξη του προγράμματος. «Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον EMS», δήλωσε.
Ως προς τη «μεταμνημονιακή» επιτήρηση, ο Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».
Στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, άλλες που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής και άλλες που πρέπει να ξεκινήσουν, όπως ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αποδοτικότερη δημόσια διοίκηση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και καλύτερο επενδυτικό κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου