Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Χέρια Απλωμένα

Παραθέτω δύο αναφορές στο "Μένουμε Ευρώπη"

Ή πρώτη αφορά τους εξαθλιωμένους πολλούς που πεινάνε, με τα χέρια απλωμένα προς την ελεημοσύνη, αντί να κρατάνε μυδράλια ή τουλάχιστον πέτρες...

Ή δεύτερη επίσης αφορά  τα απλωμένα ξεράδια των λίγων, που δεν χορταίνουν ποτέ όσα και να φάνε,  προς (που αλλού;) την "αρπαχτή" που τυχαίνει να λεγεται Ευρώπη.

Κανείς δεν αγαπά την Ευρώπη. Μη γελιόμαστε. Οι πρώτοι λένε Ευρώπη, όχι απο λαγνεία (πού να την βρουν τη λαγνεία μέσα στην ανηδονία που τους έχουν βυθίσει;), αλλά γιατί τους έχουν πείσει ότι έξω απ' αυτή θα πάθουν χειρότερα...

Οι δεύτεροι γιατί αγαπάνε τις ερωτογενείς οπές του σώματός τους, και πρωτ' απ' όλα την στοματική, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, και λένε Ευρώπη, πράγματι με λαγνεία, γιατί μέσα εκεί, οπου το τομάρι τους έγινε "χρυσόμαλλο δέρας", φάγανε, τρώνε και θα φάνε ακόμα...

Ή μια αθλιότητα συμπληρώνει την άλλη
Α) «Μένουμε Ευρώπη» του Νίκου Μπογιόπουλου

Χέρια απλωμένα για μια σακούλα τρόφιμα. Αλλά μη χαλάμε τη ζαχαρένια μας. Σημασία έχει να «Μένουμε Ευρώπη». Ε;
***
   Ουρές εκατοντάδων μέτρων για ένα κομμάτι φαγητό. Και τι πειράζει αφού «Μένουμε Ευρώπη». Ε;
***
    Συνωστισμόςχιλιάδων ανθρώπων, διαπληκτισμοί, πλιάτσικο για ένα δωρεάν «γεύμα», άνθρωποι να ψάχνουν φαγητό σε κάδους σκουπιδιών. Το παν, όμως, είναι να «Μένουμε Ευρώπη». Ε;
***
 
Μακάρι αυτή να ήταν μια πλαστή εικόνα για την Ελλάδα. Μακάρι να ήταν προϊόν της «μονταζιέρας» κάποιου «αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού».

    Δυστυχώς είναι η πραγματική Ελλάδα των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μια κάπως διαφορετική άποψη για το «ευρωπαικό ιδεώδες» από αυτή που λανσάρει το «Ποτάμι» του Θεοδωράκη.
***
 
 Αυτή είναι η Ελλάδα στην οποία φυσικά και δεν μένουν ούτε οι εγχώριοι ούτε ξένοι δυνάστες της. Και την κατάντησαν έτσι τα ταξικά συμφέροντα που βαφτίζονται «εθνικά ιδεώδη» από τους φορείς του πιο ειδεχθούς «ποπουλισμού»: Του καθεστωτικού.

Αυτή η Ελλάδα, που σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων για μια σακούλα ντομάτες, είναι η Ελλάδα της κλεμμένης αξιοπρέπειας των συσσιτίων και των αστέγων. Η μαραμένη Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων. Η Ελλάδα των μαγκαλιών. Η Ελλάδα των χιλιάδων νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα της οθωμανικού τύπου φορολεηλασίας. Η Ελλάδα των 700.000 παιδιών που υποσιτίζονται.
    Αυτή είναι η Ελλάδα του «Μένουμε Ευρώπη». Και εδώ δεν υπάρχει καμιά «δημιουργική ασάφεια»…
***
    Στην Ελλάδα του «Μένουμε Ευρώπη», εκείνοι που μας απειλούν ότι θα γίνουμε… Ζάμπια, είναι οι ίδιοι που έχουν φροντίσει να επικρατούν κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες Σομαλίας. Τουτέστιν:
Εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ένα εκατομμύριο αφανείς ανέργους που ενώ εργάζονται παραμένουν απλήρωτοι έως και 12 μήνες.
Διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας των πλουσιότερων με τους φτωχότερους Έλληνες κατά 7,5 φορές. Γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες παγκοσμίως, να κονταροχτυπιέται για την «πρωτιά» με τη Χιλή, το Μεξικό και την Τουρκία!
Χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που αντί για μισθό αμείβονται με… κουπόνια αγοράς προϊόντων από σούπερ μάρκετ.
    Αυτή είναι η Ελλάδα για την οποία οι «σωτήρες» της, με σημαιοφόρο τον συνήθη… διαδηλωτή Άδωνη Γεωργιάδη, διαλαλούν: «Μένουμε Ευρώπη».
***
  
