Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το θέαμα ως πολιτική

             πηγή εικόνας red notebook 


Η περίπτωση κάποιου πολιτικού εκπροσώπου, πχ σαν τον κ Τατσόπουλο,  που κάνει το γύρο των μέσων ενημέρωσης με τρόπο  που θυμίζει άγρια ​​γάτα προθυμότερη από πρόθυμη να “μαρκάρει” την περιοχή της (ουρώντας όπου μπορεί), είναι απλώς ένα σύμπτωμα.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μήνυμα σε φίλους.


Το ιστολόγιο είναι σε προσωρινή απραξία.

Ένας κεραυνός έκαψε ότι πρόλαβε από τον υπολογιστή… 
... κυριολεκτώ!

Η θεωρία μου είναι ότι ο “Ξένιος” Δίας θύμωσε με την ανάρτηση μου για τον Προμηθέα  (όπου παίρνω σαφώς το μέρος του δεύτερου) και μ΄ εκδικήθηκε...


Δεν υποκύπτω -  θα επιστρέψω δριμύτερος με νέες ύβρεις!  

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ούλοι εμείς εφέντη


Από την ζωή των 120 μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ικαρίας


Το 1947 και χωρίς προφανή αιτία, διατάχτηκε τηλεγραφικά από το νομάρχη Σάμου Κούσουλα, η σύλληψη όλων των στελεχών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην Ικαρία. Το τηλεγράφημα αυτό του νομάρχη δόθηκε μυστικά στην Κομματική Οργάνωση της Ικαρίας από τον τηλεγραφητή Θεολόγο Φάκαρη, με πολύ κίνδυνο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μέσα σε μία μόνο νύχτα η Κομματική Οργάνωση Ικαρίας κατόρθωσε να ενημερώσει όλα τα μέλη της. Έτσι κατόρθωσαν περίπου 200 κομμουνιστές να αποφύγουν τη σύλληψη και να εγκαταλείψουν με διάφορα μέσα και πολλούς κινδύνους το νησί, με προορισμό την Αθήνα, τη Χίο και την Εύβοια, για να ενταχθούν στον ΔΣΕ. 
Οι υπόλοιποι που έμειναν στο νησί συγκρότησαν το αντάρτικο της Ικαρίας, το οποίο αρχικά έφτανε τους 120 μαχητές. Τελικά μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, παρέμειναν στο νησί καταδιωκόμενοι οκτώ κομμουνιστές, που όπως αναφέρεται στην από 22-5-1952 ανακοίνωση του Ταγματάρχη Χωροφυλακής Π. Κοσμόπουλου "Επικηρυχθέντες ως λησταί αντί του ποσού των δραχμών 15.000.000 δια τον φόνον η σύλληψιν και δραχμών 10.000.000 δια την αποτελεσματικήν καταδίωξιν εκάστου τούτων: 

