Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας (12/6) είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).
  • Τουλάχιστον 246 εκατομμύρια παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών εργάζονται σε όλο τον κόσμο.
  • Ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία.
  • Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά.
  • 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και στην Ελλάδα. Παιδιά Ελληνόπουλα και μετανάστες εργάζονται παράνομα με πολύ χαμηλά μεροκάματα χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένα σε επιβλαβείς εργασίες για την πνευματική και φυσική τους ικανότητα.
Στην Ελλάδα τα θρανία δεν είναι ικανά να κρατήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Παιδιά πετούν τη σχολική τσάντα για να βγουν στο μεροκάματο, στην βάρβαρη εκμετάλλευση της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη σχολική διαρροή το 70% των παιδιών που σταματάει το σχολείο, το κάνει για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένειά του.
100.000 εκτιμάται ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται αυτή τη στιγμή παράνομα.
Το 11,4% των μαθητών κατά μέσο όρο στην Ελλάδα δεν γράφτηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 2012, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαρροή μαθητών από τα επαγγελματικά λύκεια, μετά την ηλικία των 15 ετών, οπότε δεν είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση.
Μάστιγα αποτελούν και τα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδικών ψυχών.
Γέμισαν οι δρόμοι χεράκια που επαιτούν…
Δυστυχώς στην Ελλάδα η παιδική εκμετάλλευση αυξάνεται ραγδαία. Από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013 καταγράφτηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 920 παιδιά που επαιτούσαν στους δρόμους.
Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια έχει θεσμοθετηθεί Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για να συλλέγει στοιχεία για την παιδική εργασία στην Ελλάδα, ούτε αυτό στην πράξη δεν λειτουργεί.
Πόσο επίκαιρος και αναγκαίος γίνεται ο σοσιαλισμός όσο έρχονται στη δημοσιότητα οι αριθμοί που αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Ο σοσιαλισμός, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του είχε εξασφαλισμένες, για τα παιδιά, από την κοιλιά της μάνας τους ακόμη, όλες τις ανάγκες τους. Τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κυριολεκτικά και ουσιαστικά υποχρεωτική εκπαίδευση, όλες τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό, τις διακοπές, με απόλυτη ευθύνη του σοσιαλιστικού κράτους. Στο λεξικό του σοσιαλισμού δεν υπήρχε καν η έννοια της παιδικής εργασίας. Αν δεν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και τα παιδιά της εργατικής τάξης, θα συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.