Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

μια ακόμα εισπνοή στον νεοφιλελεύθερο θάλαμο αερίων


Μια παρατήρηση, η οποία δεν ξέρω αν ήταν αναμενόμενο να προκύψει τόσο νωρίς: η εσωτερική τριβή στο Σύριζα αφορά πλέον την διαμόρφωση δυό στρατοπέδων, το ένα από τα οποία, το κυρίαρχο (με εκφραστή τον Μπαρουφά-) υιοθετεί, πρακτικά αν όχι λεκτικά ακόμα, τον νεοφιλελευθερισμό, όπως κάνουν όλοι οι σοσιαλισταράδες απανταχού (μεταξύ των οποίων κι ο "άσπονδος  εχθρός" του Σύριζα, Ντάισελμπλουμ), ενώ το άλλο εμμένει στην απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού, στο νέο μείγμα διαχείρισης, με διάφορους εκφραστές  - όπως ο Μηλιός, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει μπεί στην άκρη, ενώ η ιδιότητα του ως υπεύθυνου της οικονομικής πολιτικής του Σύριζα έχει καταστεί... καλαμπούρι.  Ο Τσίπρας κάνει το μπαλαντέρ, μολονότι οι επιλογές του σε πρόσωπα και χειρισμούς μιλάνε απο μόνες τους ως προς το που γέρνει.

Ή στροφή του Σύριζα στον νεοφιλελευθερισμό καθιστά θέμα αξιοπρέπειας την παραμονή στο οργανωτικό του πλαίσιο αυτών που μπορεί και να πίστεψαν πως μια ατζέντα που προσβάλει αυτό το δόγμα μπορεί να σταθεί μέσα στον νεοφιλελεύθερο θάλαμο αερίων που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά θα την βρούνε κάπου αυτή την αξιοπρέπεια; 

Ποιός αμφιβάλει;

[Διαβάστε το άρθρο των Σπύρου Λαπατσιώρα, Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου (αν έχετε υπομονή) παρακάτω]

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

από παρένθεση σε αγκύλη", και αγκύλωση στον εγκέφαλο


"Μήπως κάποιοι βιάζονται υπερβολικά;" αναρωτιέται κάποιος στο Βαθύ Κόκκινο ,σε ένα κείμενο που μάλλον σαν ειρωνεία ή τρολάρισμα διαβάζεται. Αλλά έχει τα βασικά στοιχεία της λογικής των απολογητών της Νέας Βάρκιζας.

Παραθέτω σε μορφή διαλόγου:

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

πορεία με τα τέσσερα σε δρόμο αδιέξοδο


Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος", μας λένε τώρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ταπεινωτική υποχώρηση, η προπαγάνδα παίρνει το νέο χαρακτηριστικό της:
"αυτό που κάνει την διαφορά, είναι οτι τώρα η Ελλάδα αντιστέκεται. Αναγκαστικά δέχεται να συνεχίσει την λιτότητα με νέα μέτρα, αλλά κάνει διαπραγμάτευση, λέει και κάνα " όχι", απαιτεί μερικές υποχωρήσεις και αποσπά κάτι, έστω και πολύ μικρό. Έχουμε μπει στην αντίθετη λωρίδα του δρόμου. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος..." 
Αυτό θ' ακούμε τώρα και μάλιστα θα ζητούν και τα χειροκροτήματα μας για την σοφή τακτική τους...

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

κολλάρα για σκύλους;

Τσίπρας: Σας παρακαλώ πολύ, κάντε λίγη υπομονή. Δεν το αρνείται κανένας μας - σε λίγο θα τις φορέσουμε και τις γραβάτες  που μας κάνατε δώρο.
Αν και είναι εν γνώσει μας πως οι γραβάτες σας ευκολα γίνονται και θηλιές στο λεμό μας, θα το κάνουμε κι αυτό για να αποδείξουμε πόσο σας αγαπάμε.

Τι είπατε; Δεν άκουσα καλά. Να φορέσουμε πρώτα κολλάρα για σκύλους; Σας παρακαλώ πάλι. Υποτιμάτε την αφοσίωση μας σε σας.

 Ήμαρτον πια, ρεζίλι των σκυλιών θα μας κάνετε;

Εμείς δεν σας γλυφουμε και κουνάμε την ουρά μας απλώς, εμείς φυλάμε την μάντρα σας γαυγίζοντας και, οπου και να πάτε, θα σας ακολουθάμε και χωρίς κολλάρα με λουριά!

η " καύση" μάλλον δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί



Ο Τσίπρας λέει «Κερδίσαμε μία μάχη όχι όμως και τον πόλεμο. Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας». Ό στενός κύκλος συνεργατών και συμβούλων του, με τον τεράστιο μηχανισμό των μέσων ενημέρωσης να τους στηριζει, αντί απολογίας παρουσιάζουν τον εξευτελισμό τους, μα και την περιφρονηση προς την χώρα που εδειξαν με εξοργιστικη αλαζονεία οι εταίροι τους, σαν "νίκη".

Αν είναι δυνατον!

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

πρώτα γονυπετής, μετά έρποντας







Όταν μπαίνεις στο δωμάτιο των βιαστών σου υποκλινόμενος
Βγαίνεις έρποντας

Όταν δηλώνεις γονυπετής πως δεν θα αντισταθείς πια
Σε βάζουν να γλείψεις κι εκεί που έφτυνες

Όταν αποκαλείς τον βιασμό σου "πράξη έρωτα"
Βιάζουν και τα τέκνα σου και τα τέκνα των τέκνων σου



Κι όταν σε λίγο μας θυμήσεις πως κι ο Λένιν είπε:
"Πρέπει να κάνουμε και υποχωρήσεις"

Θα έχουμε ήδη κάνει εμετό, επιτέλους
Μετά απο τόσες αναγούλες



 ***
Image: El rapto de Europa, Pablo Picasso

τελικά την υπόγραψαν την δήλωση εξευτελισμού

Ε αϊ στο διάολο!!!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

άτιτλο


Βαρουφάκης: [...] Τέλος, τους παρακαλέσαμε να αλλάξουν την λέξη μνημόνιο με κάποιον ευφημισμό, διότι η λέξη μνημονιακός έχει καταντήσει βρισιά στην χώρα μας.


✴✴✴

με κομμένη την ανάσα



Είναι δυνατόν, με σώας τας φρένας, ένας έλληνας πολίτης να περιμένει κάτι άλλο απο συμβιβασμό και υποχώρηση σαν αποτέλεσμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ευρωπαίων πατρώνων της;

Ωραία δεν θα ηταν να ακουστεί κάποιο θαύμα  απόψε ώστε να έχουμε καμπανοκρουσίες και γιορτές;

Προσωπικά δεν κρατώ την ανάσα μου για το τι θα βγεί απ' το Γιούρογκρουπ. Αλλά ομολογώ πως είμαι περίεργος  να δω πόσο, σε τι βαθμο θα ξεφτιλιστούμε.