Στην Ελλάδα του «Μένουμε Ευρώπη», αυτοί που εξαπατούν τους ψηφοφόρους και τους υπερασπιστές τους βαφτίζοντας «δικά μας» τα δικά τους ρόλεξ και τα δικά τους Καγέν, είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλλει μισθούς Βουλγαρίας.
- Επτά περίπου στους 10 εργαζόμενους αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.
 -Τέσσερεις στους 10 εργαζόμενους (ποσοστό 40%) αμείβονται με κάτω από 630 ευρώ καθαρά το μήνα.
 -Το 30% των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (τρεις στους δέκα) έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω ή στα όρια του κατώτερου μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ μεικτά).
-Το 25% του εργατικού δυναμικού αμείβεται με μισθό χαμηλότερο από εκείνον του ανειδίκευτου εργάτη.
 -Το 51% των νέων εργασιακών συμβάσεων που υπογράφονται στον ιδιωτικό τομέα είναι υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, τουτέστιν μισθός κάτω των 500 ευρώ το μήνα.
 -Χιλιάδες νέοι έως 25 ετών εργάζονται ακόμα και για 180 ευρώ το μήνα σε 4ωρη απασχόληση ήτοι… για 2,25 ευρώ την ημέρα.
***

Στην Ελλάδα του «Μένουμε Ευρώπη» η πλειοψηφία του λαού έχει περιέλθει σε κατάσταση χειρότερη και απ” αυτή της χρεοκοπίας. Ένα και μόνο στοιχείο αρκεί: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εκτιναχθεί πάνω από ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας!
***

  «Μένουμε Ευρώπη», λοιπόν. Αλλά λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει. Το «Μένουμε Ευρώπη», είτε με τη μορφή του «Ανήκομεν εις την Δύσιν» είτε με τη μορφή της «διαπραγμάτευσης» που παρατείνει τα παλιά Μνημόνια και οδηγεί σε «47 σελίδες» νέα Μνημόνια, αφορά σε μια «Ευρώπη» που τη λένε «Ευρωπαϊκή Ένωση», εξουσιάζεται από τους Σόιμπλε και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε Βουλγαρία (στους μισθούς), την έχει μετατρέψει σε Σομαλία(στα κοινωνικά δικαιώματα) και την έχει ξαναγυρίσει να μοιάζει με «οθωμανικό βιλαέτι» (στους φόρους).
***
 
 «Μένουμε Ευρώπη», λοιπόν.  Αλλά ας μην κλείνουμε και τα μάτια. Σε αυτή την Ελλάδα, αυτής της «Ευρώπης», οι συγκλονιστικές εικόνες που προηγήθηκαν αποτυπώνουν αυτό ακριβώς που ζουν τεράστια στρώματα του πληθυσμού.

  Είναι εικόνες που επαναλήφθηκαν δεκάδες φορές αυτά τα χρόνια στην Νέα Σμύρνη. Στο Περιστέρι. Στον Κολωνό. Στη Δραπετσώνα. Στη Νίκαια. Στο Μενίδι. Στην Ελευσίνα. Στη Θεσσαλονίκη.    Εικόνες που ανάμεσα στα άλλα αποκαλύπτουν και τούτο: Την απέχθεια που τρέφουν προς τον λαό όλοι εκείνοι οι χορτάτοι του «εστέτ ανθρωπισμού»,  οι «κομιλφό» της τάχα μου ευγένειας, που όταν τους δείχνεις αυτές τις εικόνες, όταν μιλάς γι’ αυτές τις εικόνες, εκείνοι σπεύδουν να σε καταγγείλουν για… «λαϊκισμό» (!), χρησιμοποιούν ακόμα και την γελοιότητά τους σαν πανοπλία, αρχίζουν από τα χαρακώματα της Βορείου Μυκόνου διάφορα εμβριθή περί… Βορείου Κορέας και απαντούν: «Μένουμε Ευρώπη»…
Β) και πώς ζει το "έτερον [πολύ λιγώτερο από] ήμισυ"

Μετάφραση άρθρου του Henry Foy, “Affluent Greeks fret as they teeter on the edge”, απο Financial Times, 21.06.2015
Πηγη Αντιπαγκοσμιοποίηση