Ιωάννη Τσερεμέγκα
Φίλιππο Μαυρίκη
Ευστράτιο Τσαμπή
Στέφανο Παπαγεωργάκη
Αντώνιο Καλαμπόγια
Βασίλειο Φρουζέ
Κωνσταντίνο Λίτσα
Δημήτριο Μπάφα
Η ομάδα των οκτώ καταδιωκόμενων την περίοδο 1950-1955 κατόρθωνε να κυκλοφορεί 100 αντίτυπα του παράνομου Δελτίου Ειδήσεων στα χωράφια της Ικαρίας. Αργότερα με πρόταση του Μπάμπη Γκότζιου στο δελτίο δόθηκε ο τίτλος Χωρίς Λογοκρισία και τυπώνονταν σε χειροκίνητο πολύγραφο που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι οι καταδιωκόμενοι και λειτουργούσε σε διάφορα κρησφύγετα και θαλασσοσπηλιές. Υπεύθυνοι της έκδοσης ήταν ο Στρατής Τσαμπής και ο Κώστας Λίτσας. Βασική πηγή των ειδήσεων ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός του εξωτερικού Φωνή της Αλήθειας, τις εκπομπές του οποίου, παρακολουθούσαν κάθε μέρα από ένα παλιό ραδιόφωνο, που λειτουργούσε με μπαταρίες που τις φόρτιζαν με τα πόδια. Αργότερα κατόρθωσαν να προμηθευτούν ένα Tesla με φορητές μπαταρίες εξασφαλίζοντας καλύτερη ακρόαση. 
Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί έντυπο υλικό της ομάδας ανταρτών της Ικαρίας. Στο νησί λέγεται ότι κατά τη διάρκεια εξόρυξης σχιστόλιθων το 1970 στον παλιό δρόμο από Τσουδερό προς Μαυράτο βρέθηκε ένα σιδερένιο δοχείο με κατεστραμένο από την υγρασία έντυπο υλικό της ομάδας. 
Ο αγωνιστής Αντώνης Καλαμπόγιας αναφέρει για την δραστηριότητα των οκτώ: 
" Με ένα πολύ πυκνό δίχτυ καταφυγίων μέσα στα χωριά και στα βουνά δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να σ΄τησουμε ένα γερό κομματικό μηχανισμό. Προμηθευτήκαμε δύο ραδιόφωνα, δύο γραφομηχανές, πολυγράφους, χαρτί και ότι άλλο χρειαζούμενο και στήσαμε το "εκδοτικό" μας σε ένα καταφύγιο. Άρχισε όλο το νησί να έχει και το παράνομο δελτίο και τα άλλα παράνομα έντυπά του. Ο κάθε αγωνιστής διάβαζε προσεκτικά το γραφτό που έπαιρνε στα χέρια του. Κι ο καθένας καταλάβαινε σε ποιες συνθήκες τυπώνονταν και με τι δυσκολίες και κινδύνους έφθανε στα χέρια του κάθε έντυπο της οργάνωσης."

Η ενημέρωση των κατοίκων της Ικαρίας από τα παράνομα έντυπα των οκτώ συνεχίστηκε παρά τα δρακόντεια τρομοκρατικά μέτρα των αστυνομικών αρχών του νησιού. μέχρι το Σάββατο 15 Ιούλη 1955, όταν κατόρθωσαν να αποδράσουν με καΐκι, στέλνοντας από το πέλαγος το μήνυμα: 
Αγαπημένη μας Νικαριά, καλή αντάμωση



Ούλοι εμείς εφέντη.Ολόκληρη η ταινία 

του Λεωνίδα Βαρδαρού


Τα σαγκουίνια του Σαμαρά και ο Τσίπρας




O Αντώνης Σαμαράς σκέπασε με ροζ πέπλο την εικόνα της καμένης γης που δημιουργεί η πολιτική του την οποία "καμένη γη" δεν φαίνεται ακόμα διατεθειμένος ν' αφήσει πίσω του.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει


Χρειάζεται κάποιο απο τα σχόλια μου γι αυτό;








Της είπε ότι την αγαπάει καταμεσίς μιας πλατείας που είχε γίνει λίμνη ανθρώπων.



Χρειάζεται κάποιο απο τα πάντοτε παρασιτικά μου σχόλια γι αυτό;



Ναι. Όσο κι οι μύγες στην πλάτη του άλογου σε σημείο που δεν φτάνει η ουρά του.





Της είπε ότι τους μισεί – αυτούς που δηλητηρίασαν την πλατεία που είχε γίνει λίμνη ανθρώπων.



Χρειάζεται κάποιο απο τα πάντοτε παρασιτικά μου σχόλια γι αυτό;


 Ναι. Γιατί με το μίσος μόνο δεν θα φτάσει πολύ μακριά.




Στη δίνη των ενεργειακών αντιθέσεων

Πεδίο που αναμένεται να μετατραπεί σε «παλαίστρα» ανάμεσα σε ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια και μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες είναι και η εξασφάλιση αδειών για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Όχι! Δεν θα μιλήσω.



Είναι μάταιο που με κουράζεις με κύματα από νουθεσίες.
Και βάλτο στο νου σου: Ουδέποτε οι απειλές απο τον Δια
Θα με σκιάσουν…

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ο Νίκος Μπογιόπουλος - SuccEΡΤ story : Στη χώρα μου έχουμε Δημοκρατία


Στη χώρα μου έχουμε δημοκρατία. Οι εποχές που χτυπούσαν την πόρτα σου στις 5 το πρωί - και δεν ήταν ο γαλατάς - έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα, όταν χτυπάει το τηλέφωνό σου στις 5 το πρωί, είναι για να μάθεις από τους φίλους σου, από τους συναδέλφους σου, ότι τα ΜΑΤ με προτεταμένα τα οπλοπολυβόλα τους εισέβαλαν στην ΕΡΤ. Για να συλλάβουν το κτίριο…

πρόταση δυσπιστίας, ΜΜΕ και ΚΚΕ.



Ο ΣΥΡΙΖΑ   κατέθεσε  πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης  
«με αφορμή την […] αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής», και  για  «σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού».

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

«ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»




 

Η φράση του Winston Churchill «αν ο Χίτλερ εισέβαλε στην κόλαση, θα έκανα τουλάχιστον μια φιλική αναφορά στον διάβολο μέσα στην Βουλή», υπονοεί πως μπορείς να εξευμενίσεις και τον διάβολο ακόμα, για δικό σου όφελος, όταν ο χειρότερος εχθρός σου του επιτίθεται.  


Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ρόζα Λούξεμπουργκ 'Η εργατική δημοκρατία ως εξουσία και ως ελευθερία'



“Το σοσιαλιστικό εργατικό κίνημα είναι το μοναδικό σημείο στήριξης της δημοκρατίας. Δεν είναι τα πεπρωμένα του σοσιαλιστικού κινήματος δεμένα με την αστική δημοκρατία, όσο τα πεπρωμένα της δημοκρατικής ανάπτυξης δεμένα με το σοσιαλιστικό κίνημα. Η δημοκρατία δεν γίνεται πιο ζωτική στον βαθμό, που η εργατική τάξη παραιτείται από τον αγώνα για την χειραφέτησή της, αλλά αντίθετα στον βαθμό που το σοσιαλιστικό κίνημα γίνεται αρκετά ισχυρό ώστε να αντιτίθεται στις αντιδραστικές συνέπειες της παγκόσμιας πολιτικής και της αστικής κατεύθυνσης. Για αυτό όποιος επιθυμεί την ενίσχυση της δημοκρατίας, πρέπει να επιθυμεί επίσης την ενίσχυση και όχι το αδυνάτισμα του σοσιαλιστικού κινήματος γιατί με την παύση των σοσιαλιστικών προσπαθειών και το εργατικό κίνημα και η δημοκρατία παύουν”

Λούξεμπουργκ Ρόζα : Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση ; σελ 65, εκδ. “Κοροντζής”, Αθήνα


Ο Λένιν για την δουλειά στον κομματικό τύπο

Σε τι συνίσταται αυτή η αρχή της κομματικής φιλολογίας; Οχι μονάχα στο ότι η φιλολογική δουλειά δεν μπορεί να είναι για το σοσιαλιστικό προλεταριάτο μέσο πλουτισμού ατόμων είτε ομάδων. Γενικά δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση, ανεξάρτητη από την κοινή προλεταριακή υπόθεση.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

στον Καναδά



Ο Καναδάς είναι μια απο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Σε σχέση με την ποιότητα ζωής, βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου. Όμως κι εκεί  αυξάνεται ανησυχητικά η κοινωνική ανισότητα . 

καρφωμένος στο βράχο


Τέτοια λοιπόν τιμωρία ο μακάριος νέος ταγός
επινόησε για μένα, φρικτές αλυσίδες. 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δεν πιστεύω, λέω






Ρωτάς: Υπάρχει Θεός;

Δεν πιστεύω,  λέω. Εκτός κι αν θεός είναι η διάσταση του μυστηρίου

Όπως εκεί που η προσωπογραφία σου μιλάει καλύτερα από εσένα για το ποιος είσαι

Εκεί που η μουσική σου μιλάει καλύτερα από εμένα για το τι αισθάνομαι

Εκεί που η ποίηση εκφράζει αυτά που εμείς σκεφτόμαστε χωρίς να το έχουμε αντιληφτεί.


Άραγε το μυστήριο της δημιουργίας,  από το οποίο κάποιοι μας λέν’ πως δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, παύει να είναι μυστήριο στον τόπο όπου είναι κατανοητό το γιατί’ η πραγματικότητα έχει ανάγκη το όνειρο;



Προοίμιο για ξεδίπλωμα μια νέας φάσης κρατικής καταστολής και τρόμου.




Δύο νεαροί, 22 και 26 ετών, έπεσαν νεκροί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, σήμερα το απόγευμα στο Νέο Ηράκλειο, σε με χαρακτηριστικά επαγγελματική, τρομοκρατική, επιχείρηση.
Ενας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται, χωρίς να έχει κριθεί ακομα αν θα επιβιώσει.


Σε ανακοίνωση του ο Ν. Δένδιας  εκφράζει την οδύνη του, δηλώνοντας πως «Ο νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άγρια δολοφονία και το σοβαρό τραυματισμό νέων ανθρώπων από αδίστακτους εγκληματίες - Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει», λεει η Ν.Δ.

"Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα. Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της", δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο» - λέει ο κ. Καμμένος.

Γραφείο Τύπου της ΚΕ είπε: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηκίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί». 
***
red rock 
Το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αλλά δεν είναι δύσκολο να
προβλέψουμε. Ακούσαμε ηδη για  ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για εμφύλιο πόλεμο, για στόχευση στη δημοκρατία... και πάλι για καταδίκη της βίας απ' όπου κι αν προέρχεται.

Όσοι πίστεψαν τα λόγια του Σαμαρά, του κορυφαίου υπηρέτη του συστήματος, για ήπιο κλίμα ήταν αφελείς. Η κλιμάκωση της έντασης τους χρειάζεται για να βρουν πάτημα να φιμώσουν το λαό.

Οι δολοφονίες είναι βούτυρο στο ψωμί αυτών που σχεδιάζουν το ξεδίπλωμα μια νέας φάσης κρατικής καταστολής και τρόμου.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Iskra, "σπίθα" μου



Σ’ ένα άρθρο-λίβελο στην Ισκρα, το οποίο αρχίζει με την φράση «η κρίση και τα αδιέξοδα στο ΚΚΕ είναι τόσο μεγάλα», με υστερικές ηλιθιότητες επιχειρείται  μια απάντηση σε κριτική που ασκήθηκε στο 902 για την στάση του Π. Λαφαζάνη που αφού «καταδίκασε» το τρομοάρθρο 187Α,  αμέσως μετά το ψήφισε!   

Ενώ η όλη συλλογιστική του αρθρογράφου και απολογητή είναι «τι το πείραξε το ΚΚΕ που ο Λαφαζανης ψήφισε το τρομοάρθρο», σ΄ ένα σημείο γράφει το εξής «κουφό»:  

«Το ΚΚΕ ψήφισε "παρών" στο άρθρο που οπλίζει το αστικό κράτος. Με το "παρών" , όμως, όσο μεγάλη πλειοψηφία και να υπάρχει, κανένα άρθρο δεν καταψηφίζεται. Ακόμα και μειοψηφία να είναι το "ναι", υπερισχύει!».

Είμαι σίγουρος οτι κάποιος θα μπορούσε να του εξηγήσει με απλότερα λογια απο τουτα οτι:  «Το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”, γιατί αν ψήφιζε “κατά” θα το κατηγορούσες ότι συμμάχησε με τους νεοναζιστές, και αν ψήφιζε “υπέρ” θα το κατηγορούσες πάλι πως έγινε σαν τα μούτρα σου”… αλλά και σ’ αύτη την περίπτωση, πάλι δεν θα κοίταγες τα μούτρα σου στον καθρέφτη (μην τυχόν και φρικάρεις), θα κατηγορούσες το ΚΚΕ ότι είναι πολύ άσχημο…»

… Μα και να του το ’λεγε θα ήταν μάταιο, δεν θα καταλάβαινε…

το γιατί, είναι πια θέμα ορισμού (try this

«Χτύπησα» Ίσκρα





«Χτύπησα» Ίσκρα στους σελιδοδείκτες μου χτες το βράδυ… και να, η πρώτη Σελίδα!  

Αν έκρινα από τίτλους, θα παρατηρούσα πως η γλώσσα της Ίσκρας του Λαφαζάνη δεν διαφέρει πολύ απ’ αυτήν του Ριζοσπάστη... Και τι σημαίνει αυτο;