Δεν ξέρω τι λένε τα δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα - εδώ δεν ακούγεται τίποτε νεότερο εκτός απο αυτό:

Μετά απο προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ ελλήνων και γερμανών υπουργών "υπάρχει τώρα μια αρχική συμφωνία για ενα κοινό προκαταρκτικό κείμενο που θα παρουσιαστεί σε όλους τους υπουργούς" - Reuters - 

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα άγνωστες.
Δηλαδή το σασπένς έχει συνέχεια.

Εν τω μεταξύ στον χώρο γύρω απο τον Σύριζα εκφράζεται αισιοδοξία οτι θα επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά τι συμφωνία...

Το νοστιμοτερο που διάβασα είναι η δήλωση Στρατούλη: "Δεν διαπραγματευόμαστε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".

Αμάν πια! Θα μας κουφάνουν!

Του είπε κανένας του ...
(ας μην ακουστεί αυτο που με το ζόρι συγκρατείται στη γλώσσα μου. Αν κρατήσει αυτό το νούμερο για λίγο ακόμα, θα καταληξω με σύνδρομο Τουρέτ στο φινάλε!)
... του ειπε κανένας ότι στην  επιστολή του Βαρουφάκη προς Ντάισελμπλουμ έχουν σβήσει κάθε νήξη για  "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης";

Τα περί "διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και μετριάζματος του σημαντικού κοινωνικού κόστους της διαρκούσης κρίσης"' είναι αφηρημένες γενικότητες που τις έχουμε ακούσει απο πολλούς πρίν από αυτούς.

Μια ανάγνωση της επιστολής Βαρουφάκη δείχνει οτι το " λαμπρό" πόνημά του δεν είναι τίποτε άλλο από παραλλαγή του σχεδίου που ο Ντάισελμπλουμ κατέθεσε την πρώτη μέρα της συνάντησης του Γιούρογκρουπ. Σε τούτη την άθλια υπαναχώρηση του Β, και της κυβέρνησης πίσω του, έχει εξαφανιστεί κάθε νήξη για "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" και το κυριότερο: έχει σβηστεί κάθε αναφορά σε "πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα". Δύο βασικά στοιχεία του πολιτικού στίγματος που ο Σύριζα απεγνωσμένα θα επιθυμούσε να επιδείξει στην συμφωνία του Γιούρογκρουπ για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Ε, λοιπόν, γι αυτό ηταν αισιόδοξος ο Β και ο Σύριζα οτι θα επιτύχουν συμφωνία.
Ο άθλος της αθλιότητας θα είναι να κολλήσει κάποιος Βαρουφάκειος ευφημισμός σαν αντικατάσταση του όρου "μνημόνιο". Θα είναι ενα νέο Συμβόλαιο για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη; Θα είναι ενα Master of Financial Assistance Facility Agreement για αγγλομαθείς; 

Εγω λεω πως θα μας κάνουν έκπληξη με κάτι πιο εξωτικό.

Άντε να δουμε...


 Ολόκληρη η πρόταση της ελληνικής πλευράς στο Εurogroup:

Got it?

put your earphone on Yanis and listen carefully!
What you Greeks call "malakies" is over!
Got it?

[Βάλε τ' ακουστικό σου Γιανη και Άκου προσεκτικά!
Αυτά που εσείς οι Έλληνες αποκαλείτε "μαλακίες" τελείωσαν!
Τό 'πιασες?]

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

"επιμένουμε στο σαπούνι απ' το λίπος σας"



Ένα πικάντικα αστείο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου έγινε πρόφαση για να εκφράσει ο Τσίπρας το αυτονόητο - ότι "δεν μας χωρίζει τίποτα με τον γερμανικό λαό" -  και να καταφερθεί εναντίον της δημιουργίας κλίματος αντιπαράθεσης.

Το σκίτσο δεν σατιρίζει τον γερμανικό λαό, βέβαια.  Σατιρίζει καυστικά έναν πολιτικό που παίζει σημαντικό  ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικής της Γερμανίας.

Όμως,

όταν ολόκληρος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός σου (εσκεμένα αποκρύπτοντας την οικονομική καί ταξική φύση των εσωτερικών  ή διακρατικών αντιθέσεων) βάλλει κατά της Γερμανίας, όταν μιλάει για "γερμανική κατοχή", όταν  ένας δήθεν πατριωτισμός καθίσταται αντιγερμανισμός, όταν βασίζεις την στάση σου σε αντίθεση με τον "Μερκελισμό", οταν η γλίστρα σε εθνικιστικούς εναγκαλισμούς συνδιάζεται με τέτοια συγκαταβατικότητα  με οτιδήποτε διατηρεί την εξάρτηση και υποτέλεια του "έθνους" σου  που καταντά γελοιότητα,

τελικά, μια γελοιογραφία σε μάρανε;

✴✴✴

[Με αφορμή σχόλιο του  Κώστα Γρηγοριάδη  στον "Ημεροδρόμο", απ' όπου τα παρακάτω αποσπάσματα]

[...] Αλέξη γιατί ενοχλήθηκες και άσκησες ούτε λίγο ούτε πολύ λογοκρισία σε μια γελοιογραφία λέγοντας: «Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον γερμανικό λαό και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεσης που κάποιοι διαμορφώνουν. Όπως δεν βοηθά και δεν μας εκφράζει το προκλητικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή ναζί. Ήταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».Ας μην αναφερθούμε σε αυτήν την μεγάλη κουβέντα περί ορίων της σάτυρας και που αρχίζει και που τελειώνει το πρέπον.
Στην χώρα του Αριστοφάνη δεν μιλάνε για…σχοινί.
Ας μην μιλήσουμε για το ρόλο των γελοιογράφων [...]
Εσύ θα ήθελα σύντροφε Αλέξη να μου πεις αν έχεις την καλοσύνη γιατί θέλησες να δείξεις καλό παιδί και σε ποιούς;












Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

and now, kiss where you piss

Image: Beth Cavener Stichter. “Humiliation by Design,” 2009

και τώρα, φίλησε κατουρημένες ποδιές

Η Αυγή δημοσίευσε τα κείμενα Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, τα οποία αντιγράφω παρακάτω, ως πλαίσια αναφοράς των διαπίστωσεων που εκτίθενται εδώ.



Η στάση του Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει την παρατήρηση ότι η ανοχή που είναι διατεθειμένοι να δείξουν οι ευρωπαίοι εταίροι "μας", κύρια αυτοί που απο καίριες θέσεις χαράζουν την πολιτική της ΕΕ, είναι μηδενική, και ότι απαιτούν πλήρη συνθηκολόγηση χωρίς παιχνίδια για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Ο Μοσκοβισί, απ' τη μιά, προτείνει στο κείμενο συμφωνίας του Γιούρογκρουπ να γίνει αναφορά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης
"να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση". 
Συμπληρώνει βέβαια σαν προυπόθεση για το παραπάνω ότι
"Θα εξασφαλίσει πως όλα τα νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και  τους διεθνείς εταίρους της".

Ο  Ντάισελμπλουμ, απ' την αλλη, σβήνοντας τα περί "πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος" και άλλες γαρνιτούρες, ξεκινά το κείμενο του με την απαίτηση από την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει δήλωση (μέσω της συμμετοχής της στο Γιουρογκρουπ και υπογράφοντας το συμφωνητικό που ο ίδιος βάζει στο τραπέζι εκεί) ότι εκτιμά
"τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια" 

Και με αυτό τον τροπο να κλείσει ο κύκλος που ευθύνεται για το ότι
"Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση". 

Έτσι, απαιτείται να αξιολογήσει η σημερινή κυβέρνηση ως θετικα τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, με άλλα λόγια, να "φιλήσει τις κατουρημένες ποδιές τους", όπως λέει ο λαός, κάτι διόλου λιγώτερο απο δήλωση Μετανοίας!

Ειναι άξιο απορίας το γιατί επιδεικνύεται τέτοια εχθρότητα σε οτιδήποτε αμφισβητεί (ακόμα κι αν αμφισβητεί μόνο φραστικά) την πολιτική ορθότητα που έχει επιβληθεί απο τα μεγαπώλια της Ευρώπης, με το διαπλεκόμενο μ' αυτα χρηματιστικό κεφάλαιο σε πρωτοκαθεδρική θέση ανάμεσα τους; 

Είναι άραγε απλά τόσο "ανόητοι" ώστε, όπως λέει ο Κρούγκμαν, να "έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό";
Και αληθεύει οτι "αντί να της παραχωρήσουν κάποιο χώρο, προτιμούν να την δουν να χρεοκοπεί και πιθανώς να εγκαταλείπει το ευρώ, με τα συντρίμμια να αποτελούν το μάθημα σε όποιον άλλο σκεφτεί να ζητήσει ανακούφιση"; 

Δεν αποκλείεται, αν πίστευαν πως η Ελλάδα, ή μάλλον η σημερινή κυβέρνησή της, δεν θα υποχωρούσε στους εκβιασμούς τους... 

Το θέμα είναι οτι η ανελέητη στάση τους δεν είναι αποτέλεσμα μιας  "εκπληκτικής και τρομακτικής έλλειψης σοφίας" που, κατα τον Κρούγκμαν, τους χαρακτηρίζει . Πρόκειται για αποτέλεσμα μιας επαρκώς φιλοσοφημένης ψυχρής λογικής που εκφράζει ανεπίστροφες  αλλαγές στον καπιταλισμό.
✴✴✴✴

[Στο επόμενο, περισσότερα σε σχέση με  το ερώτημα "γιατί τοση εχθρότητα;]
✴✴✴

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

"Οι ευφημισμοί είναι η δύναμη μας"


Στην φωτογραφία ο τύπος αυτός λέει: 'άν δεν φοβόμουν θα ήμουν τρομακτικά επικίνδυνος'. Το πρόβλημα είναι ότι είσαι πιο επικίνδυνος όταν φοβάσαι.

Το προχτεσινό έντυπο της Guardian φιλοξενεί στις κεντρικές σελίδες, "στο σαλόνι", όπως λένε, μια σχεδόν ολοσέλιδη φωτογραφία του Βαρουφάκη, ως εικονογράφηση σε αφιέρωμα σε αυτόν, όπου κυρίως  επαναλαμβάνονται τα γνωστά περί του ύφους και του προφίλ του, με αναφορές στην μετεωρική άνοδο του σε νέους αστερισμούς διασημότητας. Το πλέον ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό όπου ο Β δηλώνει χωρίς υπεκφυγές πως επιθυμεί μίαν αμοιβαία συμφωνία που θα "σώζει τα πρόσωπα", δηλαδή θα σώζει την εικόνα και υπόληψη των συμβαλλόμενων ( σελ. 29, Σαβ. 14 Φεβ. 2015).

Αυτολεξεί είπε:

'let's find a face- saving phraseology, a face- saving [way out]. We are good in Europe at that. Euephimisms are our strengths'

[Μετάφραση: "ας βρούμε μια φρασεολογία διασωστική για τα πρόσωπα μας, μια διέξοδο που θα διασώσει τα πρόσωπα μας. Είμαστε καλοί σε αυτό στην Ευρώπη. Οι ευφημισμοί είναι η δυναμη μας"]. 

 Έτσι(!), και τόσο απροκάλυπτα!

Αυτά τα λέει δύο μέρες πριν την συνάντηση του Γιούρογκρουπ, και ακούγεται μάλλον σαν να εκλιπαρεί, αυτός και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, ζητώντας ένα συμβιβασμό ο οποίος δεν αλλάζει τίποτε από το πνεύμα του μνημονίου εκτός από το τυπικό της επιτήρησης μέσω της "τρόικα"! Όπως όμως έδειξε το αποτέλεσμα, οι εταίρες "μας" δεν δείχνουν διάθεση να παίξουν παιχνιδάκια, ούτε με μια ανώδυνη μικροαλλαγή στους κανόνες, η οποία προτείνεται από τον κυβερνώντα Σύριζα, μέσω Βαρουφάκη.

Η τελευταία σανίδα "σωτηρίας του προσώπου" του Σύριζα, λοιπόν, είναι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο του Μοσκοβισί που προτείνει διατήρηση και "πάγωμα"  του τρέχοντος" προγράμματος μέχρι Ιούλιο- Αύγουστο, δηλαδή να συνεχιστεί η "μια από τα ίδια" χωρίς περαιτέρω μέτρα που είτε θα συμπληρώνουν είτε θα αμφισβητούν το γράμμα και πνεύμα του μνημονίου.

Το γιατί χτες δεν το δέχτηκαν αυτό και αν σήμερα ή αύριο θα γίνει δεκτό, όπως ελπίζει ο Β, θα το δούμε αύριο, με λίγη ακόμα υπομονή. Όμως, το κύριο ερώτημα είναι, αν δεν κάνει τίποτε μέχρι το Αύγουστο ο Σύριζα, τι θα κάνει μετά;

Χρειάζεται μια Κασσάνδρα για να προβλεφτεί πως, αν δεν έχει το σθένος ή την πρόθεση να κάνει κάτι τώρα, ουδέποτε θα κάνει κάτι παραπάνω; Η μόνη έγνοια φαίνεται πως είναι να "κυβερνήσει" για κάνα εξάμηνο με τρόπο που αυτή, η πρώτη στην ιστορία μας "κυβερνώσα Αριστερά" δεν θα είναι στην πράξη καθόλου κυβερνώσα, λειτουργώντας ως προσωρινή, υπηρεσιακή κυβέρνηση;

Μέχρι στιγμής όμως, ούτε αυτό είναι αρεστό στους "συνδιαβουλευτές μας".

"Μα επιτέλους τι θέλουν από μας αυτοί οι τόσο ανένδοτοι εταίροι μας;" αναρωτιούνται κάποιοι που θεωρούν την πολιτική απλή εφαρμογή κάποιας θεωρίας παιγνίων.

Τίποτε λιγότερο κύριοι από το να πετάξετε και τις μάσκες!

Υγ

Yanis, listen to me: This is not a game! And if it is, to you, the game is up, to them!

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Να πεινάσεις, να τρελλαθείς, ή ν' αυτοκτονήσεις




Δεν πρόκειται να πεθάνω
Εύκολα,
Έχω κάτσει στης αυτοκτονίας τα κρεβάτια σας
Σε μερικές από τις χειρότερες
Τρύπες της Αμερικής
Άφραγκος και τρελός έχω κάνει,
Εννοώ θεοπάλαβος, ξέρεις,
Μεγάλα δάκρυα, το καθένα στο μέγεθος της μπάσταρδης καρδιάς σας
Να κυλούν κάτω,
Κατσαρίδες στα παπούτσια μου
Ένας βρώμικος γλόμπος σαράντα βολτ από πάνω
Και ένα δωμάτιο που βρωμούσε τσίκνα,
Ενώ οι πλούσιοι σας
Οι φευτοδιάσημοι σας
Γελούσανε σε ασφαλή μπαγιάτικα μέρη
Μακρυά απο δω,
Μου δώσατε κρεβάτι αυτοκτονίας με δύο επιλογές
Όχι τρεις:
Να πεινάσεις, να τρελαθείς, ή ν' αυτοκτονήσεις.

Προς το παρόν απολαύστε τα ταξίδια σας στο Παρίσι, όπου
Συναναστρέφεστε μεγάλους ζωγράφους και κορόιδα,
Αλλά εγώ ετοιμάζομαι για τα μάτια σας και τον εγκέφαλο σας και
Τα  πλυντήρια πιάτων τις βρώμικες ψυχές σας.
Εσείς, οι άνθρωποι που έχετε δημιουργήσει ένα χοιροστάσιο για μυριάδες
Να ασφυκτιούν αθόρυβα εκεί μέσα -
Από την Ινδία ως το Λος Άντζελες
Από το Παρίσι ως τα βυζιά του Νείλου -
Έχετε γαμηθεί ανάποδα
Εσείς σπυριάρηδες λεφτάδες ανασφαλείς και ερεθιστικοί
Καταραμένοι κρετίνοι πασαλειμμένοι λευκοί
Με τα ατσαλάκωτα πουκάμισα, τις ατσαλάκωτες συζύγους
Και ναι, ναι με τις ατσαλάκωτες ζωές σας,
Πάρτε δρόμο, φύγετε
Μακριά
Πηγαίνετε στο Παρίσι
Όσο σας μένει χρόνος
Τώρα που σας αφήνω.

Οι χαρούμενοι κολασμένοι με τη σκαπάνη (βλέπε Markham)
Δεν μ' άκουσαν που τους φώναξα,
Αλλά θα βιάσουν τα παιδιά σας και θα φάνε τους  χοίρους σας
Και οι ουρανοί θα καίγονται με κοράκια και κραυγές σας,
Καθώς θα λογοδοτείτε για αιώνες
Αφόρητης ταπείνωσης και εμπαιγμού
Και θα λογαριαστούμε τότε
Σας ξέρουμε ήδη
Σας γνωρίζαμε πάντα.
Η δύναμη του άτολμου
Μπροστά σαν τεράστιος και αέναα όμορφος κύκνος,
Όχι μαλακίες, φίλε
Κοίτα ψηλά, κοίτα, κοίτα ψηλά
Κι ο άνθρωπος με τη σκαπάνη κολασμένων
Τώρα πετά πάνω απ' το Μιλγουόκι
Μ' ένα μειδίαμα
Πιο όμορφος από τον ήλιο
Με χάρη πιο μεγάλη απ' αυτήν  όλων των άσχημων πληγών
Πιο αληθινός από σένα
Εμένα ή οτιδήποτε.

✴✴✴

Starve, go mad, or kill yourself Του Charles Bukowski


Μετάφραση  απο red rock views
Το πρωτότυπο στα αγγλικά (μετά απο πολύ ψάξιμο online) το εντόπισα εδω
Image borrowed from here]

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Σαν πήρα έναν κατήφορο




Το ποτάμι απόβλητων της πολιτικής φουσκώνει.

Τώρα και ο Σ. Θεοδωράκης, δεν περιμέναμε δα και κάτι άλλο, μέσα με τα μπούνια:
«Να σας το πω, όπως το νιώθω. Αν ο Πρωθυπουργός ειλικρινά πιστεύει όλα αυτά, που είπε στη συνέντευξη τύπου για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, εμείς είμαστε στο πλευρό του» [...]
«Αρκεί βέβαια κάποια στιγμή να πούμε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Και επειδή κάποιοι στην Αθήνα  έχουν ήδη αρχίσει να μουρμουράνε και να δυσανασχετούν, καλούμε τον κύριο Τσίπρα να μη διστάσει και να μη φοβηθεί» [...]
«Η Κοινοβουλευτική δύναμη  του Ποταμιού είναι εδώ για να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Το σημαντικό είναι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία και να ριχτούμε όλοι στη δουλειά».
Ε, βέβαια. Με το 70% να λείπει απο το μνημονιο, ή να μην είναι μνημόνιο, έχουμε δουλειά μπροστά μας για να συμπληρώσουμε το κενό. Τι δηλαδή; Με 30% μνημονίου θα τη βγαλουμε;

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν. Από τη Δευτέρα που αναμένεται να "υπάρξει συμφωνία", δηλαδή να σταματήσουμε να λέμε ασυναρτησίες στους εταίρους μας, θα "ριχτούμε όλοι στη δουλειά"...

... με τέτοια ορμή που θα παρασύρουμε" λιθάρια ριζιμιά".


"Να μη διστάσει και να μη φοβηθεί" και κυρίως να μην ντραπεί ο Τσίπρας λοιπόν.

Κι ας αφήσει πίσω, όπως είπε ο ποιητής,

"τους δειλούς, μοιραίους κι άβουλους αντάμα
Να προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμα"
✴✴✴


Το σκίτσο απο http://roussosk.deviantart.com/art/Stavros-Theodorakis-456397850
.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ώρα για αγγαλίτσες



Τα αποσιωπητικά στο τιτίβισμα της Αδώνιδος είναι κρυπτικά!

Μια προφανώς πρέπουσα συγγνώμη δεν έχει ειπωθεί...

Συγγνώμη να ζητά ο Αλέξης απο μας, που μας τρόμαζε σκίζοντας το μνημόνιο πριν τις εκλογές, ή ο Άδωνις που μας τρόμαζε σκίζοντας τα ιμάτια του για την επικείμενη καταστροφή πρίν τις εκλογές;

Τέλος πάντων, αυτά ανήκουν στα "περασμένα ξεχασμένα".

Τώρα ηρεμήσαμε.
 Ώρα για αγγαλίτσες! 

Καλά ρε παιδιά, τι σπρώχνετε;



Ενώ στην Ευρώπη η συνθηκολόγηση περνάει με ασφάλεια  πάνω απο τη γέφυρα που έχτισε ο Σύριζα, με πρωτομάστορα τον Β, στην Ελλάδα η γέφυρα είναι  ήδη έτοιμη από μέρες.

Όλο το πολιτικό φάσμα μέσα στη βουλή και απέξω, με τους "μηχανικούς" διαμόρφωσης της κοινής γνώμης σε έξαρση, σπεύδει να στηρίξει τους χειρισμούς της άκρας πολιτικής χειριστικότητας -

εκτός απο...

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που έξαφνα γίνεται συμπολίτευση, δια στόματος του Κυρ. Μητσοτάκη, ήδη χαιρέτησε την "στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό" του Σύριζα και υποσχέθηκε πως, αν συνεχίσει έτσι, οι «76 βουλευτές της θα του παρέχουν τη στήριξή τους».

Ο Κυριάκος τα είπε όλα, και για λογαριασμό όλων -

εξαιρουμένου μόνο του έρημου του... :

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσέρχεστε έχοντας τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τη στήριξη σίγουρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετύχετε μια λύση η οποία θα είναι εθνικά ωφέλιμη, η οποία θα μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο»
[...]
«Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η Ελλάδα πάντα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό αξίωμα, αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο αξίωμα στο οποίο πιστεύω ότι σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα συμφωνούμε»
[...]
«να συμφωνήσουμε ως χώρα σε ένα συνεπές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οφείλω να επισημάνω ότι αυτό το οποίο είπατε σήμερα, ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου είναι στη σωστή κατεύθυνση - δεν το είπατε για πρώτη φορά, το είπατε και στη Γερμανία - εγώ το ακούω πολύ θετικά. Είναι πράγματι έτσι». 

Καλά ρε παιδιά, τι σπρώχνετε; Με λίγη υπομονή, όλοι θα φτάσουμε στο ταμείο. Που πήγαν οι καλοί τρόποι κι ο πολιτισμός σας; 


"Ευρωπαίοι" σου λέει...
Ντροπή!

Έτσι που κάνετε θα καταλήξουμε από τώρα να λέμε όλοι πως είχε δίκιο το...
τέλος πάντων, αυτό που έλεγε πως υπάρχουν μόνο δύο κόμματα στη βουλή!



✴✴✴
Cartoon borrowed from here

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Όταν είσαι 70% μ...

and i can count!

Όταν είσαι 70% μ...

(όχι, δεν αποσιώπησα την λέξη μαλάκας) -
ολόκληρο το ερώτημα στον τίτλο είναι: Όταν είσαι 70% μνημονιακός... το υπόλοιπο 30% τι μπορεί να είσαι;

Ο Βαρουφάκειος Συλλογισμός που ακολουθεί μπορεί να μας βοηθήσει:

«Τι δεχόμαστε από το μνημόνιο; 0%»
«Δεχόμαστε το 70% των μεταρρυθμίσεων [του μνημονίου], γιατί αυτά δεν είναι μνημόνιο!».
          Αναρωτιέμαι τώρα:
Αν το 70% του μνημονίου δεν είναι μνημόνιο και το 30% είναι, τότε τι έγινε το υπόλοιπο 70% του μνημονίου που δεν είναι μνημόνιο;  
Ας ξανατεθεί το ερώτημα σε άλλη λογική βάση: Αν 30% συν 70% δεν ισούται με το 100% του μνημονίου, τότε πως προκύπτει ολόκληρο το μνημόνιο;
Αν πάλι το 70% του μνημονίου που αποδέχομαι δεν είναι μνημόνιο, τότε δεν αποδέχομαι ούτε το 70% του μνημονίου που είπα ότι αποδέχομαι...
Τώρα μπερδεύτηκα...
 
Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι ολόκληρο το μνημόνιο δεν ήταν ποτέ... ολόκληρο το μνημόνιο. Μήπως μας ξεγέλασαν οι εταίροι μας κι η τρόικα, και μας έδωσαν ένα λειψό μνημόνιο; Διότι αν είναι έτσι  πρέπει να το συμπληρώσουμε με άλλα 70% μνημόνιο, για να το ξεσκίσουμε μετά ολόκληρο; Εμείς μισές δουλειές δεν κάνουμε. 
Αλλά πάλι δεν λύνεται το μυστήριο των ποσοστών που δεν υπακούν στην αριθμητική, και στην λογική, κι η σύγχυση μου παραμένει. Διότι αν ολόκληρο το μνημόνιο  ήταν μονο κατά το 30% μνημόνιο, τότε πως εξηγείται οτι ολόκληρο το μνημόνιο δεν είναι το 100% ολόκληρου του μνημονίου; 
Ξύνω την (ψεκασμένη) καράφλα μου. 
Βγάλατε νόημα;
Όχι;
…….

ούτε κι εγώ!
👏👏👏

Image borrowed ftom here

ο άθλιος οπορτουνισμός του ενός, πολιτική καταξίωση του άλλου



Βάλλοντας κατά της σαβούρας ξεπουλημένων διανοουμένων, ο  Στέλιος Ελληνιάδης εντυπωσιάζεται με τον  “ζήλο και  τον φανατισμό” που επιδεικνύουν υπερασπιζόμενοι “την καθεστηκυία τάξη” και, ενώ με τους αριστερούς βγάζουν “φλύκταινες”,  το Σαμαρο-Βενιζέλικο αχρείο σινάφι δεν τους “χαλάει”.
Καταλήγει:
“αν ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος παθαίνει αλλεργία με τον Τσίπρα, μ’ αυτούς θα έπρεπε να παθαίνει σύφιλη!”

Κάποτε ήταν δύσκολο ένας απλά σκεπτόμενος άνθρωπος να μην διακρίνει διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τώρα τα στερεά, υγρά και αέρια τους έχουν συγκεραστεί στο ίδιο δηλητηριώδες μείγμα και τα σώματα τους είναι  αδιαχώριστα στην συνείδηση του κόσμου.

Ισχύει όμως ακόμα η νουθεσία να μην θεωρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ίδιο κι όμοιο με το αχρείο σινάφι που αντικατέστησε και, αν ναι, για πόσο ακόμα; Κάποιος με υπέρμετρα καλή προαίρεση θα έλεγε πως αυτό εξαρτάται από το πως θα δράσει στην δοσμένη, σημερινή συγκυρία η οποία δεν θα διαρκέσει για πολύ, όπου ανοίγεται μια πρωτόγνωρη δυνατότητα: αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε τώρα να συγκρουστεί με αυτούς που έχουν φέρει την χώρα στην σημερινή κατάντια της (με τους υπόλογους σ' αυτήν, μέσα κι έξω από τα σύνορα της), για να δώσει στον κόσμο αυτά που του αφαίρεσαν με την βια στα χρόνια του μνημονίου, μόνο αυτά κι όχι περισσότερα, θα είχε ένα ρεύμα λαού πίσω του που θα μπορούσε να φουσκώσει σαν τσουνάμι.

Όμως, δυστυχώς, ένας τέτοιος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εννοηθεί μόνο ρομαντικά και αφηρημένα. Συγκεκριμένα, λοιπόν, ποιος ΣΥΡΙΖΑ, με ποίους στην ηγεσία και σε θέσεις κλειδιά θα έκανε κάτι τέτοιο; Στο κέντρο των τεκταινόμενων που οδηγούν σε μια νέα Βάρκιζα δεν βλέπουμε μόνο Βαρουφάκηδες να προσωποποιούν την μετενσάρκωση ενός ξεφτιλισμένου ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ πριν το εμετικό φαινόμενο της επάνδρωσης του με μπασταρδεμένα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν φορέας μιας αρρώστιας που λέγεται καιροσκοπισμός. Μια αρρώστια, που μόνο την παγιδευμένη εργατική τάξη δεν μπορεί να μολύνει,  αργά ή γρήγορα και πάντα επώδυνα, μετατρέπει έναν πολιτικό οργανισμό με ευρύ λαϊκό έρεισμα σε αποκρουστικά αποστεωμένο ομοίωμα το εαυτού του. Όχι όμως πριν εξαπλωθεί γύρω του η σήψη από την αποσύνθεση του.


Το αναπότρεπτο αυτής της αποκρουστικής αποστέωσης εκφράζεται σαν θλιβερό πεπρωμένο για ένα λαό που δεν μπορεί να αποβάλλει την τάση να επιλέγει την πρόχειρη κι εύκολη λύση του προβλήματος του, η οποία είναι πάντα η λάθος λύση ακριβώς γιατί το πρόβλημα του δεν είναι ποτέ τόσο απλό κι εύκολο.


Μέχρι να φανεί το λάθος της επιλογής, ο άθλιος οπορτουνισμός του ενός, όπως περίπου είπε ο Φρήντμαν, είναι η πολιτική καταξίωση του άλλου.


Υγ

Ή "αυτός που για τον καποιον είναι οπορτουνιστής για κάποιον άλλον είναι καταξιωμένος, ικανός πολιτευτής"... 

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

επανάληψη της ιστορίας σαν... τσίρκο.


Από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ με τον ΓΑΠ πρωθυπουργό  έως την άνοδο του Σύριζα με πρωθυπουργό τον Τσίπρα έκλεισε ένας κύκλος. Στο άνοιγμα του επόμενου, του τρέχοντος κύκλου, χρειάστηκε ένας νέος ΓΑΠ, ή κάποιος με Παπανδρεϊκές, παλαιοπασοκικές δεξιότητες, και καταβολές για να μετατρέψει ταχυδακτυλουργικά ένα ανερχόμενο ρεύμα υπέρ της σύγκρουσης με την ΕΕ σε συνθηκολόγηση και συνάμα αθέτηση της υπόσχεσης του Σύριζα σ' αυτούς που τον πίστεψαν. Κρατώντας την πισινή, ο πρωθυπουργός, αφήνει χώρο ελεύθερο ώστε αυτός ο "κάποιος" να είναι ο Βαρουφάκης, τον οποίο μεγάλη μερίδα του τύπου μετατρέπει σε "θρύλο", την ώρα που ξεδιπλώνει μια όχι και τόσο εκθαμβωτική οφθαλμαπάτη μπροστά στα μάτια μας. Επειδή η ταχυδακτυλουργία  του είναι τόσο προφανής καθίσταται αφόρητη σε γελοιότητα -  ένα νούμερο τσίρκου που συνιστάται από την θολούρα των δήθεν πληροφορημένων τεχνοκρατικών προτάσεων για δήθεν προσωρινή έξοδο από το δήθεν αδιέξοδο της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Φορτωμένος με "δήθεν", μας λέει ότι πάει στο Eurogroup  με πέντε καινοτόμα σημεία.

Ουαου!!!

Έχετε ξανακούσει για " πέντε σημεία"...
Μήπως είναι τα "πέντε σημεία" της τότε "άμεσης" πρότασης του Σύριζα, το 2012;

Ας τα θυμηθούμε:

1. κατάργηση όλων των νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις
2. κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και ειδικά την μετενέργεια
3. θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με απλή αναλογική και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών
4. Δημόσιο έλεγχο στο Τραπεζικό σύστημα.
5. Δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το επαχθές του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Από τότε μεσολάβησαν επεισόδια προσαρμογής των ποδιών του Σύριζα έτσι που τώρα να χωράνε στα παπούτσια που κληρονομεί από το αποθανόν  ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω πέντε σημεία, που κι αυτά ημίμετρα ήταν, ξεχάστηκαν. Τώρα έχουμε  τα πρώτα και άμεσα κυβερνητικά πέντε "τέρατα και σημεία" του Σύριζα που πάει να παρουσιάσει σαν γεφύρωμα της "ρήξης" της Ελλάδας με την ΕΕ.

 ♋♋♋♋♋

Τι θα παρουσιάσουμε εμείς, οι κάργα ριζοσπάστες, λοιπόν, αύριο στους επιβήτορες μας με αγγελιαφόρο τον Γιάνη;


  • Συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου. Δηλαδή την ανάγκη να μας δοθεί χρόνος για να τους πείσουμε ότι είμαστε καλύτεροι (Καραγκιόζηδες) από τους προηγούμενους. Και να υπενθυμίσουμε ότι δεν συμφέρει κανένα να καεί το χαρτί μας τόσο γρήγορα.
  • Θα ορκιστούμε ότι το 70% του μνημονίου θα το κάναμε εμείς και χωρίς μνημόνιο. Και ότι για το υπόλοιπο τώρα δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε κάτι που  θα τους δυσαρεστούσε.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ από τους προηγούμενους. Εμείς θα το βελτιώσουμε ανεβάζοντας το ποσοστό στο 1,5%. Έτσι, για να τους πείσουμε ότι στην ουσία είμαστε πιο μνημονιακοί, έστω και κατά 0,01 %.
  • Το χρέος, μπορεί να αναδιαρθρωθεί μέσω ενός μενού από swaps. Το τι ακριβώς swaps έχουμε κατά νου, θα το προφέρει κατ' ιδίαν και ψιθυριστά ο αγγελιαφόρος μας. Πάντως, ήδη γνωρίζουν πως ο όρος 'swap' μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά δεν σημαίνει κούρεμα ούτε διαγραφή χρέους.
  • Θα αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ. Θα τους θυμίσουμε ότι την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που παρουσίασε ο κ. Γκουρία, το Νοέμβριο του 2013, την στήριξε και η προηγούμενη κυβέρνηση που τους άρεσε καλύτερα. Μάλιστα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης είχε πει πως η κυβέρνηση του θα  υιοθετούσε τις προτάσεις  "επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος". Εμείς θα φέρουμε και τον κ. Άνχελ Γκουρία μαζί μας για να μην έχει κανείς αμφιβολία για τις προθέσεις μας.

Αυτό δεν είναι επανάληψη της ιστορίας σαν τραγωδία ή φαρσοκωμωδία, αλλά σαν τσίρκο.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ξεπερνώντας τα όρια της φρικωδίας



Μια χώρα, όπως η Γερμανία  που παίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της "οικονομικής ευρωστίας" της, δεν χρειαζεται, ουτε θα μπορούσε ποτέ να έχει "ηθικό πλεονέκτημα" σε σχέση με άλλες που αναγκαστικά καθίστανται ακόλουθες της. Η υπεροχή της είναι συνυφασμένη με την ιμπεριαλιστική φύση της. Είτε δεχτούμε την ύπαρξη αταξικής, οικουμενικής ηθικής, είτε όχι, δεν μπορεί να υπάρχει ηθική βάση στην εκμετάλευση μιας χώρας απο άλλη, ουτε και με αστικούς φευτοηθικούς όρους. Απλά, οι αστοί, μη μπορώντας να στηρίξουν ηθικά την ιμπεριαλιστική εκμετάλευση μιας χώρας από άλλη, αρνούνται πως υφίσταται ή την καλύπτουν κάτω από σωβινισμό.

Το να ζητάμε, λοιπόν, "ηθικό πλεονέκτημα" απο μια ιμπεριαλιστική χώρα είναι εν τοις όροις αντίφαση. 

Η δράση του ιμπεριαλισμού με την μορφή του ναζισμού είναι ο καπιταλισμός απογυμνωμένος απο κάθε ηθική αμφίεση, είναι άρνηση ακόμα και της αστικής φευτοηθικής. 

Σε τετοιες συνθήκες, η δράση των μονοπωλίων, τα οποία συνιστούν το οικονομικό υπόβαθρο του ιμπεριαλισμού, αποχαλινώνεται εντελώς, ξεπερνώντας τα όρια της φρικωδίας.

Αυτό μας υπενθυμίζει το άρθρο που αναδημοσιεύεται εδω.

❇❇❇

Κύριε Σόιμπλε η πόρτα σας…μπάζει κι” έχει οσμή αίματος! Του ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (απο τον ημεροδρόμο)

Μια χώρα που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη δεν αρκεί νάχει οικονομική ευρωστία. Απαιτείται και ένα ηθικό πλεονέκτημα. Και τι σημαίνει μια χώρα νάχει ηθικό πλεονέκτημα το γνωρίζουν καλά οι Γερμανοί διανοούμενοι που έχουν μελετήσει καλά την ελληνική Γραμματεία. Πάμε λοιπόν:
Η οικονομική ευρωστία της Γερμανίας στηρίζεται σήμερα σε κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας που είναι θεμελιωμένοι σε αίμα ανθρώπινο.
Έχουμε και λέμε:
1.Bertelsmann
Ιδρύθηκε το 1845 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Χίτλερ, στηρίζοντας την προπαγάνδα του αντισημιτισμού με έκδοση βιβλίων. Ο ιδρυτής της, Mohn, έκανε σημαντικές δωρεές στο Χίτλερ κι ήταν μέλος των Ες- Ες. Στα εργοστάσιά του, στη Λιθουανία και την Ουκρανία, δούλεψαν χιλιάδες Εβραίοι σε καθεστώς δουλείας.
2. KodaK
Είχε συναλλαγές με τους Ναζί και στα εργοστάσιά της δούλεψαν πάνω από 350 Εβραίοι σε καθεστώς δουλείας.
3. Hugo Boss
Σχεδίασε τις στολές των Ες- Ες και της ναζιστικής νεολαίας. Χρησιμοποίησε 140 εργάτες εβραϊκης καταγωγής, κρατούμενους, κι” ο αριθμός τους αυξήθηκε με άλλους σαράντα αιχμαλώτους πολέμους από τη Γαλλία.
4.IBM
Παρείχε πληροφορίες στους Ναζί για τον εντοπισμό των Εβραίων και συνέβαλε στην εξόντωσή τους από τον Χίτλερ. Εξέλιξε τα αυτόματα συστήματά της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
5.Bayer.
Θυγατρική τής IG Farben. Δώρισε 81.000.000 μάρκα στο χιτλερικό καθεστώς. Είχε τα εργοστάσια της πλησίον του Άουσβιτς για νάχει εργατικά χέρια δωρεάν. Υπολογίστηκε οτι πάνω από 350.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σ” αυτά τα εργοστάσια.
6. Siemens
Χρησιμοποίησε κρατουμένους στα εργοστάσια της. Το 2001 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν για να προωθήσει προϊόντα της έκαμε χρήση της λέξης Zykon. Το Zykon ήταν το θανατηφόρο εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων.
7. ΒMW
Ο ιδρυτής της εταιρίας χρησιμοποίησε δούλους στα εργοστάσια παραγωγής όπλων και το 1933 έγινε μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, κάτι που του εξασφάλισε πακτωλό χρημάτων. Η εγγονή του παραδέχτηκε ότι η αυτοκρατορία χτίστηκε από την εκμετάλλευση 50.000 αιχμαλώτων πολέμου. Ο παππούς της υποχρέωνε τους αιχμαλώτους να εργάζονται με απειλή εκτέλεσης. Στο εργοστάσιο του στο Αννοβερο υπήρχε ειδικός χώρος εκτελέσεων.
8. Audi
Χρησιμοποίησε πάνω από 20.000 αιχμαλώτους πολέμου στα εργοστάσια της. Πριν λήξει ο πόλεμος έστειλε 688 στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μετά το τέλος του πολέμου αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων.
9. Daimler Benz μερσεντές
Δούλεψε για το στρατό του Χίτλερ. Στα εργοστάσιά της είχε πάνω από 63.000 κρατουμένους στρατοπέδων που δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Τα εργοστάσιά της φυλάσσονταν από τα Ες- Ες.
10. Deutshe BanK
Αγόρασε 4.446 κιλά χρυσό από την κεντρική Τράπεζα του Ναζιστικού καθεστώτος. Τα 744 απ´ αυτά προερχόταν από κρατουμένους στρατοπέδων συγκέντρωσης. Παραχώρησε επίσης δάνειο στο Χίτλερ για την κατασκευή του Άουσβιτς. Το 1998 αποδέχτηκε την ηθική ευθύνη.
11.Opel
Ήταν η δημιουργός του πρώτου θαλάμου αερίων.
12. Puma
Ο συνιδρυτής της, Ντάσλερ, χρησιμοποίησε χιλιάδες κρατουμένους των στρατοπέδων για να δοκιμάζουν τα παπούτσια του σε στίβος αντοχής.
13.Volkswagen
Τέσσερις στους πέντε εργάτες της υπήρξαν κρατούμενοι στρατοπέδων. Συνεργαζόταν στενά με το Χίμλερ που της έστελνε εργάτες από το Άουσβιτς.
Κύριε Σόιμπλε!
Όλοι αυτοί «στηρίζουν» σήμερα το «Γερμανικό θαύμα». Ως εκ τούτου απέναντι στην Ευρώπη πρέπει να αισθάνεστε ενοχή. Διότι τι θα πει αποκηρύξατε το Ναζισμό; Σάματις σας έπαιρνε να κάνετε αλλιώς; Αποκηρύξατε το Ναζισμό, αλλά στα φυντάνια του στηρίζετε την οικονομία σας. Και ειδικά απέναντι σ” αυτόν τον τόπο στερείστε ηθικού πλεονεκτήματος…
Ως εκ τούτου, κακώς σας αντιμετωπίζουμε έστω με το μίνιμουμ της διπλωματικής ευγένειας.
Βγάλε λοιπόν το σκασμό γιατί το αίμα είναι ακόμα νωπό

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

είναι ξύπνιος ή κοιμάται αυτός;


Κι είπα στο χρόνο να μη σε ξυπνήσει. 
Ή, πιο καλά, να σε ξυπνήσει όσο μπορούσε αργότερα, 
γιατί πολλές φορές τα πράγματα γίνονται μια φορά 
Κι  ας είναι οι μέρες όλες ίδιες και ο ήλιος αιώνιος. 

Νικηφόρος Βρεττάκος





Μεταφορικά μιλώντας, κοιμάται ο Βαρουφάκης ή είναι ξύπνιος;

Είναι ξύπνιος ή κοιμάται βαθιά  αν περιμένει από τους εγκάθετους στο κύκλο της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας  και επέκεινα να δουν την "εξυπνάδα" αυτού που προτείνει; Για πολλούς ο Βαρουφακης είναι ξύπνιος(!), ζητάει από αυτούς που ονομάζει εταίρους "μας", να υιοθετήσουν έναν πιο έξυπνο τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, για να αμβλυνθούν κάπως οι αντιθέσεις που οξύνει η εμμονή για αντιμετώπιση του με τον ίδιο, γνωστό μας τρόπο, εμμονή εκφραζόμενη από τους εταίρους "μας" (κυρίως από αυτούς που ακολουθούν την γερμανική γραμμή, ήτοι από τους πιο σθεναρούς υπερασπιστές των συμφερόντων του χρηματιστικού κεφαλαίου - γερμανικού ως επί το πλείστον στην Ευρώπη).

Σε πρόσφατη εκπομπή του ο Max Keizer, παραδείγματος χάριν, λίγο ως πολύ είπε πως ο Βαρουφάκης προτείνει κάτι πολύ έξυπνο, αλλά οι χοντροκέφαλοι στην Ευρώπη δεν θέλουν να το καταλάβουν (οι από γερμανόφωνα ή γερμανογενή έθνη υδροκέφαλοι, θα πρόσθετα).

Και τι είναι αυτό;

Λέει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί ότι θα χρεοκοπήσει, διότι είναι ήδη χρεοκοπημένη, όπως χρεοκοπημένος ήταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Γιατί λοιπόν  να μην προσεγγίσουν το πρόβλημα αλλιώς, αντιμετωπίζοντας την όπως αντιμετωπίστηκαν οι τράπεζες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Εργαλεία υπάρχουν. Με δοσμένο ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, ο δανεισμός της μπορεί να γίνει με όρους με τους οποίους οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ, ήτοι με συμβολικά, χαμηλά επιτόκια. Μπορεί η χρηματοδότηση για ένα κούρεμα να προκύψει από το φρεσκο-τυπωμένο χρήμα, το οποίο, παρεμπιπτόντως, πάλι οι "εταίροι" μας ετοιμάζονται να δώσουν στο χρηματιστικό κεφάλαιο.

"Μπορούμε να κάνουνε ετούτο, το άλλο, το παράλλο" (για να αμβλύνουμε αντιθέσεις, να σώσουμε τον καπιταλισμό μας), μπορεί να τους λέει ο κάθε έξυπνος Βαρουφακης που δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταλάβει, ότι δεν είναι ο καπιταλισμός γενικά αυτό που υπερασπίζονται οι "εταίρες" του σαν εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Αυτό που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και θα το κάνουν ακόμα κι αν αλλάξει ο καπιταλισμός που πασχίζει να σώσει ο εν λόγω "ξύπνιος",  με τρόπο που να μην τον αναγνωρίζουμε πια.

Ο καπιταλισμός έχει αλλάξει και ένα γνώρισμα αυτής της αλλαγής είναι ότι το δεσπόζον χρηματιστικό κεφάλαιο και τα μεγαπώλια με τα οποία διαπλέκεται δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν λειτουργήσουν σαν βδέλλες στη σχέση τους με το κράτος. Το κράτος είναι σήμερα κύριο αντικείμενο της κερδοσκοπίας τους, είναι αυτό που στις μέρες μας καλείται να συμπληρώνει το κενό που αφήνει η πτωτική τάση του κέρδους. Το κύριο λοιπόν για το κεφάλαιο δεν είναι η διάσωση ενός ρομαντικά θεωρούμενου καπιταλισμού, αλλά ενός συστήματος στο οποίο "το κράτος έχει συνέχεια" μόνο σαν τροφοδότης και βοηθός της συνεχόμενης κερδοφορίας του και, αναγκαστικά, σαν κοινωνικός καταστολέας.

Βέβαια αυτό που προτείνεται ως "έξυπνη" λύση δεν αμφισβητεί καθόλου την "συνέχεια του κράτους" ως τροφοδότη του κεφαλαίου. Αυτό που προτείνεται  είναι ν' ανοίξει η πιθανότατα για  αλλαγή στη χρήση των εργαλείων με τα οποία αυτή  πραγματοποιείται, έστω και κατ' εξαίρεση. Κάτι που ο Βαρουφάκης θέλει να παρουσιάσει σαν αχνό φως  στο τέλος του τούνελ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη.  Για να δούνε, όμως, το φως που βλέπει ο κοιμώμενος ή ξύπνιος Βαρουφάκης πρέπει να πειστούν ότι η ζημιά που θα προκληθεί αν δεν κάνουν κάτι άλλο από το  σύνηθες  θα είναι μεγαλύτερη από το κέρδος.

Για να το δούνε τώρα (μιας και μέχρι τώρα δεν ήταν εμφανές) θα χρειαζόταν κάτι πιο διεγερτικό από το ανιαρό show του σούπερσταρ Βαρουφάκη - όπως η απειλή επίσημης χρεοκοπίας με στάση πληρωμών, ή εξόδου από το ευρώ, κάτι για το οποίο ο Λαπαβίτσας σε θέση διαπραγματευτή θα ήταν πολύ πιο πειστικός. Αυτά με όρους Σύριζα, γιατί με όρους λαού, η λύση Λαπαβιτσα σημαίνει λιτότητα με δραχμή. Τελικά, η επιλογή του Β, σαν κομιστή του εν λόγω "φωτός", δεν "παίζεται" ούτε σαν μπλόφα από αρχάριο σε τραπέζι με παίχτες που ξέρουν πολύ καλύτερο πόκερ από αυτόν.


Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

"κτυπώντας ξύλο"










Σας έχω σιχαθεί πια, σας το λέω

Με χαλάει να βλέπω τα χαμόγελα σας -
Τις οδοντοστοιχίες άθλιων καταφερτζήδων
Που υπονοούν στα κενά μεταξύ μισόλογων
Πως πάλι με κορόιδεψαν

Ν' ακούω μασημένες λέξεις που ηχούν
Τη μία σαγηνευτικά, σαν ανελέητοι εραστές μαστροποί,
Την άλλη δελεαστικά σαν πονηροί κομπογιαννίτες
Και όλο και συχνότερα, εκφοβιστικά
Σαν τα σκυλιά σε μάντρες

Κι έχω σιχαθεί και τον εαυτό μου

Αφού κοιμήθηκα μαζί σας
Να ανέχομαι την αλαζονεία σας
Τώρα, να με κτυπά κατάμουτρα με την ματιά
Του πάντα κερδισμένου χαρτοπαίκτη που βλέπει
Αφ' υψηλού, την πάντοτε χαμένη πόρνη 

Κακοποιημένη και σκυφτή μπροστά σε ομοιώματα,
Σε είδωλα Φετίχ, κάθε φορά ν' ανακουφίζει
Φόβο και απόγνωση "κτυπώντας ξύλο"
Μην της λάχει μεγαλύτερο κακό






✴✴✴
image by simon siwak 
borrowed from here