 Η ελληνική ελίτ διαδηλώνει υπέρ της ΕΕ

Πρόσφατα σε ένα πάρτυ στο ξενοδοχείο Semiramis που βρίσκεται στα καταπράσινα εύπορα βόρεια προάστια της Αθήνας, τα βατόμουρα έπλεαν σε ποτήρια σαμπάνιας και άνδρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν πούρα γύρω από την πισίνα, καθώς η ελίτ της πόλης προσπαθεί να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν είναι στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης .
Ώρες νωρίτερα, € 1,6 δισ είχαν φύγει από τις Ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η Αθήνα να απευθύνει έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης καθώς η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας συνεχίζεται.
Στο γενέθλια δίπλα στην πισίνα, ευκατάστατοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και κοσμικοί συζητούσαν σε ήρεμο τόνο σχετικά με το πότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να κλείσουν ή να επιβάλλουν όριο στις αναλήψεις μετρητών. Επίσης, εξαπέλυαν θυμωμένοι κοφτερά σχόλια προς την κυβέρνηση που ευθύνεται για την επιδείνωση της τρέχουσας κρίσης και εξέφραζαν μια απελπισμένη, παραπαίουσα αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα μπορούσαν ακόμα να έρθουν να τους σώσουν.
«Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και καταστρέφει τη χώρα, διότι είναι κομμουνιστές και δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητα», λέει η Μαρία, τραπεζίτης. «Αλλά πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία. Η ΕΕ οφείλει να μας σώσει», λέει, παίζοντας με το χρυσό περιδέραιο της. «Σωστά;»
Τουλάχιστον από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, η ελληνική κοινωνία σπαράσσεται από βαθιές διαιρέσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Το οικονομικό δράμα της ξανανοίγει πλέον παλιές πληγές που είχαν επουλωθεί από γενιά σε γενιά.
Για τους εύπορους, η ζωή χωρίς το ευρώ είναι σχεδόν αδιανόητη. Το ενιαίο νόμισμα καθιστά ευκολότερο για αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και αγοράζουν ακίνητα και πολυτελή αγαθά αλλού στην Ευρώπη.
Αλλά ακόμα σημαντικότερο, ξεχωρίζει την Ελλάδα από τους φτωχούς Βαλκάνιους γείτονές της, επιβεβαιώνοντας τη θέση της στο κέντρο μιας ευημερούσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, άλλοι Έλληνες – κυρίως υποστηρικτές του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – ολοένα και περισσότερο εξισώνουν την συμμετοχή στο ευρώ με εξοντωτικές περικοπές των δημοσίων δαπανών και τη κοινωνική ανισότητα.
Μέχρι τώρα, ένα μεγάλο μέρος της ελίτ της χώρας υπέθετε ότι η αψήφηση του κ Τσίπρα προς τους πιστωτές της χώρας ήταν μια υπολογισμένη μπλόφα για να εκμαιεύσει περισσότερη βοήθεια από τους ηγέτες της ΕΕ που φοβούνται τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.
Αλλά στα πάρτυ των βορείων προαστίων της Αθήνας, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα στο άγνωστο με μια πιθανή πτώχευση αντί να υποφέρουν από την ατίμωση ενός ολίσθηματος και περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
«Η εργατική τάξη χωρίς χρήματα να δαπανήσει και άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς … δεν έχει τίποτα να χάσει,» είπε ο Πάτροκλος Κουδούνης, ιδρυτής της Adequate, μιας εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου (political risk consultancy). «Ως εκ τούτου, στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις, οι μισοί από αυτούς είναι υπέρ ενός Grexit».
Ο κ Κουδούνης βρέθηκε να συμμετέχει σε μια διαδήλωση υπέρ της ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, που διοργανώθηκε σε απάντηση σε μια διαδήλωση το προηγούμενο βράδυ υποστηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια πράξη, παραδέχτηκε, που «ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει».
«Αυτοί που έχουν κάτι ― ή πολλά ― να χάσουν αρχίζουν να ενοχλούνται όλο και περισσότερο», τόνισε. «Αισθάνονται ότι τελούν υπό εξαιρετικό κίνδυνο και είναι τώρα έτοιμοι να αφήσουν την άνεση των καναπέδων τους και να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους.»
Ο φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα, έχει ωθήσει τους πλούσιους Έλληνες να μετακινήσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής περιουσίας και των επιχειρηματικών τους λογαριασμών στο εξωτερικό, ή να συσσωρεύουν σωρούς μετρητών στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με στοιχεία από το τέλος του Απριλίου, περίπου € 70 δις είχαν μετακινηθεί από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης από το τέλος του Νοεμβρίου, λίγο πριν το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης που τελικά έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Επιπλέον, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από € 30 δις μεταξύ του Νοεμβρίου και του Μαΐου, καθώς όσοι έχουν καταθέσεις επιλέγουν κρατήσουν τα μετρητά κάτω από το στρώμα, αντί να εμπιστευθούν τη ρευστότητα των τραπεζικών λογαριασμών.
«Ο καθένας έχει το δικό του σχέδιο,» λέει ο Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος διευθύνει μια οικογενειακή επιχείρηση δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι πήραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, και κάνουν κάτι με αυτά. … Έχω ένα φίλο που είναι επιτυχημένος, και αγόρασε μετοχές. Άλλοι άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα.»
Ο κ. Παρασκευάς έχει ήδη κάνει σχέδια για να στείλει την 79χρονη μητέρα του στο σπίτι του στο Λονδίνο, αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Έχει επίσης ανοίξει βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για την επιχείρησή του.
«Αν έρθουν οι έλεγχοι κεφαλαίου, θα είναι πραγματικά ένας εφιάλτης», είπε. «Θα υπάρξει πολύ δυστυχία.»
Επιστροφή στο πάρτι, ο χορός έχει αρχίσει και τα κοκτέιλ ρέουν. «Είναι σαν την τελευταία ημέρα της Ρώμης, έτσι δεν είναι;», παρατηρεί ένας επισκέπτης, καθώς πλάκες με τρούφες παγωτό σοκολάτας σερβίρονται στο γελαστό πλήθος στην άκρη της πίστας χορού.
«Αλλά θα υπάρξει συμφωνία», λέει, με σιγουριά. «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου